Kompot z rabarbaru

przez Malwina
Kompot z rabarbaru

Nie ma nic lepszego w upalny dzień, niż szklanka orzeźwiającego, dobrze schłodzonego kompotu. Dziś przedstawiam Wam prosty kompot z rabarbarem i wanilią. Nie jest zbyt słodki w smaku, dlatego jeśli wolicie słodsze napoje, dodajcie więcej cukru według własnych preferencji. 

KOMPOT Z RABARBARU


Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g różowego rabarbaru
  • 4 czubate łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1,6 l wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Przecedzamy przez sito do dzbanka, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie chłodzimy w lodówce. Jeśli kompot jest dla Was zbyt kwaśny, dosłódźcie go wedle preferencji. W upalny dzień podajemy go z kostkami lodu. Możecie dodatkowo wkroić do niego plasterki cytryny, która doskonale orzeźwia. 

Kompot z rabarbaru

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

4 komentarze

Paulina Kwiatkowska 21/06/2013 - 10:27 am

U mnie również nie zabrakło takiego kompociku, pychotka 😉

Odpowiedz
Justyna Bąk 21/06/2013 - 2:36 pm

rewelacyjne na lato:) strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o mój gust:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/06/2013 - 5:01 pm

Uwielbiam taki kompot:). Często takowy robię, z tym, ze cukier dodaję już po odcedzeniu:) …. no i uwielbiam farfocle, które zostają po gotowaniu kompotu:)

Odpowiedz
Lena 03/05/2016 - 10:04 am

orzeźwiający! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies