Kurczak pieczony w całości

przez Malwina
Pieczony kurczak przepis
Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak to prosty i nieskomplikowany pomysł na niedzielny (i nie tylko) obiad. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak przygotować pieczonego w całości kurczaka tak, aby był soczysty i rozpływał się w ustach. A ponieważ ostatnio staram się niczego nie marnować, to także kości po pieczonym mięsie znalazły zastosowanie w mojej kuchni. Jakie? O tym napiszę Wam już wkrótce. 
Kurczak pieczony w całości przepis


KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI


Składniki:

  • 1 cały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Przyprawy dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą i nacieramy nimi kurczaka ze wszystkich stron. Mięso układamy na blasze (piersiami do góry). Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez godzinę. Następnie zdejmujemy folią i pieczemy dalej mięso przez 30 minut. Jeśli chcecie, aby skórka była bardziej chrupiąca, włączcie na tym etapie termoobieg (lub zwiększcie temperaturę do 180-190 stopni). W trakcie pieczenia bez folii podlewamy kurczaka sokiem. Kurczaka podałam z dodatkiem pieczonych warzyw oraz lekkiego sosu na bazie jogurtu, cytryny i ziół. 
Kurczak z piekarnika przepis

Kurczak cały pieczony
Kurczak pieczony w całości

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

8 komentarzy
1

8 komentarzy

Justyna Żak 23/03/2014 - 6:05 pm

wygląda bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 23/03/2014 - 8:01 pm

Dziś akurat miałam kurczaka, pycha;)

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2014 - 10:02 am

Apetycznie wygląda, mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:04 am

O kurczę pieczone, jaki piękny wyszedł! Z tatką lubimy pieczonego kuraka 🙂 Czasem na święta sobie robimy 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 2:25 pm

często piekę kurczaka w całości, bo mój Połoweczek o uwielbia … ja ostatnio do drobiu mam stosunek bardzo obojętny:) …. bardzo podoba mi się wykorzystanie kości (podejrzałam) … chyba przestanę je w końcu wyrzucać kotom:) buziaki

Odpowiedz
Anet 02/04/2016 - 6:04 pm

PRZEPYSZNY!!!!

Odpowiedz
krzysztof turczynski 11/06/2016 - 6:40 am

Wlasnie sie zabieram do przgotowania czikena na bogato 🙂 pozdrawiam smakoszy piersi 🙂

Odpowiedz
Ania 14/08/2016 - 7:46 am

Robi się na niedzielny obiad. Mój pierwszy kurak w całości. Musi się udać jak wszystko z twojego bloga 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies