Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

przez Malwina
Toskańska sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako późna kolacja. Jest lekka i zarazem pożywna za sprawą dodatku białej fasoli. W oryginalnym przepisie użyto rukoli, ja zastąpiłam ją łagodniejszą w smaku roszponką. Jako dodatek do sałatki polecam podać opieczone kromki ciabatty lub bagietki.

Toskańska sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

TOSKAŃSKA SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, MOZZARELLĄ I OLIWKAMI 


Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]

  • 2 spore garście roszponki
  • 10 dużych suszonych pomidorów w oliwie
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 3/4 szklanki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 czerwona cebulka, posiekana w kostkę
  • 125 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
W dużej salaterce umieszczamy umytą i osuszoną sałatę. Dodajemy odsączone z oliwy i posiekane pomidory, oliwki, fasolę, cebulę i mozzarellę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, czosnek, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia wszystkich składników. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy. Sałatkę podajemy z opieczonymi kromkami ciabatty lub bagietki. 

Toskańska sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Karina 29/12/2013 - 5:46 pm

jakie piękne zdjęcia ; ) sałatka prezentuje się obłędnie!

Odpowiedz
Magda C. 29/12/2013 - 5:57 pm

Świetnie wygląda!

Odpowiedz
Majana 29/12/2013 - 7:30 pm

Pyszna sałatka, uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 29/12/2013 - 9:23 pm

Pysznie i lekko 🙂

Odpowiedz
mnemonique 29/12/2013 - 9:53 pm

no wreszcie coś lekkiego po świętach, na wszystkich blogach kulinarnych jeszcze pozostałości po świętach – słodkości, ciężkie mięsiwa. U Ciebie jest pysznie 🙂
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Trzcinowisko 30/12/2013 - 10:32 am

chciałabym taka dzisiaj na śniadanie:)

Odpowiedz
JustInka 01/01/2014 - 1:26 pm

Bardzo mi się podoba. Idealna do pracy na drugie śniadanie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies