W ostatni weekend przygotowałam ciasto kruche z zamiarem upieczenia babeczek. W trakcie pracy moja koncepcja zupełnie się zmieniła i ostatecznie postanowiłam upiec szarlotkę z jabłkami i budyniem. Niestety źle podzieliłam ciasto, przez co spód nie wyszedł tak wysoki, jakbym tego chciała (podzieliłam je na pół). Ciasto jest niezwykle smaczne. Połączenie musu jabłkowego, waniliowego budyniu i kruchego ciasta jest przepyszne.
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
Składniki (na blachę 20×24 cm):
[przepis własny]
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 małe jajka
- 1 budyń
- 400 ml mleka
- 1 kg jabłek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, owoce kroimy w kostkę, kropimy sokiem z cytryny. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru i cynamon, mieszamy. Garnek przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Od czasu do czasu mieszamy.
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy z mąką między palcami, jak na kruszonkę. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasta. Jeśli użyliście większych jajek, być może trzeba będzie dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku (1:3-2:3). Mniejsze ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Większe chłodzimy w lodówce przez kilkadziesiąt minut, następnie rozwałkowujemy (możecie je lekko podsypać mąką, ja na cieście kładę papier do pieczenia, dzięki czemu nie przykleja się ono do wałka i łatwiej jest je rozwałkować). Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 20 cm na 24 cm). Nakłuwamy je lekko widelcem. Sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już dobrze schłodzone i twarde, możemy zabrać się za pieczenie. Spód ciasta pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Kiedy spód jest w piekarniku przygotowujemy gęsty budyń (użyłam budyniu waniliowego z cukrem. Ilość mleka zmniejszyłam z 500 ml do 400 ml, aby otrzymać gęstszy budyń). Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie warstwę gorącego budyniu. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy ja na tarce o grubych oczkach na budyń. Pieczemy dalej przez około 30 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przechowuję je w lodówce.
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem. Dodajemy posiekane masło i wyrabiamy z mąką między palcami, jak na kruszonkę. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy gładkie ciasta. Jeśli użyliście większych jajek, być może trzeba będzie dosypać więcej mąki. Ciasto dzielimy na 2 części w stosunku (1:3-2:3). Mniejsze ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki. Większe chłodzimy w lodówce przez kilkadziesiąt minut, następnie rozwałkowujemy (możecie je lekko podsypać mąką, ja na cieście kładę papier do pieczenia, dzięki czemu nie przykleja się ono do wałka i łatwiej jest je rozwałkować). Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha o wymiarach 20 cm na 24 cm). Nakłuwamy je lekko widelcem. Sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już dobrze schłodzone i twarde, możemy zabrać się za pieczenie. Spód ciasta pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Kiedy spód jest w piekarniku przygotowujemy gęsty budyń (użyłam budyniu waniliowego z cukrem. Ilość mleka zmniejszyłam z 500 ml do 400 ml, aby otrzymać gęstszy budyń). Na podpieczony spód wykładamy warstwę jabłek, następnie warstwę gorącego budyniu. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy ja na tarce o grubych oczkach na budyń. Pieczemy dalej przez około 30 minut. Wierzch ciasta powinien być ładnie zrumieniony. Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przechowuję je w lodówce.
Czas przygotowania: 1 godzina.
13 komentarzy
Wspaniale wygląda! Przyznam, że z budyniem szarlotki nie jadłam nigdy, będę musiała zrobić 🙂
Musiała być pyszna! 🙂 Uwielbiam ciasta z jabłkami – dziś ja z kolei robiłam kolejny raz szarlotkę sypaną 😉
Widzę, że u wszystkich jest szarlotkowo 🙂
Bajeczna!
jest cudne ! cynamonowe jabłuszko w połączeniu z bananem i kruchym ciastem musi smakować wyjątkowo 🙂
Mam ochotę na szarlotkę;)
mmmmm bardzo lubię szarlotkę budyniową 🙂 i te zdjęcia… piękne!
Bardzo lubię szarlotkę z budyniem. Chyba jeszcze dziś upiekę 🙂
Oj tam, niskim spodem bym sie nie przejmowala. Zostal ci jeszcze kawaleczek? 🙂
Widzę, że nie tylko ja mam fazę ostatnio na szarlotki!W ostatni weekend również piekłam 🙂
Wygląda perfekcyjnie! Rany… kolejna szarlotka do upieczenia w weekend? 🙂
piekne zdjecia 🙂
Bardzo smaczna i prosta. Lekko zmieniłam przepis aby dostosować go do moich potrzeb 😉 Dzięki za inspiracje 🙂
http://bialyobrus.blogspot.it/2015/11/szarlotka-z-jabkami-i-budyniem.html