Babeczki marchewkowe

przez Malwina
Muffinki z marchewką

Te babeczki marchewkowe piekłam w ubiegły weekend na spotkanie u Teściów. Gdybym nie powiedziała im o tym, że ciasto skrywa w środku kawałki startej marchewki, zapewne w ogóle by się tego nie domyślili. Dodatek marchewki w cieście sprawia, że babeczki są miękkie i wilgotne. Obowiązkowo do ciasta dodajcie przyprawy w postaci cynamonu, imbiru i kardamonu, które świetnie podkreślają jego smak. Każdą marchewkową babeczkę ozdobiłam czapeczką z kremu na bazie serka ricotta i połówką orzecha włoskiego. Oczywiście możecie postawić na inny ulubiony krem, np. na bazie mascarpone lub pominąć całkowicie ten element przepisu.

Babeczki z marchewką przepis

BABECZKI MARCHEWKOWE
Słodka Sobota #33

Składniki (na około 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka obranej i startej na drobnych oczkach marchewki
  • 100 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów, posiekanej
  • krem: 40 g miękkiego masła, 40 g cukru pudru (lub więcej do smaku), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 200 g sera ricotta
  • połówki orzechów włoskich do ozdobienia
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce umieszczamy jajka, olej, mleko, mieszamy przy pomocy łyżki lub widelca do połączenia. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy do połączenia. Dodajemy marchewkę (warto ją lekko odcisnąć z soku), czekoladę, mieszamy. Masę przekładamy na 3/4 wysokości do formy wyłożonej papilotkami (lub silikonowych foremek, ich nie musicie wykładać papilotkami). Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 
Przygotowujemy krem: miękkie masło ucieramy aż zrobi się puszyste, dodajemy cukier i miksujemy dalej do całkowitego połączenia. Masło musi być dobrze utarte, w przeciwnym razie łatwo później o niewielkie grudki w kremie (jak się domyślacie, wiem to z doświadczenia). Dodajemy stopniowo ricottę i dokładnie miksujemy za każdym razem. 
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i połówką orzecha.
*do ciasta możecie dodać kawałki pokrojonego i odsączonego z zalewy ananasa
** warto ciasto wzbogacić o dodatek innych bakalii, np. rodzynek lub orzechów
*** połowę mąki w cieście możecie zastąpić mąką pszenną razową
**** jeśli będziecie chcieli pominąć w cieście dodatek czekolady, wówczas zwiększcie ilość cukru do 1 szklanki i do ciasta dodajcie sporą ilość bakalii

Muffinki z marchewką przepis

Babeczki z marchewką i kremem przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Justyna Żak 22/03/2014 - 6:31 pm

pyszności:)

Odpowiedz
Zuza 22/03/2014 - 7:34 pm

cudowne 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 22/03/2014 - 8:10 pm

cudne, widzę ze tła sie sprawdzają 🙂

Odpowiedz
Majana 22/03/2014 - 8:49 pm

Ależ piękne! 🙂

Odpowiedz
Shine Rose 22/03/2014 - 8:53 pm

Te babeczki są cudowne i myśle , że nie złamie bardzo postu jak zjem takie maleństwo ; p

Odpowiedz
teenager ;) 23/03/2014 - 4:42 am

marchewkowe babeczki zdecydowanie można zaliczyć do jednych z najsmaczniejszych słodkości z warzywami!! 🙂 śliczne są 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/03/2014 - 10:11 am

Od czasu jak zrobiłam ciasto marchewkowe, zakochałam się w nim. Będzie częstym gościem w moim domu 🙂

Odpowiedz
Magda C. 24/03/2014 - 11:29 am

Cudowne! I z orzechami 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/03/2014 - 7:08 pm

śliczne te babeczki:) pozdrawiam

Odpowiedz
Kawiarenka 10/02/2016 - 10:03 am

Dałam szklankę mąki ryzowej i szklankę mąki gryczanej, wyszły super:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies