Chlebek jabłkowy

przez Malwina
Chleb jabłkowy
Chlebek jabłkowy
Określenie tego wypieku chlebkiem może niektórym wydać się nie na miejscu. W końcu to nic innego, jak upieczone w keksówce ciasto z dodatkiem jabłek. Jednak skoro Amerykanie ciasta z bananami, dynią czy cukinią mogą określać mianem chlebków, to czemu i ja nie mogłabym użyć takiej nazwy? Ciasta są tuczące, kaloryczne a chlebek brzmi tak niewinnie. I żeby nie było, to wypiek ten potraktowałam właśnie tak, jak chleb. Podałam go na śniadanie z dodatkiem białego sera oraz miodu.
Chlebek cudownie pachnie cynamonem. W środku jest wilgotny za sprawą dodatku startych na tarce jabłek. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne bakalie, takie jak suszona żurawina, rodzynki, migdały czy posiekane orzechy. Częstujcie się przepisem.

Ciasto z jabłkami keksówka

 

CHLEBEK JABŁKOWY
Śniadanie mistrzów #223


Składniki:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 12 %)*
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy jajka i cukier. Miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasna. Stopniowo dolewamy olej, miksując na niskich obrotach. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Do ciasta możecie dodać także suszone owoce (np. rodzynki), posiekane orzechy.
Keksówkę o długości 18-20 cm smarujemy masłem i lekko wysypujemy mąką (ewentualnie kaszą manną). Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut (do momentu, aż patyczek wbity w chlebek będzie suchy po wyciągnięciu). Ciasto studzimy na kratce, następnie wyjmujemy z formy i zajadamy. Solo lub z czym tylko mamy ochotę. Fajnie smakuje w połączeniu z białym serem i miodem.

*Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Możecie ją zastąpić naturalnym jogurtem o podobnej gęstości.

Ciasto z jabłkami na oleju
Chlebek jabłkowy

 

Czas przygotowania: 1 godzina.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Lena 17/10/2014 - 7:21 am

Chlebek wygląda maksymalnie apetycznie i kusząco 😉

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 17/10/2014 - 7:27 am

To, że chlebek jest wilgotny i cudownie pachnie cynamonem, jest dla mnie wystarczającą rekomendacją, żeby go zrobić 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 17/10/2014 - 8:02 am

Smacznie wygląda!!! 😉

Odpowiedz
RedHead 17/10/2014 - 11:21 am

O rany. To dopiero musiało być śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Edyta 17/10/2014 - 11:23 am

O tak! Ja chętnie poczęstuję się przepisem.

Odpowiedz
Magda C. 17/10/2014 - 11:50 am

Pysznie wygląda ten chlebek, zapisuję 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 17/10/2014 - 4:17 pm

prezentuje się obłędnie! teraz tylko pytanie upiec? nie upiec?

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 17/10/2014 - 6:23 pm

dużo bym dała za chociażby jedną kromkę takiego chlebka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:10 am

Koniecznie do wypróbowania! Zapisuję przepis!

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2014 - 1:08 pm

Chlebek bananowy uwielbiam! robiłam kilkakrotnie z różnymi dodatkami, najczęściej lądują tam posiekane suszone morele i żurawina. Cukru daję wtedy 1/4 szklanki. Chlebek z dynią popełniłam w zeszły weekend, także chlebek jabłkowy zapisuję do zrobienia!
A jaka mąka u Ciebie? ja robię z mąka pszenna i pełnoziarnistą (w ilości pół na pół).
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Malwina 21/10/2014 - 10:37 am

Używałam mąki pszennej (bodajże poznańskiej). Oczywiście pszenna z razową pół na pół będzie jak najbardziej ok.

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:48 pm

No wreszcie jest! Miałaś rację, że to bardziej ciasto niż chleb, ale nazwa chlebek lepiej działa na podświadomość 🙂

Odpowiedz
gin 20/10/2014 - 4:01 pm

Jabłkowego jeszcze nie piekłam 🙂

Odpowiedz
Joe Anne 02/11/2015 - 8:20 pm

Mmmm…. uwielbiam jabłkowe smakołyki 🙂

Odpowiedz
Agata 31/03/2019 - 6:49 pm

A czy mogę użyć mąki owsianej bądź gryczanej?

Odpowiedz
Malwina 01/04/2019 - 8:25 am

Nie próbowałam, więc nie pomogę. Jeśli już, to próbowałabym z owsianą.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies