Owsianka z chia |
Dzień dobry,
Mam dla Was kolejny pomysł na ekspresowe w przygotowaniu, zdrowe i jednocześnie niezwykle smaczne śniadanie. Mowa o owsiance z nasionami chia. Jest pożywna i lekko kremowa. W trakcie gotowania nasiona chia pęcznieją, zagęszczają owsiankę i nadają jej ciekawej konsystencji.
Owsiankę z chia przygotowałam na mleku orkiszowo-migdałowym (szczerze polecam, bo to jeden ze smaczniejszych roślinnych napojów). Oczywiście możecie użyć zwykłego mleka. To kwestia preferencji. Podałam ją z truskawkami, jagodami goji, nasionami konopi i płatkami migdałów, które uprażyłam na suchej patelni. Od takiej owsianki mogę zaczynać każdy dzień.
Owsianka z chia
Śniadanie mistrzów #323
Składniki (na 1 małą porcję):
- 30 g płatków owsianych (używam płatków owsianych górskich)
- 3 łyżeczki nasion chia (10 g)
- 200 ml napoju roślinnego lub mleka
- słodzidło do smaku (opcjonalnie)
- do podania: prażone na suchej patelni płatki migdałów, jagody goji, truskawki lub inne ulubione owoce, nasiona konopi
Jak zrobić owsiankę z chia?
W garnku umieszczamy płatki owsiane, nasiona chia, wlewamy napój roślinny lub mleko. Ja użyłam napoju orkiszowo-migdałowego. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki będą miękkie, a owsianka zgęstnieje. W razie potrzeby dolewamy więcej mleka do garnka. Owsiankę pod koniec można dosłodzić, np. cukrem kokosowym lub erytrolem. Ja ten etap pomijam (mleko orkiszowe jest już słodkawe w smaku).
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
9 komentarzy
Pyszności! 🙂
Zapraszam do mnie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
Dodawałam kilka razy chia do owsianki, ale zbyt mało w stosunku do płatków, żeby nasionka były tak zauważalne. Na pewno wypróbuję przepis, bo całość wygląda pysznie i gęsto 😉
Owsianka jest gęsta i przyjemnie kremowa – polecam Aniu!
Jak ja uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia… i te piękne naczynka!
Też jestem zachwycona tą ceramiką 🙂
A przed owsianką woda z cytrynką – wodę mamy z naszego filtra aby nie trzeba było biegać po zdrową wodę do sklepu 🙂
Piękne zdjęcia, piękne naczynia… A mnie intryguje ta drewniana podstawka/stolik…
Mmm, wygląda znakomicie 🙂
Uwielbiam owsianki i koniecznie muszę wypróbować tą wersję z nasionami chia 🙂