Chleb z oliwkami

przez Malwina
Chleb z oliwkami

Elioti (Ελιωτή) to popularny na Cyprze chleb z dodatkiem oliwek. Tradycyjnie spożywany był w okresie Wielkiego Postu, obecnie wypieka się go przez cały rok. Poza oliwkami chleb skrywa dodatki w postaci cebuli (często czerwonej, niekiedy białej) oraz ziół, takich jak kolendra, natka pietruszki czy mięta. Podobny wypiek możecie także spotkać w kuchni greckiej pod nazwą eliopsomo. 
Chleb jest absolutnie przepyszny i sam w sobie smakuje świetnie. Nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy położyć na kromce plastry pomidora, oprószyć  solą, skropić oliwą a następnie cieszyć się smakiem. Jeśli tylko lubicie oliwki, z pewnością się nie zawiedziecie. 


Do upieczenia chleba z oliwkami przyłączyły się także Kasia, Emilia i Zuzia. 


Chleb z oliwkami przepis

CHLEB Z OLIWKAMI
(CYPR)
Zielona Środa #34

Składniki:
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1-2 pęczki natki pietruszki
  • 1 cebula (czerwona lub biała)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
Mąkę mieszamy z solą, posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni i studzimy. Przestudzoną cebulę dodajemy do mąki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwię. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i odgazowujemy. Formujemy podłużny bochenek, kładziemy go na blasze wysypanej mąką. Wierzch bochenka także oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 40 minut. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 35-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby chleb dopiekamy. Elioti studzimy na metalowej kratce. 
*zamiast natki pietruszki możecie użyć świeżej kolendry. Do ciasta możecie także dodać kilka łyżek posiekanej świeżej mięty. 
** do ciasta możecie dodać posiekane i zamrożone wcześniej zioła. Ja wykorzystałam część z zapasu zamrożonej wcześniej natki pietruszki

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 09/04/2014 - 5:50 pm

Super ten chlebek 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 09/04/2014 - 8:25 pm

świetny chlebek:)

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 09/04/2014 - 11:26 pm

Z oliwkami nigdy nie jadłam, a jestem ciekawa smaku:)

Odpowiedz
Voyagedegustacje 10/04/2014 - 7:24 am

fajny oj zjadłbym z dużą ilością oliwy:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2014 - 2:36 pm

Bardzo ciekawy chlebek:). Piekłam już nie raz z oliwkami,a le u Ciebie to cala feeria smaków jest:)

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:19 pm

Oj bardzo żałuję,że nie udało mi się go piec z Wami 🙂 Ale teraz przynajmniej wiem, jak powinien wyglądać odpowiednio przygotowany!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies