Kurczak w sosie musztardowym na bazie białego wina

przez Malwina
Przepis na kurczaka w sosie musztardowym

Nie da się nie zauważyć, że najczęściej przygotowuję potrawy mięsne, które bazują na drobiu. W większości przypadków są to piersi z kurczaka, jednak od czasu do czasu gotuję dania z podudzi lub innych elementów. Razem z Martynosią, Dobromiłą i Siaśką przygotowałyśmy kurczaka pieczonego w sosie musztardowym. 

Jak zrobić kurczaka w sosie musztardowym

KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM NA BAZIE BIAŁEGO WINA

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg podudzi z kurczaka 
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 małe szalotki, posiekane w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiakne
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu 
  • 1/4 szklanki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 listki laurowe
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z obu stron (po 5 minut z każdej), aż skóra się zrumieni. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy wino, bulion, dodajemy musztardę, tymianek, listki laurowe. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni wylewamy na kurczaka, przykrywamy naczynie (ja zrobiłam to folią aluminiową) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 190 stopni. Mięso wyjmujemy z piekarnika, sos przelewamy na patelnię i gotujemy przez około 10 minut, aż zredukuje się i zgęstnieje. Kurczaka podajemy polanego sosem z ziemniakami lub świeżą bagietką. Ja przed podaniem posypałam go posiekanym koperkiem. 

Czas przygotowania: 55 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Żak 05/12/2013 - 6:17 pm

musi być pyszny:)

Odpowiedz
JustInka 06/12/2013 - 8:44 am

O trafiłaś w smak moich panów z kurczaczkiem! Musiało być smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 06/12/2013 - 9:57 am

Zacne danie! Bardzo smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 06/12/2013 - 12:53 pm

To musi być pyszne !!

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 07/12/2013 - 5:10 pm

jeśli smakowało tak jak wyglądało to gratuluję:)..i po cichu przyznaję się, że bardzo chętnie bym takiego kuraczka wrąbała:P

Odpowiedz
Magda C. 08/12/2013 - 9:00 am

Przepysznie to wygląda!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies