Pan Bagnat

przez Malwina
Kanapki z sałatką nicejską

Dziś przenosimy się na chwilkę do Francji, a mianowicie do Nicei. Pan bagnat to kanapka, która w środku skrywa kawałki tuńczyka oraz warzyw. Wszystko to skropione jest dobrej jakości oliwą (czasem wzbogaconą o dodatek octu winnego oraz innych przypraw). To sałatka nicejska zamknięta w porcji smacznego pieczywa. Idealna na rozpoczęcie dnia.

Przepis na sandwich z sałatką nicejską

PAN BAGNAT (FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #98
(Projekt Sandwich #4)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 krótkie bagietki*
  • kilka listków sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół krótkiego ogórka szklarniowego
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka
  • pół małej czerwonej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz, oliwa (ew. 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki octu z czerwonego wina, 1/3 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz)
Bagietki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy część miąższu (najlepiej wybrać szerokie paluchy, w których zmieści się więcej nadzienia). Na jednej połówce układamy sałatę, pomidory pokrojone w kostkę, krążki cebuli, oliwki i plastry pomidorów. We wgłębieniu drugiej połówki układamy kawałki jajka pokrojonego w kostkę, paski papryki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Każdą połówkę kropimy oliwą doprawioną odrobiną soli i pieprzu (ew. dressingiem z dodatkiem octu z czerwonego wina i musztardy). Składamy obie połówki i podajemy.  
*dobrze sprawdzą się tu domowe zdrowe bułki razowe 

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

JustInka 06/12/2013 - 8:43 am

Hmm może otworzysz budkę z takimi kanapkami? Ja byłabym Twoją wierną fanką i klientką!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/12/2013 - 9:56 am

Ale trzeba mieć paszczę, żeby ją ugryźć haha. Mega wypas!

Odpowiedz
Angie 06/12/2013 - 10:11 am

Ale napakowana!<3

Odpowiedz
Justyna Żak 06/12/2013 - 10:45 am

konkretna kanapka:)

Odpowiedz
Majana 06/12/2013 - 9:28 pm

Ależ wypasiona. Super! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2013 - 8:59 am

O ja cię! Mega wypasiona kanapka… wow!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies