Babka na białkach

przez Malwina
Babka na białkach przepis
Babka na białkach

Babka na białkach to jedno z ulubionych świątecznych wypieków w mojej rodzinie. Jest niezwykle delikatna i puszysta. Aby ją przygotować nie potrzebujecie wagi kuchennej a jedynie szklankę, przy pomocy której będziecie odmierzać składniki.Warto upiec ją na Wielkanoc, tym bardziej gdy zostanie Wam nadmiar białek po upieczeniu kruchych babeczek lub mazurków. 
Upieczoną babkę możecie dowolnie udekorować, np. roztopioną czekoladą, ulubioną polewą lub lukrem. Ja postawiłam na lukier na bazie soku z cytryny i kolorową posypkę do ciast. 
Jeśli macie ochotę, tę babkę możecie wzbogacić o dodatek suchego maku. Wystarczy do ciasta razem z przesianą mąką dodać około 4 łyżki maku. 

Przepis na babkę na białkach dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 

Przepis na babkę wielkanocną

BABKA NA BIAŁKACH


Składniki (na formę z kominem o średnicy 23 cm):

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Dodajemy w 2-3 partiach stopione i ostudzone masło, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką do połączenia. Następnie dodajemy w 2-3 partiach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką, aż składniki się połączą. Formę do babki (z kominem o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni (lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Czas pieczenia będzie uzależniony od formy, jakiej użyjecie oraz od Waszego piekarnika). Upieczoną babkę pozostawiamy na 5 minut na blasze i przenosimy na kratkę. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostygnięciu. Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja polałam ją lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Puszysta babka
Babka na białkach

Babka białkowa

Babka wielkanocna

Babka na Wielkanoc
Babka wielkanocna na białkach

Czas przygotowania: 50 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Kamila 10/04/2014 - 7:52 am

Pyszna, warto zapamiętać przepis 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Magda C. 10/04/2014 - 10:18 am

Ślicznie się prezentuje, mniam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/04/2014 - 11:13 am

babka to nie moja bajka, ale Twoja wygląda smakowicie
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
teenager ;) 10/04/2014 - 2:46 pm

z ogromną chęcią zjadłabym tak lekką i puszystą babę! 🙂 piękna jest!

Odpowiedz
gin 10/04/2014 - 3:04 pm

Jest prześliczna 🙂
Ja raz próbowałam upiec babkę na białkach – katastrofa…

Odpowiedz
Justyna Żak 10/04/2014 - 3:16 pm

zjadłabym kawałek:)

Odpowiedz
Olga Pilichowska 10/04/2014 - 4:37 pm

Apetyczne zdjęcia;)

Odpowiedz
JustInka 11/04/2014 - 12:17 pm

Bardzo apetycznie prezentuje się Twoja baba 🙂 Zapiszę przepis, bo po zrobieniu majonezu zostanie mi trochę białek 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies