Placki z cukinii i fety

przez Malwina
Placki z cukinii i fety przepis

Ostatnio praktycznie co drugi dzień smażę jakieś placuszki. Były już placuszki marchewkowe z fetą, tym razem przygotowałam placki z cukinią z dodatkiem sera feta. Dodatkowo wzbogaciłam je o koperek, który Połówek bardzo lubi. Będę je często powtarzać w sezonie letnim. 

Placki z cukinią przepis

PLACKI Z CUKINII I FETY

Składniki (na 6-7 placuszków):
[przepis własny]
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 małe cukinie, starte na tarce na grubych oczkach
Jajko mieszamy z wodą, dodajemy mąkę, koperek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ser feta i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na rumiano. Należy pamiętać, by przed przewróceniem na drugą stronę placuszki były dobrze wysmażone, w przeciwnym razie mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionym sosem, np. jogurtowym, tzatziki. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Placki z cukinii i fety

29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Smakowity Zaułek 14/05/2013 - 5:18 pm

Bardzo chętnie wypróbuję to połączenie!

Odpowiedz
Kamciss 14/05/2013 - 6:55 pm

Świetny pomysł, musiały być przepyszne :>

Odpowiedz
monikasia 14/05/2013 - 6:59 pm

robiłam placuszki z cukinii, ale bez dodatku fety, marchewkowe też robiłam bez innych dodatków. pyszne są.

Odpowiedz
Mała kuchareczka 14/05/2013 - 7:36 pm

Tez takie robię. W tym roku już zasadzilam cukinię w ogródku.

Odpowiedz
claudia u 14/05/2013 - 7:37 pm

Ale rewelacyjne ! Feta się świetnie komponuje z cukinią, ale placków z niej jeszcze nie robiłam

Odpowiedz
AnnaAniela 14/05/2013 - 7:39 pm

Uwielbiam takie placuszki !

Odpowiedz
Beatrice 14/05/2013 - 8:19 pm

Też dziś takie miałam na kolacyjkę 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 14/05/2013 - 8:21 pm

ładne, żółciutkie z zielonym.
pięknie wyglądają.

Odpowiedz
Olimpia Davies 14/05/2013 - 10:08 pm

Cukinię chyba najbardziej lubię na surowo i właśnie w plackach:-), z serem fetą jeszcze nie jadłam więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:-)

Odpowiedz
Dominika Kr 15/05/2013 - 6:55 am

Wyglądają przepysznie 🙂

Odpowiedz
Antenka 15/05/2013 - 7:09 am

dodatek fety rewelacja:) spróbuję następnym razem:)
placuszki super apetyczne ci wyszły:)

Odpowiedz
Kamila 15/05/2013 - 7:12 am

Uwielbiam takie placuszki! Pycha!

Odpowiedz
Maggie 15/05/2013 - 12:02 pm

Zdecydowanie za rzadko jadam wytrawne placuszki… Swietnie wygladaja!

Odpowiedz
martawkuchni.blog.pl 15/05/2013 - 1:05 pm

uwielbiam cukinię pod każdą postacią:) pyszniutko wyglądają:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 15/05/2013 - 4:11 pm

bardzo lubię placki z cukinii:) smaczne są:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/05/2013 - 6:53 pm

Wyglądają obłednie:) i zapewne tak smakują:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 06/07/2013 - 2:48 pm

Właśnie smażę! Są pysszne!

Odpowiedz
Malwina 09/07/2013 - 12:54 pm

Super 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/07/2013 - 5:27 pm

Ja właśnie usmażyłam. Przepyszne są 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/07/2013 - 5:36 pm

Cieszę się, że smakowały 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 2:09 pm

Smażę te placuszki ale pomimo tego, że wyglądają już na usmażone to w środku wyczuwa się na pół surowe ciasto. Nie wiem dlaczego. Wszystko zrobiłam jak w przepisie.

Odpowiedz
Malwina 19/07/2013 - 3:21 pm

Może smażysz na zbyt wysokim ogniu?

Odpowiedz
Anonimowy 19/07/2013 - 3:40 pm

Bardzo dobre

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2013 - 3:51 pm

Placki są przepyszne. I ten moment kiedy napotykam na maluteńki kawałek fety, miodzio! 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/07/2013 - 4:13 pm

🙂

Odpowiedz
motomysz 24/07/2013 - 8:45 pm

Bardzo dobre, choć dla mnie feta niewyczuwalna. Może za mało dałam. Proporcje jak najbardziej ok. Polecam 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 13/12/2014 - 12:26 pm

Jaka jest waga tych cukinii? Bo pojęcie małe jest względne. A 2 cukinie na 6-7 placków to jakoś tak dziwnie.

Odpowiedz
Malwina 13/12/2014 - 12:30 pm

Dwie sztuki po około 120 g

Odpowiedz
Anonimowy 30/07/2015 - 1:34 pm

proponuję podawać z łososiem i jourtem-pysznosci ;))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies