Kurczak z papryką i pieczarkami

przez Malwina
Kurczak w sosie z papryką i pieczarkami
Kurczak z papryką i pieczarkami to ekspresowe w przygotowaniu danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom drobiu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna za sprawą dodatku do sosu bazyliowego pesto. Takie pesto możecie zakupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Aby to zrobić wystarczy użyć blendera lub wykorzystać moździerz. Kurczaka podałam z ugotowanym ryżem, dobrze sprawdzą się także kluseczki gnocchi lub makaron. 


Kurczak w sosie śmietanowym z papryką i pieczarkami przepis
Kurczak z papryką i pieczarkami
KURCZAK Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula,  posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżka pesto z bazylii (lub więcej wg preferencji)
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka liści świeżej bazylii
Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy dalej przez około 10 minut (na tym etapie warto przykryć patelnię pokrywką), aż papryka będzie miękka. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy śmietanę wymieszaną z pesto, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu i posypujemy porwanymi listkami bazylii. 

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Ewelosa 16/08/2010 - 12:53 pm

Malwinko super danie – szybkie w przygotowaniu a to bardzo ważne gdy się ma na głowie naukę prawda:P

Kolorowe i zdrowe to lubię a raratuj bajkę też uwielbiam – zresztą wiesz teraz mamy z mężem wytłumaczenie bo synuś przecież ogląda a my off corse razem z nim 🙂

serdecznie pozdrawiam

ps. Pozdrówki dla W 🙂

Odpowiedz
shinju 16/08/2010 - 1:06 pm

Jak dla mnie idealne danie na rozpoczęcie paprykowego miesiąca. Na pewno było pyszne.

Odpowiedz
Kasia w kuchni 16/08/2010 - 2:41 pm

takie dania są najlepsze:pyszne i szybkie 🙂

Odpowiedz
grumko 16/08/2010 - 3:48 pm

I kurczak i bajka o szczurku Remy'm są ok;-)

Odpowiedz
Przypraw mnie 16/08/2010 - 7:57 pm

Oj lubię kurczaka w najróżnieszych sosach. Chyba śmietanowo imbirowy u mnie jest ulubionym. Pieczarkowo paprykowy również musi być pyszny.
Widzę, że na półce masz dzieła filozoficzne. Dojrzałam nawet "O duchu praw". 🙂
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 16/08/2010 - 7:59 pm

Kolorowe danie na słonecznym talerzu. Nic tylko jeść 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2010 - 8:02 pm

o smaku dania świadczy jedno – jak mężczyzna nie marudzi – jest dobrze;)

Odpowiedz
Kuchareczka 16/08/2010 - 8:04 pm

ja sos bardzo chętnie, ale mięska już nie 🙂

Odpowiedz
olivia 16/08/2010 - 9:51 pm

Czy W. był zaskoczony? 🙂 takim daniem z pewnością nie pogardził – wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedz
msbella 17/08/2010 - 6:26 am

ciekawe połączenie, pewnie wyszło przepysznie…

Odpowiedz
Karmel-itka. 17/08/2010 - 8:15 am

bardzo fajne, takie… ekspresowe i niezbyt pracochłonne. a efekt – pierwszorzędny. ;]
to właśnie lubię, to do mnie przemawia ;d

Odpowiedz
Olciaky 17/08/2010 - 1:19 pm

Pierś w sosach uwielbiam.
z kurczaka oczywiście ;D!

Odpowiedz
Nemi 18/08/2010 - 2:36 pm

Kochana, przy takim jedzonku, wiedza sama wejdzie Ci do głowy:) Powodzenia!!!

Odpowiedz
kasandraa6 20/08/2010 - 7:39 am

super

Odpowiedz
Marzena 29/08/2010 - 9:01 pm

Wyglada smakowicie:) Uwielbiam kurke pod kazda postacia:)

Odpowiedz
Puszek 21/10/2014 - 2:54 pm

bardzo smaczne , z tym ,że dodałam pesto z czosnku niedzwiedziego przywiezionego z Bieszczad Pycha!!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies