Drożdżówki z marcepanem i dżemem

przez Malwina
Drożdżówki z marcepanem przepis

Bułki drożdżowe zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami na wsi u Dziadków. Były nieodłącznym elementem drugiego śniadania. Babcia piekła takie bułeczki z dodatkiem sezonowych owoców lub kupowała w mieście, do którego jeździła co kilka dni na zakupy. Ponieważ na letnie owoce musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy, przygotowałam dla Was niezwykle smaczne drożdżówki nadziane marcepanem i dżemem. 

Drożdżówki z dżemem morelowym

DROŻDŻÓWKI Z MARCEPANEM I DŻEMEM
Śniadanie Mistrzów #140


Składniki (na około 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g świeżych  drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 mały słoiczek gęstej konfitury lub dżemu (u mnie konfitura morelowa z wanilią)
  • około 50 g marcepanu
  • 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułeczek
Mąkę mieszamy z 2,5 łyżki cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pozostałe pół łyżki cukru, dolewamy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy miękkie masło, pozostałe mleko, żółtko i spienione drożdże. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie delikatnie dłonią, by pozbyć się nadmiaru powietrza). Wałkujemy je na prostokąt, który dzielimy na 6 części (6 małych prostokątów). Następnie wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia prawie do połowy małych prostokątów. Na środku części bez nacięć układamy odrobinę tartego marcepanu, łyżeczkę dżemu. Na dżem zakładamy ciasto i zlepiamy (tak, jakbyście chcieli zrobić prostokątną zamkniętą kieszonkę). Na naszą kieszonkę zakładamy pocięte w paski kawałki ciasta. Podobnie postępujemy z 5 pozostałymi kawałkami ciasta. Sposób formowania i nadziewania bułeczek widoczny jest na załączonym kolażu. Jeśli nic nie zrozumieliście z mojego pokrętnego tłumaczenia, to mam nadzieję, że te fotografie coś Wam rozjaśnią. Możecie oczywiście ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę, rozwałkować  ją na placek, na środku umieścić odrobinę startego marcepanu i konfitury a następnie zlepić. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy je przy pomocy pędzelka żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Studzimy na metalowej kratce. 
Drożdżówki z marcepanem przepis
Formowanie drożdżówek

Drożdżówki z dżemem przepis

Bułki drożdżowe przepis

Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Justyna Żak 23/03/2014 - 9:15 am

rewelacyjnie wyglądają:) bardzo lubię domowe drożdżówki:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 23/03/2014 - 11:09 am

i znów piękne zdjęcia!

Odpowiedz
Shine Rose 23/03/2014 - 11:12 am

Lubię drożdżówki , które robimy z moją mamą latem w ciepłym słońcu 😀 Ale teraz w tym wiosennym możemy zrobić takie !

Odpowiedz
ozzie 23/03/2014 - 11:59 am

fajna instrukcja!

Odpowiedz
Angie 23/03/2014 - 1:44 pm

Pięknie się błyszczą! Zjadłabym taką na śniadanie na pewno; )

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:06 am

U mnie błyskawicznie by zniknęły! Fajnie że pokazałaś sposób ich zawinięcia 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2014 - 11:13 am

Prześliczne drożdżówki!

Odpowiedz
mnemonique 25/03/2014 - 9:20 am

pięknie się przyrumieniły. A marcepan w środku faktycznie musi być pyszny.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 11:03 am

Już teraz wiem co robiłam źle próbując uformować bułeczki o takim kształcie:). Nadzienie bardzo mi się podoba:) …..

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies