Shichimi togarashi – co to jest i jak go używać?

przez Malwina

Wracamy do przeglądu popularnych w kuchni azjatyckiej produktów. Dziś kilka słów o shichimi togarashi, dość popularnej w Japonii przyprawie. Poznałam ją kilka lat temu i bardzo często używam w kuchni – jest smaczna i bardzo uniwersalna.

Co to jest Shichimi togarashi?

Shichimi togarashi to inaczej japońska przyprawa siedmiu smaków. Same mieszanki bywają różne, zazwyczaj w ich skład wchodzi czerwona papryka chili, skórka mandarynkowa, czarny sezam, nori, mak, pieprz sansho oraz nasiona konopii. Czasem można spotkać mieszanki z dodatkiem imbiru, białego sezamu, a nawet shiso, czyli pachnotki zwyczajnej.

Gdzie kupić Shichimi togarashi?

Shichimi togarashi zakupicie w sklepach z produktami kuchni świata. W Polsce najpopularniejsza mieszanka produkowana jest przez S&B. Sprzedawana jest w małych pojemniczkach z dozownikiem (15 g) i dużych torebkach (300 g). W skład mieszanki wchodzą: chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony, pieprz syczuański, imbir.

Jak smakuje Shichimi togarashi?

Mieszanka jest dość pikantna, w końcu jej głównym składnikiem jest czerwona papryka chili.

Jak używać Shichimi togarashi?

To bardzo uniwersalna mieszanka przypraw. Możecie doprawiać nią zupy, dania z jajek (dobrze pasuje do jajecznicy), sałatki, makarony, mięso, potrawy z grilla i wiele innych. Jeśli jesteście miłośnikami pikantnych przypraw, na pewno szybko znajdziecie wiele nowych zastosowań dla Shichimi togarashi.

0 komentarz
2

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies