Pasta alla Norma to sycylijskie danie z Katanii. Przygotowuje się je z bakłażanów, pomidorów, sera ricotta salata i bazylii. Niestety do tej pory nie spotkałam tej wersji sera ricotta, dlatego też zastąpiłam go pecorino. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej pasty, serdecznie Was do tego zachęcam. Razem ze mną pasta alla Norma przygotowała Maggie.
Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate
PASTA ALLA NORMA (WŁOCHY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g makaronu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 bakłażany (600 g)
- 800 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki)
- 10 dużych listków bazylii, porwanych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- starta ricotta salata lub pecorino do posypania
Bakłażany kroimy w 1-centymetrowe plastry, każdy kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy plastry partiami z obu stron, aż lekko się zrumienią. Odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy posiekane pomidory wraz z puszczonym sokiem. Dokładamy bakłażany. Przykrywamy patelnię i dusimy całość przez około 15 minut (jeśli pomidory mają mało soku, należy dodać odrobinę wody na patelnię). Kiedy sos się gotuje, gotujemy makaron al dente (po ugotowaniu nie przelewamy go wodą).Sos doprawiamy octem, solą, pieprzem, cukrem, mieszamy. Dokładamy listki bazylii, makaron, delikatnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem.
Po więcej przepisów na pasty zapraszam Was do działu
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
8 komentarzy
Boska…uwielbiam:)
Musiało smakować nieziemsko:-)
Bardzo, bardzo apetycznie wygląda!
Bosko u ciebie wyglada! A dzisiaj znalazlam w jednych delikatesach ricotta salata, wiec pewnie wkrotce znow zrobie.
Super, że utworzyłaś dział Kuchnia włoska, to coś zdecydowanie dla mnie 😉
Takiej to jeszcze nie smakowałam:)
ależ smakowicie wygląda to danie:) uwielbiam makaron:) pozdrawiam
z calym szacunkiem za wysilek w przygotowanie, ale –
cukier, ocet, centymetrowe plastrty nie maj nic wspolnego z tym przepisem.
Profanacja.
ps ricotta salata w przypadku tego przepisu to jest ser owczy solony. w zastepstwie moze byc polski ser bialy od krowy, twardy solony lub (bravo) pecorino.
ps2. nie komentuje zlosliwie , nie lubie podrobek i przekombinowania
nie dawaj octu nie bedziesz musial dodac cukru
ocet do suga z pomidorow – nieeeeeeeeeeeeeeeeee