Pomidory faszerowane kaszą

przez Malwina
Pomidory nadziewane kaszą
Pomidory faszerowane kaszą

Zacznę od małej garści informacji. W menu na blogu pojawiło się kilka nowych zakładek: koktajle i napoje, przetwory, kluski i pierogi, kuchnia polska i obiecana kuchnia hiszpańska. Wszystkie przepisy w pozostałych kategoriach zostały zaktualizowane. Mam mały problem z przepisami, które są bezmięsne a nie są jednocześnie wegetariańskie (czyli przykładowo zawierają w składzie sery z podpuszczką, czyli fetę, parmezan itp). Czy stworzyć dla nich zakładkę „dania bezmięsne”, czy może macie jakiś inny pomysł? A może chcielibyście, by pojawiły się jeszcze jakieś inne kategorie, które ułatwiłyby Wam wyszukiwanie przepisów? Zapraszam do przeglądania bloga a na zakończenie tygodnia zostawiam Wam przepis na faszerowane pomidory (znów z gatunku tych bezmięsnych ale nie wegetariańskich).

Przepis na faszerowane pomidory
 bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.
zapiekane faszerowane pomidory

POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ



Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6-8 pomidorów
  • około 80 g kaszy kuskus (waga przed przygotowaniem)
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona cebula, posiekana w kostkę
  • 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 70 g pokruszonego sera feta
  • 4 łyżki startego grana padano
  • 4 anchois
  • 2-3 łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych
  • 12 oliwek (zielone lub czarne)
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo starty grana padano do posypania
  • do podania: grzanki z bagietki, ulubiony sos na bazie jogurtu (np. ze szczypiorkiem lub bazyliowy)
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy napęcznieje, spulchniamy ją widelcem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę i chili, smażymy przez 5 minut. Do kaszy dodajemy lekko ostudzoną zawartość patelni, natkę, koperek, ser feta i grana padano, posiekane anchois i oliwki, orzeszki piniowe, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ścinamy końcówki pomidorów (od strony szypułki), wydrążamy gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym serem. Pomidory układamy w naczyniu przeznaczonym do zapiekania lub na blasze. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z grzankami z bagietki i ulubionym sosem.
*zamiast kaszy kuskus możecie użyć komosy ryżowej lub kaszy jaglanej, ewentualnie wykorzystać ryż

Nadziewane pomidory z piekarnika
Pomidory faszerowane kaszą

Czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Bartłomiej Popławski 22/08/2014 - 4:50 pm

Klasyka, ale za to w jakim stylu 🙂

Odpowiedz
Julia Musiał 22/08/2014 - 5:04 pm

Sądze, że najbardziej trafnym opisaniem zakładek było by wegetariańskie, czyli bez mięsa i wegańskie czyli bez nabiału i sera. Jeśli chodzi o pomidorki, to coś czuje że zjem je jutro na obiad. 😉

Odpowiedz
Malwina 22/08/2014 - 5:31 pm

Julio, ale problem właśnie polega na tym, że wegetarianie też nie spożywają pewnych serów (na odzwierzęcej podpuszczce). Tak, nie miałabym żadnego problemu, ale ten ser mi mocno koliduje (w większości moich bezmięsnych przepisów używam serów właśnie na odzwierzęcej podpuszczce). A tworzenie kategorii wegetariańskiej, która stricte wegetariańska nie jest, mija się troszkę z celem.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/08/2014 - 6:01 pm

Ooo mam taką samą buteleczkę na oliwę! A tego typu pomidory uwielbiam! I często robię. Jutro na obiad serwuję faszerowane bakłażany 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 22/08/2014 - 8:02 pm

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
mysza75 22/08/2014 - 8:09 pm

Moja smaki, uwielbiam pomidory i kasze, Teraz w sezonie pomidorowym trzeba korzystać. Pięknie podane 🙂

Odpowiedz
Majana 22/08/2014 - 9:04 pm

Bardzo smakowicie wyglądają. Dawno nie faszerowałam pomidorow ani papryki. Chyba muszę to nadrobić, bo mi apetytu narobiłaś 🙂

Odpowiedz
Magda C. 23/08/2014 - 9:56 am

Faszerowanych pomidorów jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie! 🙂

Odpowiedz
Kamilla Mn 23/08/2014 - 3:37 pm

Faszerowane pomidory to świetna sprawa,również sprawdzają się jak w przypadku papryki.Ciekawy przepis z tą kaszą w środku.
Zapraszam do mmie

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:31 pm

O kurcze, aż ślinka cieknie! Wspaniałości u Ciebie jak zwykle. Nie mogę robić więcej takich zaległości w obserwowaniu Twoich przepisów 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 27/08/2014 - 12:58 pm

Z kuskusem jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies