Klopsiki greckie z feta i kaparami

przez Malwina
Klopsiki z fetą przepis

W ubiegłe wakacje robiłam greckie keftedes z wołowiną i dużą ilością ziół. Tym razem klopsiki przygotowałam z mięsa wieprzowego, dodatkowo wzbogaciłam je o ser feta oraz kapary. Zamiast je tradycyjnie smażyć, ułożyłam je na metalowej kratce i upiekłam w piekarniku. Takie klopsiki możecie podać jako lekki obiad, świetnie sprawdzą się także jako kolacja. Przepis na te klopsiki powstał w ramach wspólnego gotowania z Maggie, Mirabelką, Shinju, Pelą oraz Wojciechem.

KLOPSIKI GRECKIE Z FETĄ I KAPARAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 450 g mielonej wieprzowiny (użyłam łopatki wieprzowej)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 70 g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki kaparów, drobno posiekanych
  • 1 żółtko lub białko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą (nie przesadzajcie z ilością soli, ser feta jest dość słony) i pieprzem. Dodajemy czosnek, cebulę, zioła, kapary i fetę. Dodajemy żółtko, całość mieszamy dłonią. Dosypujemy bułkę tartą i mieszamy ponownie. Z masy formujemy klopsiki, układamy na ruszcie, pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z sosem tzatziki. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Nemi 25/04/2013 - 5:21 pm

Patrząc na Twoje zdjęcia mój żołądek głośno domaga się klopsików:)

Odpowiedz
shinju 25/04/2013 - 8:08 pm

Mięso, feta, kapary – brzmi wspaniale 🙂

Odpowiedz
Kamciss 25/04/2013 - 9:51 pm

Mm pycha smaki 🙂

Odpowiedz
JestSmak 26/04/2013 - 5:13 am

Jak pięknie podane!

Odpowiedz
Maggie 26/04/2013 - 7:55 am

Cudowne zdjecia!

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2013 - 12:15 pm

Magda FA: Też podoba mi się zestaw: feta i kapary – tylko mam pytanie, czy nawet jeśli nie posolę mięsa to czy i tak nie będzie trochę za słono…?

Odpowiedz
Malwina 27/04/2013 - 12:20 pm

Wszystko zależy, czy użyjesz sera feta czy sera sałatkowego a la feta. Jeśli obawiasz się, że będą dla Ciebie zbyt słone, posól o połowę mniej, aniżeli zazwyczaj. Nie rezygnowałabym całkowicie z soli.

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 5:54 am

pycha!!! dla mnie wersja bez kaparów, za którymi nie przepadam, Mąż wcinał jak szalony, maczając klopsiki w tzatzikach oczywiście – dziękuję za kolejne świetne przepisy:)
Marta

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies