Tortilla z ziemniakami i cukinią (z piekarnika)

przez Malwina
Hiszpańska tortilla z cukinią
Tortilla z ziemniakami i cukinią (z piekarnika)

Tortilla z cukinią i ziemniakami to smaczne i pożywne danie, które możecie zjeść zarówna na śniadanie, jak i obiad. Danie troszkę odchudziłam i standardowo zamiast przygotować je na patelni, upiekłam w piekarniku. Tortilla wylądowała w  lunchboxie i powędruje jutro razem z Połówkiem do pracy. Jako dodatek do niej przygotowałam mojo rojo i marynowane oliwki.

Razem ze mną potrawy z cukinią przygotowali: Bartoldzik, Mirabelka, Lejdi, Shinju, Martynosia i Gin

Tortilla z cukinią

TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI I CUKINIĄ
(HISZPANIA)

Składniki:

  • 250 g ziemniaków 
  • pół małej cukinii
  • 3 plasterki salami chorizo
  • pół cebuli, posiekanej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości pół cm, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (uważajcie, aby ich nie rozgotować). Odcedzamy. Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy na patelni z obu stron. Chorizo kroimy w mniejsze kawałki (u mnie paseczki). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy widelca. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę, cebulę z czosnkiem, mieszamy. Okrągłe naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wylewamy niewielką ilość masy jajecznej. Układamy warstwę ziemniaków, cukinii, posypujemy kawałkami chorizo, kolejno znów warstwę ziemniaków, cukinii i chorizo. Zalewamy masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (aż masa jajeczna się zetnie; sprawdźcie to przekrawając tortillę, czasem w dolnych partiach jajka mogą być jeszcze niedopieczone). 

Cukinia zapiekana z jajkami

Czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 07/08/2014 - 6:02 pm

Piękna ci wyszła, pycha! 🙂

Odpowiedz
Milena 07/08/2014 - 6:46 pm

Chyba wiem co zjem jutro na śniadanie 😀 Wygląda pysznie!

Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 😉

Odpowiedz
gin 07/08/2014 - 7:46 pm

Mniam, wygląda niezwykle kusząco 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 7:57 am

Wygląda bardzo zachęcająco! A u mnie dziś podobne smaki, bo robię zapiekankę z ziemniaków i cukinii.

Odpowiedz
codojedzenia 09/08/2014 - 3:27 pm

Bardzo apetyczna!

Odpowiedz
Chase 12/08/2017 - 1:25 pm

Przepis wypróbowałem, wyszło pyszne. Tortilla świetnie sprawdza się jako lunch do pracy :).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies