Pasta alla Norma

przez Malwina
Pasta alla Norma przepis

Pasta alla Norma to sycylijskie danie z Katanii. Przygotowuje się je z bakłażanów, pomidorów, sera ricotta salata i bazylii. Niestety do tej pory nie spotkałam tej wersji sera ricotta, dlatego też zastąpiłam go pecorino. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej pasty, serdecznie Was do tego zachęcam. Razem ze mną pasta alla Norma przygotowała Maggie.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 

Makaron z bakłażanem i pomidorami

PASTA ALLA NORMA (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 bakłażany (600 g)
  • 800 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki)
  • 10 dużych listków bazylii, porwanych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • starta ricotta salata lub pecorino do posypania
Bakłażany kroimy w 1-centymetrowe plastry, każdy kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy plastry partiami z obu stron, aż lekko się zrumienią. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy posiekane pomidory wraz z puszczonym sokiem. Dokładamy bakłażany. Przykrywamy patelnię i dusimy całość przez około 15 minut (jeśli pomidory mają mało soku, należy dodać odrobinę wody na patelnię). Kiedy sos się gotuje, gotujemy makaron al dente (po ugotowaniu nie przelewamy go wodą).Sos doprawiamy octem, solą, pieprzem, cukrem, mieszamy. Dokładamy listki bazylii, makaron, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem.

Po więcej przepisów na pasty zapraszam Was do działu 
Makaron z bakłażanem przepis

Pasta alla Norma

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Marta- Taste Eat 10/09/2013 - 8:46 am

Boska…uwielbiam:)

Odpowiedz
Marzena 10/09/2013 - 11:58 am

Musiało smakować nieziemsko:-)

Odpowiedz
Angie 10/09/2013 - 12:43 pm

Bardzo, bardzo apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Maggie 10/09/2013 - 1:12 pm

Bosko u ciebie wyglada! A dzisiaj znalazlam w jednych delikatesach ricotta salata, wiec pewnie wkrotce znow zrobie.

Odpowiedz
mopswkuchni 10/09/2013 - 2:01 pm

Super, że utworzyłaś dział Kuchnia włoska, to coś zdecydowanie dla mnie 😉

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 10/09/2013 - 7:10 pm

Takiej to jeszcze nie smakowałam:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/10/2013 - 3:30 pm

ależ smakowicie wygląda to danie:) uwielbiam makaron:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2017 - 7:42 am

z calym szacunkiem za wysilek w przygotowanie, ale –
cukier, ocet, centymetrowe plastrty nie maj nic wspolnego z tym przepisem.
Profanacja.
ps ricotta salata w przypadku tego przepisu to jest ser owczy solony. w zastepstwie moze byc polski ser bialy od krowy, twardy solony lub (bravo) pecorino.

ps2. nie komentuje zlosliwie , nie lubie podrobek i przekombinowania
nie dawaj octu nie bedziesz musial dodac cukru
ocet do suga z pomidorow – nieeeeeeeeeeeeeeeeee

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies