Babka na białkach |
Babka na białkach to jedno z ulubionych świątecznych wypieków w mojej rodzinie. Jest niezwykle delikatna i puszysta. Aby ją przygotować nie potrzebujecie wagi kuchennej a jedynie szklankę, przy pomocy której będziecie odmierzać składniki.Warto upiec ją na Wielkanoc, tym bardziej gdy zostanie Wam nadmiar białek po upieczeniu kruchych babeczek lub mazurków.
Upieczoną babkę możecie dowolnie udekorować, np. roztopioną czekoladą, ulubioną polewą lub lukrem. Ja postawiłam na lukier na bazie soku z cytryny i kolorową posypkę do ciast.
Jeśli macie ochotę, tę babkę możecie wzbogacić o dodatek suchego maku. Wystarczy do ciasta razem z przesianą mąką dodać około 4 łyżki maku.
Upieczoną babkę możecie dowolnie udekorować, np. roztopioną czekoladą, ulubioną polewą lub lukrem. Ja postawiłam na lukier na bazie soku z cytryny i kolorową posypkę do ciast.
Jeśli macie ochotę, tę babkę możecie wzbogacić o dodatek suchego maku. Wystarczy do ciasta razem z przesianą mąką dodać około 4 łyżki maku.
Przepis na babkę na białkach dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV.
BABKA NA BIAŁKACH
Składniki (na formę z kominem o średnicy 23 cm):
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Dodajemy w 2-3 partiach stopione i ostudzone masło, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką do połączenia. Następnie dodajemy w 2-3 partiach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką, aż składniki się połączą. Formę do babki (z kominem o średnicy 23 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni (lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. Czas pieczenia będzie uzależniony od formy, jakiej użyjecie oraz od Waszego piekarnika). Upieczoną babkę pozostawiamy na 5 minut na blasze i przenosimy na kratkę. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostygnięciu. Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja polałam ją lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Babka na białkach |
Babka wielkanocna na białkach |
Czas przygotowania: 50 minut.
8 komentarzy
Pyszna, warto zapamiętać przepis 🙂 Pozdrawiam
Ślicznie się prezentuje, mniam 🙂
babka to nie moja bajka, ale Twoja wygląda smakowicie
pozdrawiam
Marta
z ogromną chęcią zjadłabym tak lekką i puszystą babę! 🙂 piękna jest!
Jest prześliczna 🙂
Ja raz próbowałam upiec babkę na białkach – katastrofa…
zjadłabym kawałek:)
Apetyczne zdjęcia;)
Bardzo apetycznie prezentuje się Twoja baba 🙂 Zapiszę przepis, bo po zrobieniu majonezu zostanie mi trochę białek 🙂