Dziś przenosimy się na chwilkę do Francji, a mianowicie do Nicei. Pan bagnat to kanapka, która w środku skrywa kawałki tuńczyka oraz warzyw. Wszystko to skropione jest dobrej jakości oliwą (czasem wzbogaconą o dodatek octu winnego oraz innych przypraw). To sałatka nicejska zamknięta w porcji smacznego pieczywa. Idealna na rozpoczęcie dnia.
PAN BAGNAT (FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #98
(Projekt Sandwich #4)
Śniadanie Mistrzów #98
(Projekt Sandwich #4)
Składniki (na 2 porcje):
- 2 krótkie bagietki*
- kilka listków sałaty
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- pół krótkiego ogórka szklarniowego
- kilka czarnych oliwek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka
- pół małej czerwonej papryki
- sól i świeżo zmielony pieprz, oliwa (ew. 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki octu z czerwonego wina, 1/3 łyżeczki gładkiej musztardy, sól i pieprz)
Bagietki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy część miąższu (najlepiej wybrać szerokie paluchy, w których zmieści się więcej nadzienia). Na jednej połówce układamy sałatę, pomidory pokrojone w kostkę, krążki cebuli, oliwki i plastry pomidorów. We wgłębieniu drugiej połówki układamy kawałki jajka pokrojonego w kostkę, paski papryki i odsączonego z zalewy tuńczyka. Każdą połówkę kropimy oliwą doprawioną odrobiną soli i pieprzu (ew. dressingiem z dodatkiem octu z czerwonego wina i musztardy). Składamy obie połówki i podajemy.
*dobrze sprawdzą się tu domowe zdrowe bułki razowe
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Hmm może otworzysz budkę z takimi kanapkami? Ja byłabym Twoją wierną fanką i klientką!
Ale trzeba mieć paszczę, żeby ją ugryźć haha. Mega wypas!
Ale napakowana!<3
konkretna kanapka:)
Ależ wypasiona. Super! 🙂
O ja cię! Mega wypasiona kanapka… wow!