Kurczak z papryką i pieczarkami to ekspresowe w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom drobiu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą dodatku do sosu bazyliowego pesto. Takie pesto możecie zakupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Aby to zrobić wystarczy użyć blendera lub wykorzystać moździerz. Kurczaka podałam z ugotowanym ryżem, dobrze sprawdzą się także kluseczki gnocchi lub makaron.
Kurczak z papryką i pieczarkami |
KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżka pesto z bazylii (lub więcej wg preferencji)
- 6 pieczarek
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści świeżej bazylii
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy dalej przez około 10 minut (na tym etapie warto przykryć patelnię pokrywką), aż papryka będzie miękka. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę wymieszaną z pesto, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu i posypujemy porwanymi listkami bazylii.
Czas przygotowania: 20 minut.
16 komentarzy
Malwinko super danie – szybkie w przygotowaniu a to bardzo ważne gdy się ma na głowie naukę prawda:P
Kolorowe i zdrowe to lubię a raratuj bajkę też uwielbiam – zresztą wiesz teraz mamy z mężem wytłumaczenie bo synuś przecież ogląda a my off corse razem z nim 🙂
serdecznie pozdrawiam
ps. Pozdrówki dla W 🙂
Jak dla mnie idealne danie na rozpoczęcie paprykowego miesiąca. Na pewno było pyszne.
takie dania są najlepsze:pyszne i szybkie 🙂
I kurczak i bajka o szczurku Remy'm są ok;-)
Oj lubię kurczaka w najróżnieszych sosach. Chyba śmietanowo imbirowy u mnie jest ulubionym. Pieczarkowo paprykowy również musi być pyszny.
Widzę, że na półce masz dzieła filozoficzne. Dojrzałam nawet "O duchu praw". 🙂
Pozdrawiam
Ania
Kolorowe danie na słonecznym talerzu. Nic tylko jeść 🙂
o smaku dania świadczy jedno – jak mężczyzna nie marudzi – jest dobrze;)
ja sos bardzo chętnie, ale mięska już nie 🙂
Czy W. był zaskoczony? 🙂 takim daniem z pewnością nie pogardził – wygląda smakowicie 🙂
ciekawe połączenie, pewnie wyszło przepysznie…
bardzo fajne, takie… ekspresowe i niezbyt pracochłonne. a efekt – pierwszorzędny. ;]
to właśnie lubię, to do mnie przemawia ;d
Pierś w sosach uwielbiam.
z kurczaka oczywiście ;D!
Kochana, przy takim jedzonku, wiedza sama wejdzie Ci do głowy:) Powodzenia!!!
super
Wyglada smakowicie:) Uwielbiam kurke pod kazda postacia:)
bardzo smaczne , z tym ,że dodałam pesto z czosnku niedzwiedziego przywiezionego z Bieszczad Pycha!!!!