Sałatki z dodatkiem majonezu przygotowuję niezwykle rzadko. Najczęściej na spotkania rodzinne, których uczestnicy nie przepadają za lżejszym sałatami przyprawionymi vinaigrettem. Od czasu do czasu podobna sałatka ląduje też w Połówkowym bento. Jeśli nie macie więc pomysłu na drugie śniadanie do pracy, bądź znudziła Wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, przygotujcie tę prostą sałatkę z pieczarkami.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
Przepis dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
SAŁATKA PIECZARKOWA
Składniki:
[przepis własny]
- 350 g pieczarek, obranych
- 100 g żółtego sera, np. goudy
- 4 jajka ugotowane na twardo, ostudzone i obrane
- pół pora (tylko biała część), posiekanego w kostkę
- puszka czerwonej fasoli, opłukanej i odsączonej
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Odcedzamy je i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka, ser, pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy pora i fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy delikatnie z majonezem. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę a następnie podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
14 komentarzy
mmmm.. uwielbiam takie smaki 🙂
Wpadam na śniadanie!
akurat mam w lodówce pieczarki do wykorzystania! dziękuję za przepis, zaraz pędzę po resztę składników 🙂
zrobiłam, z małymi zmianami 🙂 jest naprawdę pyszna! 🙂 dziękuję za inspirację.
Aneto, cieszę się, że Ci smakowała 🙂
moja ulubiona wersja:)
Uwielbiam tą sałatkę moja ciosia zawsze ją robi 🙂
Pyszności ! A ja akurat kocham pieczarki 🙂
Wspaniale się zapowiada. Nie jadłam takiej sałatki jeszcze.
Na sałatkę zawsze mam ochotę:)
Ale mi narobiłaś ochoty! Z chęcią bym zjadła 🙂
Prosta, a za razem ciekawa 🙂
Bardzo fajna. Mam nadmiar pieczarek, do szybkiego spożycia, wiec czemu nie 🙂
Nigdy nie robiłem sałatek z pieczarkami, więc zainspirowany Twoim przepisem postanowiłem spróbować 🙂
Wczoraj zrobiłem i jest na prawdę dobra, choć dla wzbogacenia smaku od siebie dodałem zielone oliwki 🙂
Nigdy nie robiłem sałatek z pieczarkami, więc zainspirowany Twoim przepisem postanowiłem spróbować 🙂
Wczoraj zrobiłem i jest na prawdę dobra, choć dla wzbogacenia smaku od siebie dodałem zielone oliwki 🙂