Ostatnio praktycznie co drugi dzień smażę jakieś placuszki. Były już placuszki marchewkowe z fetą, tym razem przygotowałam placki z cukinią z dodatkiem sera feta. Dodatkowo wzbogaciłam je o koperek, który Połówek bardzo lubi. Będę je często powtarzać w sezonie letnim.
PLACKI Z CUKINII I FETY
Składniki (na 6-7 placuszków):
[przepis własny]
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki wody
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 małe cukinie, starte na tarce na grubych oczkach
Jajko mieszamy z wodą, dodajemy mąkę, koperek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ser feta i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje masy i smażymy z obu stron na rumiano. Należy pamiętać, by przed przewróceniem na drugą stronę placuszki były dobrze wysmażone, w przeciwnym razie mogą się rozpadać. Podajemy z ulubionym sosem, np. jogurtowym, tzatziki.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
29 komentarzy
Bardzo chętnie wypróbuję to połączenie!
Świetny pomysł, musiały być przepyszne :>
robiłam placuszki z cukinii, ale bez dodatku fety, marchewkowe też robiłam bez innych dodatków. pyszne są.
Tez takie robię. W tym roku już zasadzilam cukinię w ogródku.
Ale rewelacyjne ! Feta się świetnie komponuje z cukinią, ale placków z niej jeszcze nie robiłam
Uwielbiam takie placuszki !
Też dziś takie miałam na kolacyjkę 🙂
ładne, żółciutkie z zielonym.
pięknie wyglądają.
Cukinię chyba najbardziej lubię na surowo i właśnie w plackach:-), z serem fetą jeszcze nie jadłam więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:-)
Wyglądają przepysznie 🙂
dodatek fety rewelacja:) spróbuję następnym razem:)
placuszki super apetyczne ci wyszły:)
Uwielbiam takie placuszki! Pycha!
Zdecydowanie za rzadko jadam wytrawne placuszki… Swietnie wygladaja!
uwielbiam cukinię pod każdą postacią:) pyszniutko wyglądają:)
bardzo lubię placki z cukinii:) smaczne są:)
Wyglądają obłednie:) i zapewne tak smakują:) pozdrawiam
Właśnie smażę! Są pysszne!
Super 🙂
Ja właśnie usmażyłam. Przepyszne są 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂
Smażę te placuszki ale pomimo tego, że wyglądają już na usmażone to w środku wyczuwa się na pół surowe ciasto. Nie wiem dlaczego. Wszystko zrobiłam jak w przepisie.
Może smażysz na zbyt wysokim ogniu?
Bardzo dobre
Placki są przepyszne. I ten moment kiedy napotykam na maluteńki kawałek fety, miodzio! 🙂
🙂
Bardzo dobre, choć dla mnie feta niewyczuwalna. Może za mało dałam. Proporcje jak najbardziej ok. Polecam 🙂
Jaka jest waga tych cukinii? Bo pojęcie małe jest względne. A 2 cukinie na 6-7 placków to jakoś tak dziwnie.
Dwie sztuki po około 120 g
proponuję podawać z łososiem i jourtem-pysznosci ;))