Bób smażony z szynką serrano

przez Malwina
Bób smażony z szynką
Bób smażony z szynką serrano

Bób smażony z szynką to danie, które Połówek jadłby najchętniej każdego dnia. Idealne w swojej prostocie. Wystarczy ugotować bób i usmażyć go z kilkoma dodatkami. Do tego świeże pieczywo lub grzanki z bagietki i mamy fajną kolację albo przystawkę. Zapasy serrano przywiozła moja Mama jakiś czas temu z Wysp Kanaryjskich (ostały się dwa plastry w lodówce). Buzia mi się cieszy, gdy słucham Babci, która jak stwierdziła, lepszej wędliny jeszcze nie jadła (Babcia jest dość konserwatywna, ale ostatnio zrobiła się otwarta na nowe smaki i nie pogardzi też dobrą włoską sałatką caprese, rok temu był to standardowy element jej kolacji. Dodam tylko, że moja Heniutka ma niespełna 80 lat).
Wracając do potrawy, jest prosta, ekspresowa i nieprzekombinowana. To kto się skusi?

Bób z szynką przepisy

BÓB SMAŻONY Z SZYNKĄ SERRANO
(HISZPANIA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g bobu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 100 g szynki serrano, porwanej na mniejsze kawałki lub pokrojonej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • wędzona papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Bób gotujemy w wodzie, aż będzie al dente. Absolutnie nie wolno go rozgotować. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Następnie bób obieramy ze skórki (jeśli jest młody i  lubicie, możecie użyć bobu wraz ze skórką). Na patelni rozgrzewamy oliwę (przeznaczoną do smażenia), wrzucamy czosnek, smażymy przez 30-40 sekund. Dodajemy porwaną na kawałki lub pokrojoną szynkę, smażymy przez 2 minuty. Dokładamy bób, smażymy przez 1-2 minuty, delikatnie mieszając Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką w proszku (jeśli używamy). Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

*potrawę możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanej natki pietruszki, kozi ser lub listki mięty

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:13 am

To musi być pyszne…

Odpowiedz
Agata Koton 12/08/2014 - 7:33 am

Fantastyczny, jeszcze sprzedają bób gdzieniegdzie. Trochę się boję obierania ze skóry, bo to będzie trwało wieki, ale trudno! Czego się nie robi dla dobrego smaku?!

Odpowiedz
Malwina 12/08/2014 - 7:38 am

Bób jeszcze długo będzie w sprzedaży. Obieranie jest dość nużące, w moim przypadku wygląda to tak, że połowa bobu ląduje w miseczce a druga połowa w buzi 😉

Odpowiedz
Edyta 26/07/2017 - 7:36 pm

Bardzo dobra sałatka 😉 pomieszałam dwa Twoje przepisy, także oprócz składników jak wyżej do sałatki poszły jeszcze orzeszki pini, sałata rzymska i ser bursztyn. Super pomysł na bób 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies