Nocna owsianka kawowo-czekoladowa

przez Malwina
Przepis na owsiankę nocną

Jeśli wiecie, że następnego dnia nie będziecie mieć zbyt wiele czasu na gotowanie (lub też sił), wówczas przygotujcie sobie nocną owsiankę. Wystarczy umieścić w słoiku kilka składników, odstawić do lodówki i rano cieszyć się smacznym i pożywnym śniadaniem.

Owsianka w słoiku przepis

NOCNA OWSIANKA KAWOWO-CZEKOLADOWA
Śniadanie Mistrzów #109

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • pół szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
  • 3/4 łyżeczki kawy instant w proszku (nie w granulkach)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
  • pół łyżeczki ekstraktu z kawy (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki mleka
Do słoiczka wsypujemy płatki, kawę, kakao, cukier puder. Dodajemy mleko i ekstrakt. Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy, aż wszystkie składniki się wymieszają. Do owsianki możecie na tym etapie dodać ulubione bakalie. Słoik odkładamy do lodówki na całą noc. Rano owsianka będzie już gotowa. Wystarczy dodać do niej kawałki pomarańczy lub innych ulubionych owoców (ew. dżem bądź konfiturę). Ja dodatkowo dodałam odrobinę jogurtu naturalnego. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, możecie ją rozrzedzić odrobiną mleka. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, należy ją dosłodzić miodem, cukrem bądź jego zamiennikiem, np. stewią.

Owsianka kawowa

Czas przygotowania: 10 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

teenager ;) 05/01/2014 - 8:10 am

proste i takie smaczne, a do tego pełne zdrowia! szybki sposób na pyszny poranek – lubię takie rozwiązania 🙂

Odpowiedz
whiness 05/01/2014 - 8:11 am

Zatęskniłam już za smakiem tej nocnej. Zimno było na dworze, to i specjalnej chęci było. Niemniej, ten smak nie może czekać 🙂

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 05/01/2014 - 8:11 am

Moje ulubione śniadanie w letnie dni! Teraz wolę jednak na ciepło, chłodno jest i co chwila ktoś choruje.
Zdjęcia piękne!

Odpowiedz
Ash 05/01/2014 - 8:43 am

Zaintrygował mnie dodatek kawy, chyba będę musiała wypróbować takie połączenie w swojej owsiance 🙂 choć zimą wolę jednak wersję gotowaną.

Odpowiedz
Trzcinowisko 05/01/2014 - 8:45 am

Dobre śniadanie to podstawa…a jak jest jeszcze smaczne i nie trzeba go robić o 4.00 rano przed dyżurem to już naprawdę ideał:)

Odpowiedz
Kamciss 05/01/2014 - 12:08 pm

Pyszny pomysł na leniwe śniadanie! 😉

Odpowiedz
Natalie 05/01/2014 - 12:51 pm

Nocne najlepsze ! Uwielbiam gdy przesiąkną sobą aromaty 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/01/2014 - 3:13 pm

Mmm… muszę koniecznie ją zrobić!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:14 pm

Ale że z kawą? Hmmm…

Odpowiedz
JustInka 08/01/2014 - 1:33 pm

No tkiej wersji, z kawą to jeszcze nie jadłam. Ale musi być obłędna!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 8:10 pm

Musze w końcu i ja skusić się na taką nocną owsiankę:) smakowicie wygląda Twoja wersja:)

Odpowiedz
Anonimowy 16/09/2014 - 7:58 pm

zastanawiam się jak to choćby lekko podgrzać. Może tuż po wstaniu wstawić do ciepłej wody? Może być pyszne ale nie lubię jedzenia , które łupie w zęby 🙁

Odpowiedz
Malwina 17/09/2014 - 5:10 am

Oczywiście, że możesz podgrzać (przed dodaniem owoców). Taka zimna latem jest fajna, ale już w chłodniejsze dni niekoniecznie. Dlatego wystarczy ją krótko podgrzać na palniku lub w mikrofalówce.

Odpowiedz
kobiece-inspiracje.com 31/07/2015 - 11:41 am

Muszę spróbować!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies