Lubicie śniadania na słodko? U nas bardzo często goszczą na stole naleśniki. A co jest idealnym dodatkiem do cienkich naleśników? Oczywiście smaczna konfitura lub dżem. Ta konfitura podbiła moje serce. Ciemna za sprawą borówek i jeżyn, z lekką nutką wanilii. Idealny dodatek do codziennych śniadań.
Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5.
KONFITURA Z BORÓWEK I JEŻYN
Śniadanie Mistrzów #71
Składniki (na 5 małych słoiczków):
[przepis własny]
- 800 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
- 200 g borówek amerykańskich lub jagód
- 300 g jeżyn
- 250 g cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze konfitury)
- 1 laska wanilii
Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka i dokładamy do owoców. Całą laskę także dokładamy do owoców. Zostawiamy je na kilka godzin, by puściły sok. Garnek stawiamy na gazie (stawiam na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy prze 1,5 godziny pierwszego dnia. Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez około 1-1,5 godziny lub do momentu, kiedy zgęstnieje. Pamiętajcie o częstszym mieszaniu jej pod koniec, aby nie przywarła do dna garnka (będzie wówczas gorzka). Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.
7 komentarzy
Wszystkie letnie owoce zamknięte w słoiczku 😉
Uwielbiam konfitury.
Piękne zdjęcia, kokardki, każdy szczegół detal mi sie podoba. Konfitura sama za siebie mówi że jest pyszna 🙂
Dziękuję
Kolejne, wspaniałe połączenie owoców u Ciebie: )
U mnie też konfiturowe szaleństwo trwa 🙂 Borówki, jeżyny, brzoskwinie? To musi być świetne trio!
Ciekawe połączenie smaków, zjadłabym z ochotą 😉
Zrobiłam w zeszłym tygodniu, jednak pominęłam jeżyny i dałam 2,4 kg brzoskwiń oraz prawie 1 kg borówek amerykańskich. Dzisiaj otworzyliśmy pierwszy słoiczek, konfitura jest przepyszna… 🙂