Dzień dobry,
Za oknem robi się coraz cieplej, czas więc odchudzić codzienne menu i częściej przygotowywać lekkie sałatki na bazie zieleniny. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to wiosenna sałatka z grzankami i jajkiem – prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Zamiast kupować gotowe grzanki, podstawiłam na te domowe. Nie smażę ich na patelni z olejem, bo nie chcę aby były przesiąknięte tłuszczem. Bagietkę lub ciabattę kroję w kromki, grilluję na suchej patelni, a później łamię w palcach w mniejsze kawałki. To o wiele lżejsze i zdrowsze rozwiązanie.
Wiosenna sałatka z grzankami i jajkiem
1 porcja ma 359 kcal (15 B, 18 W, 25 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g bagietki lub ciabatty
- 2 garście ulubionego miksu sałat
- 3 jajka, ugotowane na pół twardo
- 2 ogórki gruntowe lub małosolne
- Pół pęczka rzodkiewek
- 1 łyżka pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na suchej patelni grillowej. Studzimy, łamiemy w mniejsze kawałki.
- Jajka kroimy na pół, ogórki i rzodkiewki w plasterki. Składniki dressingu mieszamy.
- W misce umieszczamy sałatę, jajka, ogórki, rzodkiewki, grzanki z bagietki. Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
4 komentarze
bardzo apetyczna 🙂
Wygląda mega wiosennie, a w sumie nawet trochę świątecznie przez te jajka 😉 Lubię takie proste i szybkie przepisy 🙂
No fantastyczna! Pobudza apetyt samym wyglądem 😀
Wygląda super apetycznie! Moja wersja takiej sałatki jest z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Ciepłe jajko + chrupkie warzywa i dressing musztardowo-miodowy jest kapitalną mieszanką. Zamiast grzanek można zrobić „parmezan dla ubogich”, tj. okruchy pieczywa wymieszać z czosnkiem, zieloną pietruszką lub otartą skórką z cytryny i oliwą i podsmażyć na chrupko na patelni…. i posypka gotowa. Sprawdza się także jako alternatywna posypka do zup. Ale to pewnie już wiesz…:)