Elioti (Ελιωτή) to popularny na Cyprze chleb z dodatkiem oliwek. Tradycyjnie spożywany był w okresie Wielkiego Postu, obecnie wypieka się go przez cały rok. Poza oliwkami chleb skrywa dodatki w postaci cebuli (często czerwonej, niekiedy białej) oraz ziół, takich jak kolendra, natka pietruszki czy mięta. Podobny wypiek możecie także spotkać w kuchni greckiej pod nazwą eliopsomo.
Chleb jest absolutnie przepyszny i sam w sobie smakuje świetnie. Nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy położyć na kromce plastry pomidora, oprószyć solą, skropić oliwą a następnie cieszyć się smakiem. Jeśli tylko lubicie oliwki, z pewnością się nie zawiedziecie.
Chleb jest absolutnie przepyszny i sam w sobie smakuje świetnie. Nie potrzebuje wielu dodatków. Wystarczy położyć na kromce plastry pomidora, oprószyć solą, skropić oliwą a następnie cieszyć się smakiem. Jeśli tylko lubicie oliwki, z pewnością się nie zawiedziecie.
CHLEB Z OLIWKAMI
(CYPR)
Zielona Środa #34
Zielona Środa #34
Składniki:
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g czarnych oliwek bez pestek
- 1-2 pęczki natki pietruszki
- 1 cebula (czerwona lub biała)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
Mąkę mieszamy z solą, posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni i studzimy. Przestudzoną cebulę dodajemy do mąki, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwię. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Przekładamy je do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią i odgazowujemy. Formujemy podłużny bochenek, kładziemy go na blasze wysypanej mąką. Wierzch bochenka także oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego rośnięcia na 40 minut. Pieczemy w temp. 210 stopni przez 35-40 minut. Chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby chleb dopiekamy. Elioti studzimy na metalowej kratce.
*zamiast natki pietruszki możecie użyć świeżej kolendry. Do ciasta możecie także dodać kilka łyżek posiekanej świeżej mięty.
** do ciasta możecie dodać posiekane i zamrożone wcześniej zioła. Ja wykorzystałam część z zapasu zamrożonej wcześniej natki pietruszki
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
6 komentarzy
Super ten chlebek 🙂
świetny chlebek:)
Z oliwkami nigdy nie jadłam, a jestem ciekawa smaku:)
fajny oj zjadłbym z dużą ilością oliwy:)
Bardzo ciekawy chlebek:). Piekłam już nie raz z oliwkami,a le u Ciebie to cala feeria smaków jest:)
Oj bardzo żałuję,że nie udało mi się go piec z Wami 🙂 Ale teraz przynajmniej wiem, jak powinien wyglądać odpowiednio przygotowany!