Jajka zapiekane ze szpinakiem

przez Malwina
Jajka zapiekane ze szpinakiem

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu rano lub też po prostu nie chce mi się stać nad patelnią, wtedy najczęściej robię zapiekane w kokilkach jajka. Ostatnio prezentowałam Wam jajka zapieczone z botwinką, tym razem przeszła kolej na szpinak. To prosty i niezwykle smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Jajka zapiekane ze szpinakiem przepis

<>JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM</>
Śniadanie Mistrzów #48


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 140 g liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 80 g sera feta, pokruszonego
  • 4 łyżki kremówki 30%
  • sól do smaku
  • 4 jajka
Szpinak siekamy, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy szpinak i czosnek przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. Przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem, rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej wbijamy jajko, solimy, wlewamy po 1 łyżeczce kremówki. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni (be termoobiegu) lub do momentu ścięcia białka. Podajemy ze świeżym pieczywem. 
*Stopień ścięcia białka warto sprawdzić wcześniej. 
Jajka ze szpinakiem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Małgorzata K 21/06/2013 - 7:58 am

super pomysł na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Ola 21/06/2013 - 8:05 am

i w moich ulubionych kokilkach 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 21/06/2013 - 9:26 am

Obłęd! Prezentuje się świetnie, a do tego zapewne jeszcze lepiej smakuje. Pochwała prostoty 🙂

Odpowiedz
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie 21/06/2013 - 10:04 am

Mniam, wszystko z jajkami i ze szpinakiem smakuje bosko. Zwłaszcza świeży szpinak ma swoje miejsce w moim sercu.

Odpowiedz
Cookie 21/06/2013 - 10:25 am

I wychodzi pyszne śniadanko 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/06/2013 - 2:33 pm

pyszne i zdrowe śniadanie:) do tego ładnie podane:) nic więcej do szczęścia nie trzeba:D

Odpowiedz
teenager ;) 21/06/2013 - 5:00 pm

to jajo ze szpinakiem jest genialne !!

Odpowiedz
Kamciss 22/06/2013 - 10:57 am

koniecznie muszę zrobić, ponieważ jestem ciekawa smaku :>

Odpowiedz
Meis Ideis 22/06/2013 - 2:36 pm

wygląda smakowicie i z pewnością takie jest – pyszne, zdrowe śniadanie
pozdrawiam,
Marta

Odpowiedz
magdam 22/06/2013 - 10:50 pm

podoba mi się ten pomysł, bo stanowi świetną odmianę od wszelkich jajecznic i jajek na miękko 🙂

Odpowiedz
Naru 04/09/2013 - 2:53 pm

zrobiłam i przepyszne, na stałe zagości w moich śniadaniach, muszę się tylko zaopatrzyć w kokilki, bo z ich braku zrobiłam w miseczkach ;P Dziękuję za ten pyszny przepis 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 12/05/2017 - 12:19 pm

Super przepis.Polecam.U mnie 10minut i było płynne żółtko a białko ścięte

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies