Kiedy nie mam zbyt wiele czasu rano lub też po prostu nie chce mi się stać nad patelnią, wtedy najczęściej robię zapiekane w kokilkach jajka. Ostatnio prezentowałam Wam jajka zapieczone z botwinką, tym razem przeszła kolej na szpinak. To prosty i niezwykle smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.
<>JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM</>
Śniadanie Mistrzów #48
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 140 g liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 80 g sera feta, pokruszonego
- 4 łyżki kremówki 30%
- sól do smaku
- 4 jajka
Szpinak siekamy, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy szpinak i czosnek przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. Przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem, rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej wbijamy jajko, solimy, wlewamy po 1 łyżeczce kremówki. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni (be termoobiegu) lub do momentu ścięcia białka. Podajemy ze świeżym pieczywem.
*Stopień ścięcia białka warto sprawdzić wcześniej.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
12 komentarzy
super pomysł na śniadanie 🙂
i w moich ulubionych kokilkach 🙂
Obłęd! Prezentuje się świetnie, a do tego zapewne jeszcze lepiej smakuje. Pochwała prostoty 🙂
Mniam, wszystko z jajkami i ze szpinakiem smakuje bosko. Zwłaszcza świeży szpinak ma swoje miejsce w moim sercu.
I wychodzi pyszne śniadanko 🙂
pyszne i zdrowe śniadanie:) do tego ładnie podane:) nic więcej do szczęścia nie trzeba:D
to jajo ze szpinakiem jest genialne !!
koniecznie muszę zrobić, ponieważ jestem ciekawa smaku :>
wygląda smakowicie i z pewnością takie jest – pyszne, zdrowe śniadanie
pozdrawiam,
Marta
podoba mi się ten pomysł, bo stanowi świetną odmianę od wszelkich jajecznic i jajek na miękko 🙂
zrobiłam i przepyszne, na stałe zagości w moich śniadaniach, muszę się tylko zaopatrzyć w kokilki, bo z ich braku zrobiłam w miseczkach ;P Dziękuję za ten pyszny przepis 🙂
Super przepis.Polecam.U mnie 10minut i było płynne żółtko a białko ścięte