Nie ma nic lepszego w upalny dzień, niż szklanka orzeźwiającego, dobrze schłodzonego kompotu. Dziś przedstawiam Wam prosty kompot z rabarbarem i wanilią. Nie jest zbyt słodki w smaku, dlatego jeśli wolicie słodsze napoje, dodajcie więcej cukru według własnych preferencji.
KOMPOT Z RABARBARU
Składniki (na 4 porcje):
- 700 g różowego rabarbaru
- 4 czubate łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1,6 l wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Przecedzamy przez sito do dzbanka, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie chłodzimy w lodówce. Jeśli kompot jest dla Was zbyt kwaśny, dosłódźcie go wedle preferencji. W upalny dzień podajemy go z kostkami lodu. Możecie dodatkowo wkroić do niego plasterki cytryny, która doskonale orzeźwia.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
U mnie również nie zabrakło takiego kompociku, pychotka 😉
rewelacyjne na lato:) strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o mój gust:)
Uwielbiam taki kompot:). Często takowy robię, z tym, ze cukier dodaję już po odcedzeniu:) …. no i uwielbiam farfocle, które zostają po gotowaniu kompotu:)
orzeźwiający! 🙂