Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako późna kolacja. Jest lekka i zarazem pożywna za sprawą dodatku białej fasoli. W oryginalnym przepisie użyto rukoli, ja zastąpiłam ją łagodniejszą w smaku roszponką. Jako dodatek do sałatki polecam podać opieczone kromki ciabatty lub bagietki.
TOSKAŃSKA SAŁATKA Z ROSZPONKĄ, MOZZARELLĄ I OLIWKAMI
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja: Podróże kulinarne. Kuchnia włoska]
- 2 spore garście roszponki
- 10 dużych suszonych pomidorów w oliwie
- pół szklanki czarnych oliwek
- 3/4 szklanki białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 czerwona cebulka, posiekana w kostkę
- 125 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
- dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
W dużej salaterce umieszczamy umytą i osuszoną sałatę. Dodajemy odsączone z oliwy i posiekane pomidory, oliwki, fasolę, cebulę i mozzarellę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, czosnek, oregano, przyprawiamy solą i pieprzem. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia wszystkich składników. Sałatkę polewamy dressingiem i od razu podajemy. Sałatkę podajemy z opieczonymi kromkami ciabatty lub bagietki.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
jakie piękne zdjęcia ; ) sałatka prezentuje się obłędnie!
Świetnie wygląda!
Pyszna sałatka, uwielbiam takie 🙂
Pysznie i lekko 🙂
no wreszcie coś lekkiego po świętach, na wszystkich blogach kulinarnych jeszcze pozostałości po świętach – słodkości, ciężkie mięsiwa. U Ciebie jest pysznie 🙂
Pozdrawiam
Monika
chciałabym taka dzisiaj na śniadanie:)
Bardzo mi się podoba. Idealna do pracy na drugie śniadanie!