Te babeczki marchewkowe piekłam w ubiegły weekend na spotkanie u Teściów. Gdybym nie powiedziała im o tym, że ciasto skrywa w środku kawałki startej marchewki, zapewne w ogóle by się tego nie domyślili. Dodatek marchewki w cieście sprawia, że babeczki są miękkie i wilgotne. Obowiązkowo do ciasta dodajcie przyprawy w postaci cynamonu, imbiru i kardamonu, które świetnie podkreślają jego smak. Każdą marchewkową babeczkę ozdobiłam czapeczką z kremu na bazie serka ricotta i połówką orzecha włoskiego. Oczywiście możecie postawić na inny ulubiony krem, np. na bazie mascarpone lub pominąć całkowicie ten element przepisu.
BABECZKI MARCHEWKOWE
Słodka Sobota #33
Słodka Sobota #33
Składniki (na około 12 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
- 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów, posiekanej
- krem: 40 g miękkiego masła, 40 g cukru pudru (lub więcej do smaku), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 200 g sera ricotta
- połówki orzechów włoskich do ozdobienia
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce umieszczamy jajka, olej, mleko, mieszamy przy pomocy łyżki lub widelca do połączenia. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy do połączenia. Dodajemy marchewkę (warto ją lekko odcisnąć z soku), czekoladę, mieszamy. Masę przekładamy na 3/4 wysokości do formy wyłożonej papilotkami (lub silikonowych foremek, ich nie musicie wykładać papilotkami). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
Przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy aż zrobi się puszyste, dodajemy cukier i miksujemy dalej do całkowitego połączenia. Masło musi być dobrze utarte, w przeciwnym razie łatwo później o niewielkie grudki w kremie (jak się domyślacie, wiem to z doświadczenia). Dodajemy stopniowo ricottę i dokładnie miksujemy za każdym razem.
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i połówką orzecha.
*do ciasta możecie dodać kawałki pokrojonego i odsączonego z zalewy ananasa
** warto ciasto wzbogacić o dodatek innych bakalii, np. rodzynek lub orzechów
*** połowę mąki w cieście możecie zastąpić mąką pszenną razową
**** jeśli będziecie chcieli pominąć w cieście dodatek czekolady, wówczas zwiększcie ilość cukru do 1 szklanki i do ciasta dodajcie sporą ilość bakalii
**** jeśli będziecie chcieli pominąć w cieście dodatek czekolady, wówczas zwiększcie ilość cukru do 1 szklanki i do ciasta dodajcie sporą ilość bakalii
Czas przygotowania: 30 minut.
10 komentarzy
pyszności:)
cudowne 🙂
cudne, widzę ze tła sie sprawdzają 🙂
Ależ piękne! 🙂
Te babeczki są cudowne i myśle , że nie złamie bardzo postu jak zjem takie maleństwo ; p
marchewkowe babeczki zdecydowanie można zaliczyć do jednych z najsmaczniejszych słodkości z warzywami!! 🙂 śliczne są 🙂
Od czasu jak zrobiłam ciasto marchewkowe, zakochałam się w nim. Będzie częstym gościem w moim domu 🙂
Cudowne! I z orzechami 🙂
śliczne te babeczki:) pozdrawiam
Dałam szklankę mąki ryzowej i szklankę mąki gryczanej, wyszły super:)