Granola truskawkowo-waniliowa

przez Malwina
Granola truskawkowa przepis
Po granoli rabarbarowej przyszła pora na granolę truskawkową. Granola ta zachwyca przyjemnym truskawkowym smakiem oraz piękną barwą. Nie zawiera dodatkowego tłuszczu w postaci oliwy czy oleju, dosłodzona została jedynie jedną łyżką cukru. Mogą ją spożywać osoby będące na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek. 

Granola z truskawkami przepis
GRANOLA TRUSKAWKOWA
Śniadanie Mistrzów #49


Składniki:
[przepis własny]

  • 250 g bardzo słodkich i dojrzałych truskawek
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 laska wanilii
  • 20 g sezamu
  • 20 g słonecznika
  • 20 g pestek dyni
  • około 150 g płatków owsianych lub żytnich
Truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na puree. Dodajemy do niego ziarenka wanilii oraz cukier (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru), mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli masa będzie byt luźna, dosypujemy płatków. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej granolę w równej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy, mieszając co około 10 minut, aż granola będzie sucha. Mi zajęło to 40 minut. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia i przekładamy do pojemnika. Granolę truskawkową przechowujemy w zacienionym miejscu do około 2 tygodni. Wykorzystujemy jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów. 
Granola truskawkowo-waniliowa przepis
Granola truskawkowa z wanilią przepis

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

whiness 22/06/2013 - 7:33 am

Granola w smakach mojego dzisiejszego śniadania 🙂 Cudna. Będę musiała ją przygotować.

Odpowiedz
Justyna Bąk 22/06/2013 - 9:49 am

musi być pyszna:) ładne zdjęcia:)

Odpowiedz
teenager ;) 22/06/2013 - 10:21 am

mniam, trusawkowa przyjemność !! cudna granola ;D

Odpowiedz
malinowyporanek 22/06/2013 - 1:33 pm

Idealny, prosty przepis. Koniecznie do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Cookie 22/06/2013 - 2:06 pm

Pyszne połączenie 😀

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 22/06/2013 - 4:04 pm

Truskawkowa… miła odmiana na upalne dni:)

Odpowiedz
magdam 22/06/2013 - 10:42 pm

fantastyczna, lubię śniadania z wykorzystaniem takich pyszności 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/06/2013 - 7:53 am

Cudowny kolor ma ta granola:) …. chyba zaraz sobie zrobie takową, z tym, ze zinnymi dodatkami:) akurat mam w domu i truskawki i płatki:)

Odpowiedz
Wiktoria Bajek 06/06/2014 - 12:51 pm

Wyszło super, dzięki za przepis.

Odpowiedz
Wiktoria Bajek 06/06/2014 - 12:52 pm

Pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2014 - 11:22 am

Rewelacyjny przepis muszę wypróbować zastanawiam się czy można coś takiego zrobić z mrożonych truskawek w środku zimy.

Odpowiedz
Malwina 16/06/2014 - 8:52 am

Wygodniej byłoby zmiksować truskawki i zamrozić taki mus w małych pojemniczkach. Potem podgrzejesz taki mus w garnku do rozmrożenia i dalej możesz postępować, jak w przepisie. Ewentualnie zrobić mus na zimę do słoików. Jeśli się wyrobię, to wrzucę przepis na taki mus.

Odpowiedz
Marta Be 16/06/2014 - 9:27 pm

a chciałabym się zapytać, ile takiej granoli wychodzi z podanej porcji? 🙂 wygląda kusząco 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/06/2017 - 3:29 pm

Przymierzam się, by jutro wypróbować ten przepis! 😉 Tylko pytanie: jak to jest z pieczeniem granoli na termoobiegu?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 06/06/2017 - 3:38 pm

Z termoobiegiem należy obniżyć temperaturę pieczenia o około 20 stopni. I uważać, aby nie przypalić granoli 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies