Owsianka z karmelizowanymi jabłkami

przez Malwina
Owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Odkąd Połówek polubił owsianki, staram się przygotowywać je w przeróżnych wersjach. Tym razem postawiłam na połączenie jabłek i cynamonu. Zachęcam Was do przygotowania sobie takiej owsianki w domu. 
Owsianka z jabłkami przepis

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Śniadanie Mistrzów #78

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 100 g płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • do podania: jogurt naturalny, miód
Płatki umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-7 minut, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka. Kiedy owsianka się gotuje, przygotowujemy jabłka. Obieramy je, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy plastry jabłek z każdej strony, aż się zrumienią. Całość zasypujemy cukrem i cynamonem, smażymy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści. Owsiankę podajemy z dodatkiem jogurtu i jabłek z cynamonem. Możecie dodać także miód, jeśli wolicie słodsze owsianki.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Wiewióra 21/09/2013 - 1:13 pm

oj pyszne śniadanko, pyszne 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 21/09/2013 - 4:22 pm

Dla mnie owsianka z karmelizowanymi jabłkami to jedno z ulubionych jesiennych śniadań. 🙂

Odpowiedz
Karolina 21/09/2013 - 6:08 pm

Właśnie uświadomiłam sobie, że minęły wieki odkąd jadłam ostatni raz owsiankę! Koniecznie jutro zjem takie pyszności na śniadanie, ale chyba jabłka będę zmuszona zamienić na brzoskwinie…mam nadzieję, że też będzie smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 22/09/2013 - 9:14 am

Już niedługo przyjdzie mój czas na jedzenie owsianki. Jesienią i zimą jem właściwie codziennie. Spróbuję Twojej wersji 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies