Owsianka sernikowa pieczona w jabłku

przez Malwina
Owsianka pieczona w jabłku
Owsianka sernikowa pieczona w jabłku

 

Lubicie owsianki? Ludzie dzielą się na tych, którzy je uwielbiają i tych, którzy na samą myśl o nich dostają gęsiej skórki. Dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie do gustu tym pierwszym. Myślę jednak, że i owsiankowi antagoniści nie pogardziliby owsianką, którą prezentuję Wam dzisiaj.

Nie jest to tradycyjna owsianka ugotowana na mleku lub wodzie, a doskonale zapewne znana czytelnikom bloga owsianka pieczona. Tym razem sernikowa na bazie ricotty, wzbogacona o dodatek cynamonu i bakalii w postaci orzechów włoskich i rodzynek. Przygotowałam ją w zupełnie innej postaci, aniżeli robiłam to dotychczas. Moją formę do zapiekanka stanowią bowiem nie żaroodporne kokilki a jabłka.
Takie nadziane jabłuszka możecie podać zarówno na śniadanie, jak i deser. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem polejcie je dodatkowo płynnym miodem. Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać, jak smakowała Wam owsianka w nowej odsłonie.
Jabłka faszerowane owsianką

 

OWSIANKA PIECZONA W JABŁKU
Śniadanie Mistrzów #246


Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 duże jabłka (wybrałam odmianę Ligol)
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/2-1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek zwykłych płatków owsianych
Przygotowanie:
Odcinamy końcówki jabłek od strony, w której znajduje się ogonek. Przy pomocy ostrego noża wydrążamy ogryzek z jabłka. Ricottę miksujemy z cukrem, cynamonem i żółtkiem. Dodajemy płatki owsiane, bakalie, mieszamy. Wydrążone jabłka układamy w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Napełniamy je serowo-owsianym farszem. Przykrywamy czapeczkami i pieczemy w temp. 180 stopni do miękkości. Zajmie to od 20-40 minut (czas pieczenia będzie uzależniony od użytej odmiany jabłek i wielkości owoców). Podajemy na ciepło z dodatkiem płynnego miodu.
Jabłka pieczone z płatkami owsianymi

 

Zdrowy farsz do pieczonych jabłek
Owsianka sernikowa pieczona w jabłku

 

Czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magdalena Kuchaja 30/11/2014 - 8:09 am

ale świetnie urozmaicenie owsianki! takie śniadanie na pewno nie byłoby nudne!

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2014 - 8:29 am

smakowity pomysł! uwielbiam owsiankę ale tak podanej/zrobionej nie widziałam, u Ciebie nigdy nie jest nudno:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Justyna Żak 30/11/2014 - 10:11 am

świetny pomysł, muszę sobie wykorzystać go jak nic:)

Odpowiedz
whiness 30/11/2014 - 5:28 pm

Wspaniały pomysł na zdrowe śniadanie! 🙂 Albo i deser. Chociaż właściwie, taką owsianką nie pogardziłabym nigdy 🙂

Odpowiedz
Majana 30/11/2014 - 9:35 pm

Wygląda wspaniale! podoba mi się taki pomysł. Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/12/2014 - 3:52 pm

Takiej pieczonej jeszcze nie jadlam, ale na pewno by mi posmakowała, bo ogólnie kocham owsianki:)

Odpowiedz
piecze się 21/11/2015 - 8:07 am

świetny pomysł

Odpowiedz
rabarbarowo 20/11/2016 - 8:29 pm

Super pomysł i świetna realizacja 😀 Uwielbiam takie śniadania 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies