Wracamy do przeglądu popularnych w kuchni azjatyckiej produktów. Dziś kilka słów o shichimi togarashi, dość popularnej w Japonii przyprawie. Poznałam ją kilka lat temu i bardzo często używam w kuchni – jest smaczna i bardzo uniwersalna.
Co to jest Shichimi togarashi?
Shichimi togarashi to inaczej japońska przyprawa siedmiu smaków. Same mieszanki bywają różne, zazwyczaj w ich skład wchodzi czerwona papryka chili, skórka mandarynkowa, czarny sezam, nori, mak, pieprz sansho oraz nasiona konopii. Czasem można spotkać mieszanki z dodatkiem imbiru, białego sezamu, a nawet shiso, czyli pachnotki zwyczajnej.
Gdzie kupić Shichimi togarashi?
Shichimi togarashi zakupicie w sklepach z produktami kuchni świata. W Polsce najpopularniejsza mieszanka produkowana jest przez S&B. Sprzedawana jest w małych pojemniczkach z dozownikiem (15 g) i dużych torebkach (300 g). W skład mieszanki wchodzą: chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony, pieprz syczuański, imbir.
Jak smakuje Shichimi togarashi?
Mieszanka jest dość pikantna, w końcu jej głównym składnikiem jest czerwona papryka chili.
Jak używać Shichimi togarashi?
To bardzo uniwersalna mieszanka przypraw. Możecie doprawiać nią zupy, dania z jajek (dobrze pasuje do jajecznicy), sałatki, makarony, mięso, potrawy z grilla i wiele innych. Jeśli jesteście miłośnikami pikantnych przypraw, na pewno szybko znajdziecie wiele nowych zastosowań dla Shichimi togarashi.