Muffinki ze szpinakiem i fetą

przez Malwina

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Sezon na szpinak już się rozpoczął. Uwielbiam to warzywo i mogłabym je jeść praktycznie każdego dnia. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na proste muffiny ze szpinakiem. Wzbogaciłam je także o dodatek sera feta i suszonych pomidorów. Te wytrawne babeczki ze szpinakiem możecie zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Muffinki ze szpinakiem i fetą przepis

MUFFINKI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI


Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 duże suszone pomidory lub 8 mniejszych, posiekane
  • 60 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku

 W jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i oliwę. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy aż się połączą (przy pomocy łyżki). Do masy dodajemy suszone pomidory, fetę i szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem (dodałam około pół łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu), delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek lub formy wyłożonej papilotkami (na 3/4 wysokości). Pieczemy przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) lub do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyciągnięciu. Do ciastz możecie dodać swoje ulubione suszone lub świeże zioła, np. oregano, bazylię. 

*ciasto na muffiny możecie także wzbogacić o 2 łyżki pesto z bazylii. Pamiętajcie o tym, aby dobrze doprawić ciasto, w przeciwnym razie muffiny mogą być mdłe w smaku. 

Muffinki ze szpinakiem i pomidorami przepis

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Antenka 18/06/2013 - 7:42 am

fajne takie wytrawne babeczki:)

Odpowiedz
Factory Girl 18/06/2013 - 7:51 am

no to dzisiaj zobaczymy jakie są w smaku 🙂

Odpowiedz
Kamila 18/06/2013 - 8:27 am

Bardzo smakowity pomysł na babeczki!

Odpowiedz
Maggie 18/06/2013 - 9:14 am

Zdecydowanie za rzadko robie wytrawne muffiny… Te bardzo mi sie podobaja, bo uwielbiam polaczenie szpinaku i fety.

Odpowiedz
Ivka 18/06/2013 - 9:23 am

Moje ulubione smaki zamknięte w małej muffince 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 18/06/2013 - 9:49 am

Ależ apetyczne, a i zdjęcia zachęcające:)

Odpowiedz
Renula 18/06/2013 - 10:13 am

Co za wykwintne połączenie! Wspaniałości;) Pięknie tu u Ciebie! Dołączam się:)

Odpowiedz
Magda C. 18/06/2013 - 10:14 am

Nie przepadam za muffinami. Ale te wyglądają smakowicie! Tylko musiałabym wyrzucić szpinak. Nie stracą na smaku?

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 10:18 am

Połączenie fety i suszonych pomidorów samo w sobie jest pyszne, więc powinny być smaczne. Możesz dorzucić do nich jeszcze inne dodatki od siebie, choćby posiekane kapary albo oliwki, jeśli je lubisz.

Odpowiedz
Cookie 18/06/2013 - 10:25 am

Takie świetne, a ja robię tylko słodkie, no trzeba to w końcu zmienić! 😀

Odpowiedz
teenager ;) 18/06/2013 - 1:07 pm

bardzo lubię połączenie szpinaku i fety 😉

Odpowiedz
Daktyle w czekoladzie 18/06/2013 - 3:50 pm

Podoba mi się Twoja wersja muffinek. Uwielbiam szpinak, ser feta i całą resztę składników 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 18/06/2013 - 3:55 pm

Ohhh… musza byc pyszne !

Odpowiedz
Anulla 18/06/2013 - 5:45 pm

wytrawne muffiny zawsze się sprawdzają, są świetną przekąską, ale i opcją śniadaniową:) Twoja wersja ciekawa, ze szpinakiem jeszcze nie robiłam, ale ostatnio gościły u mnie w wersji szynka-pieczarka-ser:)

Odpowiedz
Factory Girl 18/06/2013 - 8:35 pm

Szpinak zgnił z powodu deszczów, będzie za dwa tygodnie, zrobiłam bez niego. Ciasto takie dziwne było w smaku może za mało dosoliłam albo pieprzu dodałam. Po za tym, w końcu zaczęliśmy to podawać jako małe kanapeczki, wetknęliśmy w przepołowioną muffinę pesto pomidorowe oliwki i kurczaka. Ogólnie ekstra, powtórzę jeszcze raz z większą ilością soli 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/06/2013 - 6:20 am

To zapewne kwestia przyprawienia. Ilość soli uzależniona jest jeszcze od tego, czy używasz sera feta czy typu feta.

