Kawa mrożona z lodami

przez Malwina
Mrożona kawa z lodami
Kawa mrożona z lodami

Mam nadzieję, że pogoda u Was dopisuje i korzystacie z ciepłych i słonecznych dni lata. Zamiast porannej kawy czy deseru najlepiej przygotować sobie szklaneczkę mrożonej kawy, obowiązkowo z dodatkiem ulubionych lodów. Ja wykorzystałam popularną kiedyś Śnieżkę, którą być może większość z Was pamięta z dzieciństwa. Zrobienie takiej kawy do dosłownie kilka chwil, należy tylko pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu naparu kawowego.


Kawa mrożona z lodami przepis

KAWA MROŻONA Z LODAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie lodów waniliowych „Śnieżki” (bez wafelka) lub inne ulubione lody
  • bita śmietana
  • tarta czekolada
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i ostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie zimną kawę łączymy z mlekiem (najwygodniej zrobić to w słoiku lub shakerze). W dwóch wysokich szklankach umieszczamy lody, nalewamy kawę. Dekorujemy bitą śmietaną i tartą czekoladą. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 22/08/2014 - 6:02 pm

Pięknie się prezentuje! Choć nie przepadam to z chęcią bym się skusiła!

Odpowiedz
sandrowata 22/08/2014 - 7:46 pm

Szkoda, że pogoda tak się popsuła.. 🙁
bo kawa mrożona to zdecydowanie najlepsze co można sobie wymarzyć latem! 🙂

Odpowiedz
Elena Monin 22/08/2014 - 8:20 pm

W porze wakacyjnej jestem wręcz uzależniona od mrożonej kawy… Pycha!:))

Odpowiedz
KaBu 23/08/2014 - 4:45 am

Super wyglada i rewelacyjnie smakuje. Stawia na nogi w upalne dni. Dzieki.

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:33 pm

Wspaniała kawa. Miałam kiedyś z kumpelką ulubioną kawiarenkę lodziarnię w której pyszną mrożoną kawkę podawali. Przypomniałaś mi kochana stare czasy 🙂

Odpowiedz
Gosia 06/04/2023 - 6:17 pm

Ja kawę mrożoną piję cały rok 😀 I w sumie robię bardzo podobnie jak Ty, tylko zamiast bitej śmietany używam spieniacza ariete do mleka i robię sobie taką piankę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies