Biszkopt z galaretką i owocami

przez Malwina
Biszkopt z galaretką przepis

Biszkopt z owocami i galaretką to klasyk, który się lubi albo nie. Tego typu ciasta są nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu, ale także stosunkowo niedrogie. Swój biszkopt upiekłam w małej formie, jednak jeśli chcecie wykorzystać większą tortownicę, wystarczy podwoić składniki. 

Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 
Biszkopt z owocami przepis

BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI
Słodka Sobota #11

Składniki (na tortownicę 16 cm):

  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki
  • ulubione owoce (u mnie jeżyny i nektarynki)
  • 1 galaretka

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier dalej miksując. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w środek biszkoptu będzie suchy po wyjęciu. Pamiętajcie o tym, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia biszkoptu, ponieważ może opaść. Stopień wypieczenia sprawdzamy dopiero po około 20-25 minutach. Studzimy na metalowej kratce. Kiedy ciasto ostygnie, na wierzchu układamy nektarynki i jeżyny (jeśli środek biszkoptu wybrzuszył się, ścinamy go nożem). Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy, aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje całkowicie. Biszkopt możecie przygotować w większej tortownicy. Wówczas należy podwoić ilość składników. Czas pieczenia będzie uzależniony od wysokości ciasta. Biszkopt możecie przekroić po wystudzeniu na pół i przełożyć ulubionym kremem lub musem z dodatkiem żelatyny. 

Biszkopt z galaretką przepis

Biszkopt z galaretką i owocami przepis

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

Malwinka 24/08/2013 - 4:06 pm

Skusiłabym się na kawałeczek! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 24/08/2013 - 4:06 pm

Bardzo prosty i pewnie bardzo smaczny 😉
Na bank zrobię! 😀

Odpowiedz
magdam 24/08/2013 - 6:15 pm

Może i prosty, ale za to wygląda obłędnie! fantastyczny!

Odpowiedz
Majana 24/08/2013 - 10:23 pm

Piękne. I te jeżyny 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 25/08/2013 - 3:50 am

pysznie, może zrobię dziś podobne ciacho 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 25/08/2013 - 6:16 am

choć nie przepadam za tego typu ciastami to wygląda przewspaniale! mniam 🙂

Odpowiedz
JustInka 26/08/2013 - 10:03 am

Wygląda cudnie. Ze swojej strony dodałabym jeszcze krem jakiś przez środek, albo dżem, albo upiekłabym niższy biszkotp. Ot takie zboczenie. Ale wygląda wspaniale!

Odpowiedz
Malwina 26/08/2013 - 10:30 am

Początkowo miał być przełożony kremem na bazie mascarpone, ale w końcu zrezygnowałam z tego pomysłu. Ciasto musiało przejechać ponad godzinę w aucie w upale i bałam się, że taki delikatny krem nie przetrwa podróży.

Odpowiedz
Dusia 26/08/2013 - 1:56 pm

Jestem fanką takich letnich ciast, zawsze mam problem, że biszkopt wyrasta mi na wysokość tortownicy i nie mam potem jak wlać galaretki, może masz na to sposób, po za zmniejszeniem objętości składników na biszkopt?

Odpowiedz
Malwina 27/08/2013 - 11:16 am

Zwiększenie rozmiaru formy 😉

Odpowiedz
Maggie 27/08/2013 - 10:50 am

Wyglada efektownie, choc jakos nie moge sie przekonac do galaretki…

Odpowiedz
Przypraw mnie 27/08/2013 - 4:24 pm

Malwino, to jest przepiękny tort. A galaretke można zawsze zrobić samemu. Sok + żelatyna. Ale wygląda tak obłędnie, że zrobię go na swoje urodziny.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Anna 06/09/2013 - 5:40 pm

Taki dziś robię, mam nadzieję że wyjdzie tak samo ładny i smaczny 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/09/2013 - 8:08 am

Malwi uwielbiamy ten klasyk:) …. u nas gości dść często:) pozdrawiam

Odpowiedz
Ann Feliss 21/10/2013 - 2:36 pm

czy gdybym chciała zmniejszyć porcję o połowę, zostawiam jedno jajko.?:)

Odpowiedz
Malwina 21/10/2013 - 2:52 pm

Wychodzi na to, że tak. Tylko wtedy musisz użyć jeszcze mniejszej tortownicy (chyba, że chcesz po prostu uzyskać dość niski biszkopt).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies