Szarlotka z jabłkami i budyniem

przez Malwina
Szarlotka z jabłkami przepis
W ostatni weekend przygotowałam ciasto kruche z zamiarem upieczenia babeczek. W trakcie pracy moja koncepcja zupełnie się zmieniła i ostatecznie postanowiłam upiec szarlotkę z jabłkami i budyniem. Niestety źle podzieliłam ciasto, przez co spód nie wyszedł tak wysoki, jakbym tego chciała (podzieliłam je na pół). Ciasto jest niezwykle smaczne. Połączenie musu jabłkowego, waniliowego budyniu i kruchego ciasta jest przepyszne. 
Ciasto z jabłkami i budyniem
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM


Składniki (na blachę 20×24 cm):
[przepis własny]

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 małe jajka
  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • 1 kg jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę,  kropimy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i cynamon, mieszamy. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy z mąką między palcami, jak na kruszonkę. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasta. Jeśli użyliście większych jajek, być może trzeba będzie dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku (1:3-2:3). Mniejsze ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Większe chłodzimy w lodówce przez kilkadziesiąt minut, następnie rozwałkowujemy (możecie je lekko podsypać mąką, ja na cieście kładę papier do pieczenia, dzięki czemu nie przykleja się ono do wałka i łatwiej jest je rozwałkować). Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 20 cm na 24 cm). Nakłuwamy je lekko widelcem. Sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już dobrze schłodzone i twarde, możemy zabrać się za pieczenie. Spód ciasta pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Kiedy spód jest w piekarniku przygotowujemy gęsty budyń (użyłam budyniu waniliowego z cukrem. Ilość mleka zmniejszyłam z 500 ml do 400 ml, aby otrzymać gęstszy budyń). Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie warstwę gorącego budyniu. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy ja na tarce o grubych oczkach na budyń.  Pieczemy dalej przez około 30 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przechowuję je w lodówce.

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Magda 02/11/2013 - 5:06 pm

Wspaniale wygląda! Przyznam, że z budyniem szarlotki nie jadłam nigdy, będę musiała zrobić 🙂

Odpowiedz
Paulina 02/11/2013 - 5:45 pm

Musiała być pyszna! 🙂 Uwielbiam ciasta z jabłkami – dziś ja z kolei robiłam kolejny raz szarlotkę sypaną 😉

Odpowiedz
Beatrice 02/11/2013 - 8:09 pm

Widzę, że u wszystkich jest szarlotkowo 🙂

Odpowiedz
Kamila 02/11/2013 - 9:00 pm

Bajeczna!

Odpowiedz
teenager ;) 03/11/2013 - 4:52 am

jest cudne ! cynamonowe jabłuszko w połączeniu z bananem i kruchym ciastem musi smakować wyjątkowo 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 03/11/2013 - 11:14 am

Mam ochotę na szarlotkę;)

Odpowiedz
Wiewióra 03/11/2013 - 2:06 pm

mmmmm bardzo lubię szarlotkę budyniową 🙂 i te zdjęcia… piękne!

Odpowiedz
JustInka 04/11/2013 - 10:44 am

Bardzo lubię szarlotkę z budyniem. Chyba jeszcze dziś upiekę 🙂

Odpowiedz
Maggie 04/11/2013 - 12:00 pm

Oj tam, niskim spodem bym sie nie przejmowala. Zostal ci jeszcze kawaleczek? 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/11/2013 - 10:22 am

Widzę, że nie tylko ja mam fazę ostatnio na szarlotki!W ostatni weekend również piekłam 🙂

Odpowiedz
Magda C. 06/11/2013 - 7:34 am

Wygląda perfekcyjnie! Rany… kolejna szarlotka do upieczenia w weekend? 🙂

Odpowiedz
dorota 06/11/2013 - 5:55 pm

piekne zdjecia 🙂

Odpowiedz
unblacksister 12/11/2015 - 1:13 pm

Bardzo smaczna i prosta. Lekko zmieniłam przepis aby dostosować go do moich potrzeb 😉 Dzięki za inspiracje 🙂
http://bialyobrus.blogspot.it/2015/11/szarlotka-z-jabkami-i-budyniem.html

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies