Smażony bakłażan z sosem jogurtowym |
Smażone plastry bakłażana to smaczna letnia przystawka popularna w Turcji. Prosta i dość szybka w przygotowaniu. Nie jest zbyt dietetyczna, ponieważ do smażenia bakłażana należy użyć większej ilości oleju, aniżeli zazwyczaj. W przeciwnym razie może w efekcie końcowym być lekko gąbczasty. Tak przygotowane plastry bakłażana podaje się z sosem jogurtowym wzbogaconym o dodatek czosnku i tureckiej papryki w płatkach. Oczywiście sosy mogą być różne. Często do plastrów oberżyny podaje się np. sos pomidorowy lub zarówno jogurtowy, jak i wspomniany na bazie pomidorów. Przepis przygotowałam w ramach akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate.
BAKŁAŻAN SMAŻONY W SOSIE JOGURTOWYM
(TURCJA)
Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- pikantna turecka papryka w płatkach
Przygotowanie:
Odcinamy końce od bakłażanów i wyrzucamy. Warzywa kroimy w plastry, oprószamy je solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie bakłażany myjemy z nadmiaru soli pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry bakłażana po kilka minut z obu stron i odkładamy na papierowy ręcznik.
Przygotowujemy sos jogurtowy: jogurt łączymy z sokiem z cytryny. Czosnek rozcieramy na pastę w moździerzu. Do jogurtu dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Plastry bakłażana polewamy sosem jogurtowym i posypujemy płatkami pikantnej papryki. Podajemy jako przystawkę.
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
prosta, pyszna przystawka 🙂
Mniaam 🙂 Uwielbiam takiego bakłażana 🙂
Spróbuję go przygotować na parze, bo wyrzuty sumienia mnie łapią przy wlewaniu wiadra oleju na patelnię.
Na parze nie wyjdzie Ci z tego niestety nic smacznego. Już lepiej posmarować plastry delikatnie oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego lub rozpylacza do oliwy i ułożyć na patelni do grillowania, ewentualnie upiec w piekarniku. A na patelnię wiadra oleju wylewać nie trzeba 😉 wystarczy 1-2 łyżki.
1-2 łyżki to jest "większa ilość oleju niż zazwyczaj"? Masz jakąś specjalną patelnię do smażenia beztłuszczowego?
Odmierz sobie 2 łyżki oleju i wylej na dno chyba najpopularniejszej patelni o średnicy 24 cm. Tego tłuszczu będzie sporo, a smażąc dajmy na to kotleta bez panierki czy placki nie musisz kąpać jedzenia w tłuszczu. Choć wiele zależy tu od samej patelni i oczywiście produktu, jaki poddajesz obróbce. Np. gdy smażę wspomniane placki, wylewam na patelnię łyżeczkę oleju i to spokojnie wystarcza mi na usmażenie kilkunastu placuszków. Z kolei na patelni mojej Mamy (nowa patelnia dość znanej formy), gdy smażyłam pankejki, musiałam co chwila dolewać oleju, bo wszystko mi przywierało. Ja obecnie używam patelni firmy Woll (mam niską i wysoką do gulaszy) i bardzo sobie je chwalę. Od wielu lat mam jeszcze świetną żeliwną patelnię grillową firmy bodajże Bodum (niestety nie wiem, czy można ją jeszcze kupić w Polsce). Minus zarówno Woll, jak i tej Bodum to dość wysoka cena, bo każda z patelni kosztowała około 400 zł.
No to ja nie mam takich luksusów. Oleju leję generalnie zawsze za dużo:/
Od początku lata moimi obiadami domowymi są głównie warzywa gotowane na parze + jakiś zapychacz (dzisiaj pęczak). Ten bakłażan smażony zapewne wyszedł by lepszy, ale z cukinią, pęczakiem i sosem czosnkowym wciągnęliśmy ze smakiem. Czyli w sumie niewiele wspólnego to miało z Twoim postem, ale pomysł mi podsunęłaś dobry ;p
Mniam, wypróbuję 😉
Pyszna przystawka, wygląda świetnie!
Uwielbiam tak przygotowanego bakłażana;)
Pychotka, uwielbiam bakłażana w tej postaci 🙂
Bakłażan w połączeniu z jogurtem to naprawdę dobry pomysł 🙂