Tagine z wołowiny z rodzynkami |
Tagine z wołowiny i rodzynek to już moja ostatnia propozycja w ramach V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Mam nadzieję, że arabskie przepisy, które publikowałam w przeciągu tego miesiąca, przypadły Wam do gustu. Było niezwykle różnorodnie, aromatycznie (wiem, wiem, nadużywam tego słowa ostatnio, ale jak inaczej opisać kuchnię arabską?) i przede wszystkim smacznie. Nie udało mi się opublikować w terminie wszystkich wpisów, które zaplanowałam w ramach tej akcji, dlatego jeszcze w lipcu podzielę się z Wami kilkoma arabskimi recepturami.
Tagine z wołowiny z rodzynkami |
TAGINE Z WOŁOWINY Z RODZYNKAMI
(MAROKO)
(MAROKO)
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g wołowiny na gulasz (użyłam łopatki wołowej), pokrojonej w podłużne nieduże kawałki
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
- 400 g siekanych pomidorów z puszki lub kartonika (bez skóry, wraz z sokiem)
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- sól i pieprz do smaku
- posiekana nać pietruszki do posypania
- do podania: chlebki pita, chlebki manakeesh, ugotowany kuskus lub bulgur
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy je ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Kolejno przesmażamy cebulę, czosnek i chili przez około 2-3 minuty. Zawartość patelni dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy pomidory, wodę (tyle, by przykryła mięso). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie (czas gotowania będzie uzależniony od użytej części wołowiny, jakości mięsa oraz wielkości kawałków).
Do sosu dodajemy mielone przyprawy, rodzynki, ciecierzycę. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy dalej przez około 10 minut. Tagine z wołowiny z rodzynkami podajemy z dodatkiem kuskusu lub bulguru, ewentualnie płaskiego pieczywa, np. chlebków pita. Ja podałam do nich arabskie chlebki z zatarem, czyli manakeesh.
Tagine z wołowiny i ciecierzycy |
Tagine z kurczaka i cebuli |
Tagine wołowy z morelami |
Tagine z kurczaka i moreli |
Tagine z kurczakiem i brzoskwiniami |
Manakeesh – chlebki z zatarem |
Czas przygotowania: 2 godziny.
4 komentarze
uwielbiam zaatar – ma w sobie coś dymnego i egzotycznego, jak na latającym dywanie przenosi do orientalnych krajów
Wołowinę uwielbiam, ale rodzynek nie cierpię 🙂
Pyszne danie 🙂 Wspaniałe połączenie składników.
Przygotowuje to danie drugi raz. Teraz dodałam paprykę i imbir..bez chili. Jest cudowne..moje smaki. Do tego prostota wykonania. Wyśmienite! Dziękuję.