Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

przez Malwina
Makaron z boczkiem i pesto
Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku
Zawsze staram się mieć w lodówce słoiczek domowego pesto. Robię je z przeróżnych składników, które mam akurat pod ręką. Takie pesto będzie dla Was ratunkiem w zabiegany dzień, gdy nie macie czasu na przesiadywanie w kuchni. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z kilkoma łyżkami zielonego sosu. Prościej być nie może. Przy tym przepisie postawiłam na jeszcze kilka innych dodatków w postaci surowego wędzonego boczku i kwaśnej śmietany. Taka pasta z całą pewnością nie należy więc do dietetycznych potraw. Ale nie dajcie się zwariować. Zjedzony od czasu do czasu taki makaron nie wpłynie negatywnie ani na Waszą sylwetkę, ani na poziom cholesterolu.

Makaron z boczkiem i szpinakiem
MAKARON Z BOCZKIEM I PESTO ZE SZPINAKU


Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 200 g makaronu (u mnie fusilli)
  • 4-5 łyżek pesto ze szpinaku i bazylii (przepis poniżej)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Od boczku odcinamy skórę i wyrzucamy ją. Mięso kroimy w plastry a następnie podłużne paski. Umieszczamy je na patelni (nie dodajemy na nią tłuszczu). Smażymy przez kilka minut, aż boczek ładnie się zrumieni. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni. Kiedy boczek się smaży, makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy go (nie przelewamy wodą) i dokładamy do boczku. Pesto mieszamy ze śmietaną, dodajemy na patelnię. Całość mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość soli. Makaron nakładamy na dwa talerze i podajemy.

PESTO ZE SZPINAKU I BAZYLII



Składniki:

  • pół szklanki umytych i osuszonych liści szpinaku
  • listki z dwóch gałązek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera grana padano
  • 1 łyżka blanszowanych migdałów
  • kilka łyżek oliwy ev
  • szczypta soli
Szpinak, bazylię, posiekany drobno czosnek, ser i migdały umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy szczyptę soli i kilka łyżek oliwy. Miksujemy dolewając w razie potrzeby więcej oliwy. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. 
Makaron z boczkiem i szpinakowym pesto
Makaron z boczkiem i pesto ze szpinaku

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Ania 17/10/2014 - 7:18 pm

Uwielbiam makaron z pesto! Ale jeszcze nie robiłam żadnego samodzielnie – smak szpinaku lubimy wszyscy, więc może w końcu wypróbuję przepis na własne szpinakowe pesto? Smakowite zdjęcia…

Odpowiedz
Smakiem Pisany 17/10/2014 - 11:23 pm

w wersji z pesto i boczkiem polecam też kopytka 🙂 ja robiłam dyniowe kopytka właśnie z boczkiem i pesto grzybowym! wyszło bombowo… w sumie pesto ze szpinaku jeszcze nie robiłam, chyba pora nadrobić! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:09 am

Od pesto jestem uzależniona, więc i takie danie mogłabym jeść non stop 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:47 pm

Oj chyba pobiegnę po szpinak! Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Magda C. 20/10/2014 - 8:01 pm

Fajny pomysł na makaron 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 28/10/2014 - 12:34 pm

Zacne to pesto. Muszę wypróbować u siebie.

Odpowiedz
Iza 03/04/2016 - 2:10 pm

Przepis bardzo mi się podoba – razowy makaron, wędzone tofu i jogurt zamiast śmietany i zdrowotnie też wymiata :))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies