Tortilla z ziemniakami i cukinią (z piekarnika) |
Tortilla z cukinią i ziemniakami to smaczne i pożywne danie, które możecie zjeść zarówna na śniadanie, jak i obiad. Danie troszkę odchudziłam i standardowo zamiast przygotować je na patelni, upiekłam w piekarniku. Tortilla wylądowała w lunchboxie i powędruje jutro razem z Połówkiem do pracy. Jako dodatek do niej przygotowałam mojo rojo i marynowane oliwki.
Razem ze mną potrawy z cukinią przygotowali: Bartoldzik, Mirabelka, Lejdi, Shinju, Martynosia i Gin.
TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI I CUKINIĄ
(HISZPANIA)
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- pół małej cukinii
- 3 plasterki salami chorizo
- pół cebuli, posiekanej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości pół cm, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (uważajcie, aby ich nie rozgotować). Odcedzamy. Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy na patelni z obu stron. Chorizo kroimy w mniejsze kawałki (u mnie paseczki). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę, cebulę z czosnkiem, mieszamy. Okrągłe naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wylewamy niewielką ilość masy jajecznej. Układamy warstwę ziemniaków, cukinii, posypujemy kawałkami chorizo, kolejno znów warstwę ziemniaków, cukinii i chorizo. Zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (aż masa jajeczna się zetnie; sprawdźcie to przekrawając tortillę, czasem w dolnych partiach jajka mogą być jeszcze niedopieczone).
Czas przygotowania: 40 minut.
6 komentarzy
Piękna ci wyszła, pycha! 🙂
Chyba wiem co zjem jutro na śniadanie 😀 Wygląda pysznie!
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 😉
Mniam, wygląda niezwykle kusząco 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco! A u mnie dziś podobne smaki, bo robię zapiekankę z ziemniaków i cukinii.
Bardzo apetyczna!
Przepis wypróbowałem, wyszło pyszne. Tortilla świetnie sprawdza się jako lunch do pracy :).