Wiele osób nie ma pomysłu na to, co przygotować sobie na śniadanie. Sandwiche mogą być fajną alternatywą dla znudzonych już kanapek. Denver sandwich to nic innego, jak opieczone kromki chleba wypełnione jajecznicą z dodatkiem szynki i zielonej papryki (ewentualnie omletem). Te sandwiche przygotowuje się niezwykle szybko i są fajnym pomysłem na śniadanie w zabiegany dzień.
Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was
do działu Śniadanie Mistrzów
DENVER SANDWICH (USA)
Śniadanie Mistrzów #93
(Projekt Sandwich #2)
Śniadanie Mistrzów #93
(Projekt Sandwich #2)
Składniki (na 2 sztuki):
[przepis własny]
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 cebula
- pół zielonej papryki
- 2 plastry szynki
- 2 jajka
- sól do smaku
Chleb opiekamy w tosterze (możecie to także zrobić w piekarniku lub na suchej patelni). Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy się roztopi wrzucamy cebulę i smażymy przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Dodajemy paprykę i pokrojoną w kostkę wędlinę, smażymy dalej przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Jajka wbijamy do miseczki, następnie wlewamy je na patelnię. Przyprawiamy solą i smażymy, mieszając, aż jajka się zetną. Możecie też jajka dokładnie roztrzepać widelcem, dodać sól i wylać jajka na patelnię i usmażyć omlet. Połowę jajecznicy układamy na jednej kromce chleba, przykrywamy drugą. To samo robimy z resztą jajecznicy. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
musi być syta 😉 cudnie wyglada
Ja bardzo często jem kanapki z jajecznicą i jakoś nie przyszło mi do głowy, że to szerzej znane połączenie 🙂
Pyszna kanapeczka;)
świetne an drugie danie:)
Na śniadanko idealnie 🙂
Pyszna kanapka, w sam raz dla mnie 🙂
Uwielbiam jajecznicę jedzoną z chlebem w formie kanapki:) …. muszę spróbować wersji z papryką:) buziaki