Turecka sałatka ziemniaczana

przez Malwina
Sałatka ziemniaczana z ziołami
Turecka sałatka ziemniaczana 
Tym razem przygotowałam dla Was przepis na typową turecką sałatkę ziemniaczaną. Jeśli miałabym powiedzieć z czym kojarzy mi się kuchnia turecka, odpowiedź byłaby prosta – z zieleniną! Turkowie spożywają ogromne ilości natki pietruszki i co jak co, ale z poziomem witaminy C na pewno nie mają problemów. Spora ilość zieleniny to przy okazji także orzeźwiający akcent w potrawie. Turecka sałatka ziemniaczana nie może się oczywiście obyć od zielonych akcentów. Cudownie pachnie świeżymi ziołami i na lato jest wręcz idealna, czy to na drugie śniadanie, czy dodatek do grillowanych mięs. Przepis na turecką sałatkę ziemniaczaną przygotowałam z myślą o akcji Turcja od kuchni oraz Warzywa psiankowate

Sałatka ziemniaczana przepis
TURECKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie melasy z granatów)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy na parze do miękkości. Studzimy. Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki (dowolnie – kostka, plasterki), dodajemy posiekany koperek, natkę, cebulkę ze szczypiorkiem. Sałatkę polewamy oliwą i sokiem z cytryny (lub melasą) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Przed podaniem turecką sałatkę ziemniaczaną warto dodatkowo schłodzić. 
Sałatka ziemniaczana Turcja
Turecka sałatka ziemniaczana 

    Czas przygotowania: 25 minut

    4 komentarze
    0

    Podobne posty:

    4 komentarze

    Magdalena Kuchaja 12/08/2015 - 4:47 pm

    prosto, a jednocześnie ziemniaki od razu nabieraja innego smaku 🙂

    Odpowiedz
    Daria 13/08/2015 - 4:38 am

    bardzo polubiłam tureckie dania i chyba nawet miałam okazję jeść tam tą sałatkę (to było rok temu.. ;)) w każdym razie, chętnie przyrządzę ją w domu – z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw i nie tylko 😉

    Odpowiedz
    mopswkuchni 10/09/2015 - 5:38 pm

    Turecka, a wygląda tak swojsko 😉 Podoba mi się ten przepis. Dziękuję za Twój wkład w akcję Warzywa psiankowate 2015 🙂 Zawsze mogę na Ciebie liczyć 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 07/03/2016 - 2:51 pm

    Jestem w niebie. Jeeeeezu, jakie to dobre 😀 zrobiłam, miałam jeść to o 17, czyli w porze kolejnego posilku, ale było tak dobre, że zjadłam od razu. jutro powtórka tylko w większej ilości 😀

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies