Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem

przez Malwina
Chlebki z sumakiem
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Na zakończenie V Festiwalu kuchni arabskiej mam dla Was przepis na proste w przygotowaniu chlebki. Ich wierzch pokrywają połówki soczystych pomidorków, cebula i sumak. Takie chlebki mogą stanowić smaczną przystawkę. Fajnie skomponują się z domowym serem, np. kulkami z jogurtowego serka labneh i lekką sałatką. Możecie podać je też w najprostszy możliwy sposób, czyli z dobrej jakości oliwą ev.

Płaskie chlebki z sumakiem
PŁASKIE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SUMAKIEM


Składniki (na 4 sztuki):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy plus dodatkowo oliwa do skropienia chlebków
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula, obrana i posiekana w piórka
  • sumak
  • świeżo zmielona sól morska do oprószenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę orkiszową i pszenną chlebową. Dodajemy sól, mieszamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier i kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Drożdże odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i łyżkę oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia lekko wysypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozciągamy na kształt płaskiego chlebka. Wierzch chlebków posypujemy cebulą, wciskamy w ciasto połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy sumakiem i świeżo zmieloną solą morską. Wierzch chlebków kropimy oliwą.
Chlebki pieczemy przez około 18-20 minut lub dłużej, aż ich wierzch i spody ładnie się zrumienią. Upieczone chlebki studzimy na metalowej kratce. Chlebki podajemy jako przystawkę (meze) lub dodatek do potraw.Uwagi:

– Chlebki możecie przygotować w całości z mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej. Ja zazwyczaj bazuję na mące bułeczkowej. Zakupicie ją w praktycznie każdym markecie. Ja kupuję ją w Lidlu (brązowe opakowanie).

– Sumak to przyprawa popularna w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Ma kwaśny i lekko cierpki smak. Zakupicie go w sklepach z produktami z kuchni świata.

Płaskie chlebki przepis
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Chlebki z pomidorami
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
Mini chlebki
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem

 

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kinga 30/06/2015 - 4:19 pm

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Angie 30/06/2015 - 7:27 pm

Bardzo apetyczna propozycja. Sumak uwielbiam, więc na pewno chlebki by mi smakowały: )

Odpowiedz
FitHealthyLife 01/07/2015 - 10:16 am

Nigdy nie jadłam takich placków 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/07/2015 - 3:12 pm

Pyszne chlebki 🙂

Odpowiedz
Ania S 01/07/2015 - 3:45 pm

Jadłam ostatnio bardzo podobnie wyglądające chlebki u kuzynki, z tą właśnie przyprawą i były przepyszne 🙂 Tylko ona je robiła na patelni. Twoje wyglądają cudnie i pasowałyby mi do kolacji jaką planuję dziś zjeść :p

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/07/2015 - 11:05 am

Lubimy takie chlebki, zajadamy je najczęściej z surówką …. Twoje wyglądają pysznie:)

Odpowiedz
gin 03/07/2015 - 12:58 pm

Mam sumak, ale jakoś ciągle o nim zapominam… Teraz już wiem, jak go wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 22/03/2016 - 10:07 am

Właśnie wylądowały w piekarniku, mam nadzieję że wyjdą i będą pyszne!:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies