Tagine z wołowiny z rodzynkami

przez Malwina
Tażin wołowy
Tagine z wołowiny z rodzynkami
Tagine z wołowiny i rodzynek to już moja  ostatnia propozycja w ramach V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Mam nadzieję, że arabskie przepisy, które publikowałam w przeciągu tego miesiąca, przypadły Wam do gustu. Było niezwykle różnorodnie, aromatycznie (wiem, wiem, nadużywam tego słowa ostatnio, ale jak inaczej opisać kuchnię arabską?) i przede wszystkim smacznie. Nie udało mi się opublikować w terminie wszystkich wpisów, które zaplanowałam w ramach tej akcji, dlatego jeszcze w lipcu podzielę się z Wami kilkoma arabskimi recepturami.

Zajrzyjcie też do Mirabelki i Martynosi, które razem ze mną przygotowały arabski tażin.

 

Tażin z wołowną i rodzynkami
Tagine z wołowiny z rodzynkami
TAGINE Z WOŁOWINY Z RODZYNKAMI
(MAROKO)



Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 g wołowiny na gulasz (użyłam łopatki wołowej), pokrojonej w podłużne nieduże kawałki
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki lub kartonika (bez skóry, wraz z sokiem)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana nać pietruszki do posypania
  • do podania: chlebki pita, chlebki manakeesh, ugotowany kuskus lub bulgur


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy je ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Kolejno przesmażamy cebulę, czosnek i chili przez około 2-3 minuty. Zawartość patelni dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy pomidory, wodę (tyle, by przykryła mięso). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania będzie uzależniony od użytej części wołowiny, jakości mięsa oraz wielkości kawałków).
Do sosu dodajemy mielone przyprawy, rodzynki, ciecierzycę. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy dalej przez około 10 minut. Tagine z wołowiny z rodzynkami podajemy z dodatkiem kuskusu lub bulguru, ewentualnie płaskiego pieczywa, np. chlebków pita. Ja podałam do nich arabskie chlebki z zatarem, czyli manakeesh

 Potrawka z wołowiną i ciecierzycą
Tagine z wołowiny
i ciecierzycy
 Tagine z kurczaka i cebuli
Tagine z kurczaka
i cebuli
Potrawka z wołowiną i morelami
Tagine wołowy
z morelami
Potrawka z kurczaka i moreli
Tagine z kurczaka i
moreli
 Tagine z kurczaka i brzoskwiń
Tagine z kurczakiem
i brzoskwiniami
Arabski tażin przepis
Manakeesh – chlebki z zatarem

Czas przygotowania: 2 godziny.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

cookingforemily 30/06/2015 - 7:45 pm

uwielbiam zaatar – ma w sobie coś dymnego i egzotycznego, jak na latającym dywanie przenosi do orientalnych krajów

Odpowiedz
FitHealthyLife 01/07/2015 - 10:15 am

Wołowinę uwielbiam, ale rodzynek nie cierpię 🙂

Odpowiedz
Magda C. 01/07/2015 - 3:10 pm

Pyszne danie 🙂 Wspaniałe połączenie składników.

Odpowiedz
Anonimowy 09/09/2017 - 10:06 pm

Przygotowuje to danie drugi raz. Teraz dodałam paprykę i imbir..bez chili. Jest cudowne..moje smaki. Do tego prostota wykonania. Wyśmienite! Dziękuję.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies