Owsianka z chia

przez Malwina
Owsianka z nasionami chia
Owsianka z chia
Dzień dobry,
Mam dla Was kolejny pomysł na ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i jednocześnie niezwykle smaczne śniadanie. Mowa o owsiance z nasionami chia. Jest pożywna i lekko kremowa. W trakcie gotowania nasiona chia pęcznieją, zagęszczają owsiankę i nadają jej ciekawej konsystencji.

Owsiankę z chia przygotowałam na mleku orkiszowo-migdałowym (szczerze polecam, bo to jeden ze smaczniejszych roślinnych napojów). Oczywiście możecie użyć zwykłego mleka. To kwestia preferencji. Podałam ją z truskawkami, jagodami goji, nasionami konopi i płatkami migdałów, które uprażyłam na suchej patelni. Od takiej owsianki mogę zaczynać każdy dzień.

Płatki na mleku z chia
Chia na mleku

Owsianka z chia

Śniadanie mistrzów #323

Składniki (na 1 małą porcję):

  • 30 g płatków owsianych (używam płatków owsianych górskich)
  • 3 łyżeczki nasion chia (10 g)
  • 200 ml napoju roślinnego lub mleka
  • słodzidło do smaku (opcjonalnie)
  • do podania: prażone na suchej patelni płatki migdałów, jagody goji, truskawki lub inne ulubione owoce, nasiona konopi

Jak zrobić owsiankę z chia?

W garnku umieszczamy płatki owsiane, nasiona chia, wlewamy napój roślinny lub mleko. Ja użyłam napoju orkiszowo-migdałowego. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki będą miękkie, a owsianka zgęstnieje. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka do garnka. Owsiankę pod koniec można dosłodzić, np. cukrem kokosowym lub erytrolem. Ja ten etap pomijam (mleko orkiszowe jest już słodkawe w smaku).
Owsiankę z chia przekładamy do miseczki, posypujemy nasionami konopi, jagodami goji, prażonymi płatkami migdałów i owocami. Podajemy.

Nasiona chia na mleku
Owsianka z chia na ciepło
Owsianka z chia na ciepło przepis

 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Martyna 30/04/2017 - 11:49 am

Pyszności! 🙂
Zapraszam do mnie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com

Odpowiedz
Ania S 30/04/2017 - 2:55 pm

Dodawałam kilka razy chia do owsianki, ale zbyt mało w stosunku do płatków, żeby nasionka były tak zauważalne. Na pewno wypróbuję przepis, bo całość wygląda pysznie i gęsto 😉

Odpowiedz
Filozofia Smaku 04/05/2017 - 7:45 am

Owsianka jest gęsta i przyjemnie kremowa – polecam Aniu!

Odpowiedz
Sandra 30/04/2017 - 4:37 pm

Jak ja uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia… i te piękne naczynka!

Odpowiedz
Filozofia Smaku 04/05/2017 - 7:44 am

Też jestem zachwycona tą ceramiką 🙂

Odpowiedz
Aga 03/05/2017 - 12:10 pm

A przed owsianką woda z cytrynką – wodę mamy z naszego filtra aby nie trzeba było biegać po zdrową wodę do sklepu 🙂

Odpowiedz
Polana Montessori 04/05/2017 - 1:20 pm

Piękne zdjęcia, piękne naczynia… A mnie intryguje ta drewniana podstawka/stolik…

Odpowiedz
gin 16/05/2017 - 3:21 pm

Mmm, wygląda znakomicie 🙂

Odpowiedz
Wypieki Beaty 17/05/2017 - 2:58 pm

Uwielbiam owsianki i koniecznie muszę wypróbować tą wersję z nasionami chia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies