Ciasto marcepanowe z truskawkami i kruszonką

przez Malwina
Ciasto z marcepanem i owocami

W trakcie ostatnich lodówkowych porządków odkryłam napoczęte opakowanie marcepanu. Początkowo miałam upiec ciastka z jego dodatkiem, jednak nie miałam najmniejszej ochoty na bawienie się w wałkowanie i wycinanie. Padło więc na ciasto na ciasteczkowym spodzie. Nie obyło się także bez truskawek, w końcu sezon na nie zobowiązuje. To ciasto ma jedną wadę, no dobra, dwie. Pierwszą jest to, że jego boki mają skłonność do przypiekania (nie są jednak przypalone ani gorzkie), drugą natomiast znikanie w zastraszająco szybkim tempie. Jak smakuje? To tak, jakbyście jedli truskawki z dodatkiem ciastek marcepanowych (takich z gatunku bardziej miękkich) i kruszonki. 

Ciasto z truskawkami i kruszonką

CIASTO MARCEPANOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ


Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20 cm):
[przepis własny]

  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g marcepanu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kasza manna (semolina)
  • około 250-300 g truskawek
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła (wszystkie składniki wyrabiamy między palcami)
Masło ucieramy z marcepanem, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wbijamy jajo, miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie ucieramy. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, możecie wyłożyć też boki, by zbytnio się nie przypiekły, tak jak u mnie). Ciasto będzie miało konsystencję ciasta na ciastka. Spód pieczemy przez około 20 minut*. Następnie wyjmujemy go z piekarnika, lekko studzimy, wierzch posypujemy lekko kaszą manną, układamy truskawki, posypujemy kruszonką, pieczemy dalej przez 25-30 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce.

*truskawki i kruszonkę możecie od razu wyłożyć na ciasto, będzie miało ono jednak ono inną konsystencję, aniżeli to wcześniej podpiekane (dodatkowo truskawki zanurzą się w cieście). 

Ciasto truskawkowe przepis

Czas przygotowania: 50 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Kuchnia i Podróże 31/05/2014 - 4:22 pm

rewelacyjne ciasto, chętnie skosztowałabym kawałeczek 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Mat 31/05/2014 - 4:55 pm

ale bym zjadła… musi smakować obłędnie

Odpowiedz
Beata Staniszewska 31/05/2014 - 4:57 pm

wygląda niesamowicie – jak zwykle 😛

Odpowiedz
Karmel-itka. 31/05/2014 - 7:06 pm

aaaa! zachwycające!

Odpowiedz
Justyna Kwil 31/05/2014 - 7:33 pm

Cudownie wygląda – na pewno jest smaczne !

Odpowiedz
gin 31/05/2014 - 7:36 pm

Boskie 🙂
Chyba mam jeszcze w lodówce marcepan… 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/06/2014 - 8:39 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 A dodatek marcepanu jeszcze bardziej mnie kusi!

Odpowiedz
Magda C. 02/06/2014 - 7:36 am

Zostało mi jeszcze marcepanu, muszę zrobić takie ciasto 🙂

Odpowiedz
JustInka 04/06/2014 - 11:58 am

No a u mnie siedzi w szafce paczka marcepanu! Już wiem co będzie do niedzielnej herbatki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies