Trufelki z białej czekolady z pomarańczą

przez Malwina
Przepis na trufelki z czekolady

Tematem naszego kolejnego spotkania w kuchni były trufelki. Te, które dziś Wam prezentuję, były totalnym eksperymentem. W szafce znalazłam jedną czekoladę, resztki skórki pomarańczowej i niewielką ilość amaretto. Muszę przyznać, że z tych dosłownie kilku niepozornych składników powstały naprawdę świetne trufelki. Robiłam je wieczorem a rano nie było już nawet jednej. Zajrzyjcie do Gin, Mirabelki i Martynosi i zobaczcie, jakie słodkości przygotowały.

Jak zrobić trufelki czekoladowe

TRUFELKI Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z POMARAŃCZĄ


Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g dobrej jakości białej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • cukier puder do obtoczenia
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Miskę z czekoladą zdejmujemy z garnka, dodajemy amaretto, mieszamy. Masę odstawiamy do lekkiego ostudzenia, dodajemy kandyzowaną skórkę, mleko w proszku, wyrabiamy dłonią. Masę czekoladową przenosimy do lodówki na około 20 minut, następnie formujemy z niej 10 trufelek i obtaczamy w cukrze pudrze. Umieszczamy ponownie na kilka godzin w lodówce. 
Domowe trufelki

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Justyna Żak 06/12/2013 - 8:38 pm

rewelacja, chętnie bym takie zjadła:)

Odpowiedz
Martha 06/12/2013 - 9:19 pm

Urocze te małe kuleczki, : )
Bardzo fajny pomysł na słodki podarunek!

Odpowiedz
Justyna Żak 07/12/2013 - 12:30 am

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
whiness 07/12/2013 - 6:02 am

Biała czekolada i pomarańcz – takich trufli jeszcze nie widziałam! A szkoda, bo wiem, że by mi zasmakowały. Na pewno kiedyś zrobię je sama 🙂

Odpowiedz
Angie 07/12/2013 - 5:35 pm

Muszą być cudowne w smaku. No i ta pomarańcza<3

Odpowiedz
gin 07/12/2013 - 8:10 pm

Mniam, wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/12/2013 - 8:26 am

Ale piękne maleństwa!!!

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2013 - 8:59 am

Pełna rozpusta! Dobrze, że są takie małe, bo nie wiadomo jak moja pupa, by reagowała na ich większą ilość 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies