Pieczone ziemniaki z bobem i szynką

przez Malwina

Dzień dobry,

Moja dzisiejsza propozycja to prosta sałatka na bazie ziemniaków i bobu. Z powodzeniem sprawdzi się jako letni obiad lub posiłek do lunchboxu. Myślę, że to też dobra opcja jako dodatek do dań z grilla.

Do tego przepisu wybierzcie młody zielony bób i ugotujcie go al dente. Jego słodycz świetnie współgra z pozostałymi składniami. Jeśli nie przepadacie za tym warzywem, postawcie na świeży lub mrożony groszek.

Pieczone ziemniaki z bobem i szynką

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 447 kcal 25B, 47W, 22T fat

Składniki:

  • 500 g małych, młodych ziemniaków (wybierzcie odmiany typu B lub BC)
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 250 g młodego bobu
  • 4 plastry szynki długodojrzewającej (55 g)
  • 1 słodki pomidor malinowy lub bawole serce
  • 1 mała cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • Sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera gruyer (dobrze sprawdzi się też ementaler)
  • Posiekany koperek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do dużej miski. Wlewamy 2 łyżeczki oliwy, dodajemy 2 szczypty soli. Całość mieszamy dokładnie dłońmi. Ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy do miękkości i ładnego zrumienienia. Zajmie to około 30–45 minut. Stopień wypieczenia ziemniaków sprawdzamy wbijając w nie czubek ostrego noża. Jeśli wchodzi bez oporu, ziemniaki są już gotowe.
  2. Gdy ziemniaki się pieką, gotujemy bób. Młody bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 4–5 minut do miękkości (powinien pozostać al dente), odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Starszy bób będzie gotował się dłużej.
  3. Upieczone i ostudzone ziemniaki kroimy w kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy bób, porwaną na kawałki szynkę, grubo pokrojony pomidor, posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorem, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość polewamy 2 łyżeczkami oliwy, 1 łyżką octu winnego, doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
  4. Danie przekładamy na talerze, posypujemy tartym serem i koperkiem.

Uwagi:

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!
0 komentarz
4

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies