W trakcie ostatnich lodówkowych porządków odkryłam napoczęte opakowanie marcepanu. Początkowo miałam upiec ciastka z jego dodatkiem, jednak nie miałam najmniejszej ochoty na bawienie się w wałkowanie i wycinanie. Padło więc na ciasto na ciasteczkowym spodzie. Nie obyło się także bez truskawek, w końcu sezon na nie zobowiązuje. To ciasto ma jedną wadę, no dobra, dwie. Pierwszą jest to, że jego boki mają skłonność do przypiekania (nie są jednak przypalone ani gorzkie), drugą natomiast znikanie w zastraszająco szybkim tempie. Jak smakuje? To tak, jakbyście jedli truskawki z dodatkiem ciastek marcepanowych (takich z gatunku bardziej miękkich) i kruszonki.
CIASTO MARCEPANOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
[przepis własny]
- 120 g miękkiego masła
- 120 g marcepanu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kasza manna (semolina)
- około 250-300 g truskawek
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
Masło ucieramy z marcepanem, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wbijamy jajo, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie ucieramy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, możecie wyłożyć też boki, by zbytnio się nie przypiekły, tak jak u mnie). Ciasto będzie miało konsystencję ciasta na ciastka. Spód pieczemy przez około 20 minut*. Następnie wyjmujemy go z piekarnika, lekko studzimy, wierzch posypujemy lekko kaszą manną, układamy truskawki, posypujemy kruszonką, pieczemy dalej przez 25-30 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce.
*truskawki i kruszonkę możecie od razu wyłożyć na ciasto, będzie miało ono jednak ono inną konsystencję, aniżeli to wcześniej podpiekane (dodatkowo truskawki zanurzą się w cieście).
Czas przygotowania: 50 minut.
9 komentarzy
rewelacyjne ciasto, chętnie skosztowałabym kawałeczek 🙂
ale bym zjadła… musi smakować obłędnie
wygląda niesamowicie – jak zwykle 😛
aaaa! zachwycające!
Cudownie wygląda – na pewno jest smaczne !
Boskie 🙂
Chyba mam jeszcze w lodówce marcepan… 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 A dodatek marcepanu jeszcze bardziej mnie kusi!
Zostało mi jeszcze marcepanu, muszę zrobić takie ciasto 🙂
No a u mnie siedzi w szafce paczka marcepanu! Już wiem co będzie do niedzielnej herbatki 🙂