Tosty francuskie z mango

przez Malwina
Przepis na tosty francuskie

Tosty francuskie to smaczny sposób na nie najświeższe już pieczywo. Najczęściej przygotowuję je w wersji wytrawnej z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół oraz sosu. Tym razem postawiłam na tosty w słodkim wydaniu. Podałam je z grillowanymi kawałkami mango, oprószone sporą ilością cukru pudru.

Tosty na słodko przepis

TOSTY FRANCUSKIE Z MANGO
Śniadanie Mistrzów #108

Składniki (na 4 sztuki):

  • 4 kromki pieczywa tostowego (ew. inne pieczywo maślane, chałka, ciasto drożdżowe)
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 mango (plus brązowy cukier)
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, ekstrakt, całość mieszamy przy pomocy widelca. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę. Owoc dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy brązowym cukrem i grillujemy na patelni z obu stron. W tym czasie na drugiej patelni topimy masło. Pieczywo zanurzamy w jajecznej miksturze z obu stron. Kromki smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Przekładamy je na talerz, posypujemy cukrem pudrem, podajemy z kawałkami mango.
Tosty francuskie przepis

Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
0

10 komentarzy

whiness 04/01/2014 - 9:08 am

Najlepszy sposób na spożytkowanie czerstwego pieczywa, jaki można sobie wymyślić 🙂

Odpowiedz
Angie 04/01/2014 - 11:38 am

Pięknie rumiane!

Odpowiedz
Natalie 04/01/2014 - 1:35 pm

Muszę w końcu zrobić takie tosty 😉

Odpowiedz
JustInka 04/01/2014 - 7:35 pm

Cudowne śniadanie. Jeszcze nie jadłam tostów z mango, ale muszą smakować obłędnie!

Odpowiedz
Majana 04/01/2014 - 8:57 pm

Pięknie rumiane, nigdy nie jadłam takich tostów.

Odpowiedz
Trzcinowisko 04/01/2014 - 9:45 pm

Jak z mango to już mi się to podoba:)

Odpowiedz
Gosia Z. 05/01/2014 - 8:20 pm

Jej jakie piękne 🙂 A ja staram się nie jeść pieczywa, ale jak to zrobić?

Odpowiedz
Magda C. 06/01/2014 - 3:10 pm

Wyglądają cudownie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 07/01/2014 - 11:14 pm

Zrobię sobie z chałeczką koniecznie! Niebo w gębie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2014 - 7:57 pm

Okazuje się, że to co babcia bardzo czesto nam smażyła nazywa sie tostami francuskimi:) …. oj pyszne to jest:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies