Po granoli rabarbarowej przyszła pora na granolę truskawkową. Granola ta zachwyca przyjemnym truskawkowym smakiem oraz piękną barwą. Nie zawiera dodatkowego tłuszczu w postaci oliwy czy oleju, dosłodzona została jedynie jedną łyżką cukru. Mogą ją spożywać osoby będące na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek.
GRANOLA TRUSKAWKOWA
Śniadanie Mistrzów #49
Składniki:
[przepis własny]
- 250 g bardzo słodkich i dojrzałych truskawek
- 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 laska wanilii
- 20 g sezamu
- 20 g słonecznika
- 20 g pestek dyni
- około 150 g płatków owsianych lub żytnich
Truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na puree. Dodajemy do niego ziarenka wanilii oraz cukier (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru), mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli masa będzie byt luźna, dosypujemy płatków. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej granolę w równej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy, mieszając co około 10 minut, aż granola będzie sucha. Mi zajęło to 40 minut. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia i przekładamy do pojemnika. Granolę truskawkową przechowujemy w zacienionym miejscu do około 2 tygodni. Wykorzystujemy jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
15 komentarzy
Granola w smakach mojego dzisiejszego śniadania 🙂 Cudna. Będę musiała ją przygotować.
musi być pyszna:) ładne zdjęcia:)
mniam, trusawkowa przyjemność !! cudna granola ;D
Idealny, prosty przepis. Koniecznie do zrobienia 🙂
Pyszne połączenie 😀
Truskawkowa… miła odmiana na upalne dni:)
fantastyczna, lubię śniadania z wykorzystaniem takich pyszności 🙂
Cudowny kolor ma ta granola:) …. chyba zaraz sobie zrobie takową, z tym, ze zinnymi dodatkami:) akurat mam w domu i truskawki i płatki:)
Wyszło super, dzięki za przepis.
Pyszne!
Rewelacyjny przepis muszę wypróbować zastanawiam się czy można coś takiego zrobić z mrożonych truskawek w środku zimy.
Wygodniej byłoby zmiksować truskawki i zamrozić taki mus w małych pojemniczkach. Potem podgrzejesz taki mus w garnku do rozmrożenia i dalej możesz postępować, jak w przepisie. Ewentualnie zrobić mus na zimę do słoików. Jeśli się wyrobię, to wrzucę przepis na taki mus.
a chciałabym się zapytać, ile takiej granoli wychodzi z podanej porcji? 🙂 wygląda kusząco 🙂
Przymierzam się, by jutro wypróbować ten przepis! 😉 Tylko pytanie: jak to jest z pieczeniem granoli na termoobiegu?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam.
Z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę pieczenia o około 20 stopni. I uważać, aby nie przypalić granoli 🙂