Konfitura z borówek, jeżyn i brzoskwiń

przez Malwina
Konfitura z borówek przepis

Lubicie śniadania na słodko? U nas bardzo często goszczą na stole naleśniki. A co jest idealnym dodatkiem do cienkich naleśników? Oczywiście smaczna konfitura lub dżem. Ta konfitura podbiła moje serce. Ciemna za sprawą borówek i jeżyn, z lekką nutką wanilii. Idealny dodatek do codziennych śniadań.

Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 

Dżem z borówek

KONFITURA Z BORÓWEK I JEŻYN
Śniadanie Mistrzów #71

Składniki (na 5 małych słoiczków):
[przepis własny]
  • 800 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 300 g jeżyn
  • 250 g cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze konfitury)
  • 1 laska wanilii
Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka i dokładamy do owoców. Całą laskę także dokładamy do owoców. Zostawiamy je na kilka godzin, by puściły sok. Garnek stawiamy na gazie (stawiam na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy prze 1,5 godziny pierwszego dnia. Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez około 1-1,5 godziny lub do momentu, kiedy zgęstnieje. Pamiętajcie o częstszym mieszaniu jej pod koniec, aby nie przywarła do dna garnka (będzie wówczas gorzka). Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Anonimowy 25/08/2013 - 11:53 am

Wszystkie letnie owoce zamknięte w słoiczku 😉
Uwielbiam konfitury.

Odpowiedz
mysza75 25/08/2013 - 1:11 pm

Piękne zdjęcia, kokardki, każdy szczegół detal mi sie podoba. Konfitura sama za siebie mówi że jest pyszna 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/08/2013 - 1:44 pm

Dziękuję

Odpowiedz
Angie 25/08/2013 - 1:33 pm

Kolejne, wspaniałe połączenie owoców u Ciebie: )

Odpowiedz
Magda 25/08/2013 - 2:37 pm

U mnie też konfiturowe szaleństwo trwa 🙂 Borówki, jeżyny, brzoskwinie? To musi być świetne trio!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 26/08/2013 - 7:13 am

Ciekawe połączenie smaków, zjadłabym z ochotą 😉

Odpowiedz
Jadźka Wiertarka 21/09/2015 - 7:33 pm

Zrobiłam w zeszłym tygodniu, jednak pominęłam jeżyny i dałam 2,4 kg brzoskwiń oraz prawie 1 kg borówek amerykańskich. Dzisiaj otworzyliśmy pierwszy słoiczek, konfitura jest przepyszna… 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies