Wiosenna sałatka z grzankami i jajkiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Za oknem robi się coraz cieplej, czas więc odchudzić codzienne menu i częściej przygotowywać lekkie sałatki na bazie zieleniny. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to wiosenna sałatka z grzankami i jajkiem – prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Zamiast kupować gotowe grzanki, podstawiłam na te domowe. Nie smażę ich na patelni z olejem, bo nie chcę aby były przesiąknięte tłuszczem. Bagietkę lub ciabattę kroję w kromki, grilluję na suchej patelni, a później łamię w palcach w mniejsze kawałki. To o wiele lżejsze i zdrowsze rozwiązanie.

Wiosenna sałatka z grzankami i jajkiem

1 porcja ma 359 kcal (15 B, 18 W, 25 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 50 g bagietki lub ciabatty
  • 2 garście ulubionego miksu sałat
  • 3 jajka, ugotowane na pół twardo
  • 2 ogórki gruntowe lub małosolne
  • Pół pęczka rzodkiewek
  • 1 łyżka pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka gładkiej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka syropu klonowego, 2 łyżeczki zimnej wody, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na suchej patelni grillowej. Studzimy, łamiemy w mniejsze kawałki.
  2. Jajka kroimy na pół, ogórki i rzodkiewki w plasterki. Składniki dressingu mieszamy.
  3. W misce umieszczamy sałatę, jajka, ogórki, rzodkiewki, grzanki z bagietki. Sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
4 komentarze
2

Podobne posty:

4 komentarze

Zuza 27/03/2021 - 7:01 pm

bardzo apetyczna 🙂

Odpowiedz
Chocolade 28/03/2021 - 7:02 pm

Wygląda mega wiosennie, a w sumie nawet trochę świątecznie przez te jajka 😉 Lubię takie proste i szybkie przepisy 🙂

Odpowiedz
Andrzej 09/04/2021 - 11:41 am

No fantastyczna! Pobudza apetyt samym wyglądem 😀

Odpowiedz
Katarzyna 13/04/2021 - 1:50 pm

Wygląda super apetycznie! Moja wersja takiej sałatki jest z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Ciepłe jajko + chrupkie warzywa i dressing musztardowo-miodowy jest kapitalną mieszanką. Zamiast grzanek można zrobić „parmezan dla ubogich”, tj. okruchy pieczywa wymieszać z czosnkiem, zieloną pietruszką lub otartą skórką z cytryny i oliwą i podsmażyć na chrupko na patelni…. i posypka gotowa. Sprawdza się także jako alternatywna posypka do zup. Ale to pewnie już wiesz…:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies