Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem |
Na zakończenie V Festiwalu kuchni arabskiej mam dla Was przepis na proste w przygotowaniu chlebki. Ich wierzch pokrywają połówki soczystych pomidorków, cebula i sumak. Takie chlebki mogą stanowić smaczną przystawkę. Fajnie skomponują się z domowym serem, np. kulkami z jogurtowego serka labneh i lekką sałatką. Możecie podać je też w najprostszy możliwy sposób, czyli z dobrej jakości oliwą ev.
PŁASKIE CHLEBKI Z POMIDORAMI I SUMAKIEM
Składniki (na 4 sztuki):
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 14 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy plus dodatkowo oliwa do skropienia chlebków
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula, obrana i posiekana w piórka
- sumak
- świeżo zmielona sól morska do oprószenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę orkiszową i pszenną chlebową. Dodajemy sól, mieszamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier i kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Drożdże odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i łyżkę oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką pszenną. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia lekko wysypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozciągamy na kształt płaskiego chlebka. Wierzch chlebków posypujemy cebulą, wciskamy w ciasto połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy sumakiem i świeżo zmieloną solą morską. Wierzch chlebków kropimy oliwą.
Chlebki pieczemy przez około 18-20 minut lub dłużej, aż ich wierzch i spody ładnie się zrumienią. Upieczone chlebki studzimy na metalowej kratce. Chlebki podajemy jako przystawkę (meze) lub dodatek do potraw.Uwagi:
– Chlebki możecie przygotować w całości z mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej. Ja zazwyczaj bazuję na mące bułeczkowej. Zakupicie ją w praktycznie każdym markecie. Ja kupuję ją w Lidlu (brązowe opakowanie).
– Sumak to przyprawa popularna w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Ma kwaśny i lekko cierpki smak. Zakupicie go w sklepach z produktami z kuchni świata.
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem |
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem |
Płaskie chlebki z pomidorami i sumakiem
|
Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.
8 komentarzy
Wygląda apetycznie 😉
Bardzo apetyczna propozycja. Sumak uwielbiam, więc na pewno chlebki by mi smakowały: )
Nigdy nie jadłam takich placków 🙂
Pyszne chlebki 🙂
Jadłam ostatnio bardzo podobnie wyglądające chlebki u kuzynki, z tą właśnie przyprawą i były przepyszne 🙂 Tylko ona je robiła na patelni. Twoje wyglądają cudnie i pasowałyby mi do kolacji jaką planuję dziś zjeść :p
Lubimy takie chlebki, zajadamy je najczęściej z surówką …. Twoje wyglądają pysznie:)
Mam sumak, ale jakoś ciągle o nim zapominam… Teraz już wiem, jak go wykorzystać 🙂
Właśnie wylądowały w piekarniku, mam nadzieję że wyjdą i będą pyszne!:)