Odpowiedz
JustInka 19/06/2013 - 11:49 am

Ostatnio szukałam sprawdzonego przepisu na wytrawne muffiny. Spadłaś mi z nieba!

Odpowiedz
Kamciss 19/06/2013 - 2:43 pm

Mmm pycha takie wytrawne muffiny 🙂

Odpowiedz
Kaś 19/06/2013 - 7:48 pm

takie muffiny uwielbiam! dokładnie moje smaki
ps wczoraj odebrałam paczuszkę od Ciebie – dla mnie te przyprawy sa nowością w kuchni, więc tym bardziej motywują do wykorzystania i eksperymentowania. dziękuję!

Odpowiedz
Malwina 20/06/2013 - 7:01 am

Kasiu, cieszę się, że paczuszka dotarła do Ciebie. Mam nadzieję, że przyprawy okażą się przydatne 🙂

Odpowiedz
Gatita 20/06/2013 - 7:08 am

Przepis zapisany do zrobienia :-). Uwielbiam muffiny, ale wytrawnych jeszcze nie próbowałam.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/06/2013 - 6:48 pm

taka wytrawna wersja muffinek ciągle jeszcze przede mną:) …. ale musze przyznać, ze coraz do nich bliżej:) pozdrawiam

Odpowiedz
La Lolla 25/08/2013 - 6:21 pm

jeśli pozwolisz, skorzystam z przepisu niebawem 😉

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2013 - 1:58 pm

Gabriela 🙂

dziś będę testowała,
proszę jeszcze o podpowiedź, czy z papilotek będę mogła wyjąć te muffiny? Jeszcze nigdy ta sztuka mi się nie udała.. zawsze przywierają, nie wiem, może to wina papilotek, choć przetestowałam już ze 3 rodzaje.. Aha, mam silikonowe formy..

Odpowiedz
Malwina 12/11/2013 - 2:07 pm

Jeśli przywierają to zapewne wina papilotek. Mi zdarzyło się to niestety dwukrotnie (kupiłam jakieś niedrogie papilotki w markecie. Nie dość, że przywierały, to po pieczeniu zanikał cały kolor i wzór na nich). Jeśli masz foremki silikonowe to śmiało piecz w nich. Sama zdecydowanie częściej używam właśnie tych silikonowych.

Ps. pamiętaj, by dobrze doprawić ciasto 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2014 - 10:53 am

Zrobiłam, ale wg mnie powinny siedzieć w piekarniku dłużej, moje byłu surowawe, musiałam je dopiekać. Źle odchodziły od muffinkowego papierka 🙁 Ponieważ był to pierwszy raz – trzeba pewnie pokombinować… Poza tym – REWELACJA, pyszniutkie i inne.

Odpowiedz
Malwina 09/02/2014 - 11:36 am

Co do czasu pieczenia, to zapewne jest to kwestia piekarnika. Pamiętam, jak jeszcze na poprzednim mieszkaniu miałam piekarnik, który nie dopiekał. Pieczenie muffin potrafiło mi zająć nawet 30 minut. Najlepiej sprawdzać, czy muffiny są upieczone drewnianym patyczkiem. Jeśli chodzi o papilotki, to niestety niektóre bywają fatalne. Polecam zainwestować w silikonowe foremki. Są bardzo wygodne 🙂

Odpowiedz
klaudynas 02/07/2015 - 9:04 am

muffinki zrobione, przepyszne są !!! polecam każdemu. Już mam kilka pomysłów na modyfikacje (może jarmuż, kurczak pieczony, brokuły…) pycha, pycha, pycha !
dzięki Malwina za takie inspirujące przepisy !

Odpowiedz
Malwina 02/07/2015 - 9:05 am

Polecam się 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/02/2016 - 10:19 am

Przetestowałem, są bardzo smaczne! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies