Konkurs „Drobiowe przysmaki, każdemu w smak!”

przez Malwina

Chciałabym Was zaprosić do konkursu realizowanego w ramach kampanii „Drobiowe przysmaki- każdemu w smak!” Kampania ta ma na celu upowszechnienie wiedzy na temat przetworów drobiowych. Zawierają one wiele  wartości odżywczych, w tym pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu na „lekką jak piórko” przekąskę lub danie z przetworów drobiowych. Na autorów trzech najciekawszych zgłoszeń czekają designerskie deski do krojenia Home&You. 
Regulamin konkursu:
  1. Konkurs trwa od 26 kwietnia 2013 do 5 maja 2013 do godziny 23:59
  2. W konkursie do wygrania są trzy designerskie deski do krojenia Home&You
  3. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie przepisu na „lekką jak piórko” przekąskę lub danie z przetworów drobiowych*. Swoje przepisy zamieszczajcie w komentarzach pod tym postem. Każde zgłoszenie musi zawierać adres mailowy (ułatwi to szybki kontakt ze zwycięzcami). Mile widziane zdjęcia przygotowanych przepisów. Zdjęcia przesyłajcie na adres mailowy: filozofiasmaku@gmail.com (nie zapomnijcie zamieścić przepisu w komentarzu)
  4. W konkursie można przesyłać dowolną ilość zgłoszeń. Jedna osoba może otrzymać tylko jedną nagrodę. Przesłane zdjęcia mogą być wcześniej publikowane. Muszą jednak być Waszego autorstwa. 
  5. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone dnia 6 maja 2013 w osobnym poście na blogu Filozofia Smaku
  6. Przesyłając swoje zgłoszenia w konkursie oświadczacie jednocześnie, że jesteście autorami zgłoszonych prac. Wasze zgłoszenia nie mogą naruszać praw autorskich osób trzecich. 
  7. Zgłaszając swój udział w Konkursie Uczestnik wyraża zgodę na nieodpłatną publikację przesłanej w ramach Konkursu pracy graficznej przez Organizatora, w dowolny sposób, w szczególności wprowadzanie do obrotu, publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.
  8. Wysyłka nagród ma miejsce tylko na terenie kraju. W konkursie mogą oczywiście wziąć udział osoby mieszkające za granicą, jednak w przypadku wygranej muszą podać adres do wysyłki na terenie Polski

*pod nazwą przetwory drobiowe należy rozumieć wszelkie wyroby z drobiu (czyli z kurczaka, indyka, gęsi, kaczki) tj. wędliny do plasterkowania, wyroby wędliniarskie (kiełbasy podsuszane, kabanosy), pasztety. Wykaz drobiowych przysmaków znajdziecie na stronie kampanii. 

56 komentarzy
0

Podobne posty:

56 komentarzy

Iza 26/04/2013 - 7:45 am

Lekkie danie uwielbiane przez dzieci, które świetnie bawią się przy przygotowaniu i którym świetnie ono smakuje. OŚMIORNICZKI Składniki: parówki, makaron spaghetti. Parówki kroimy na kawałki, około 2 cm. Surowy makaron "nabijamy" na parówki. Każdy kawałek parówki ma mieć od kilku do kilkunastu makaronków. Tak przygotowane nadziane parówki gotujemy aż makaron będzie gotowy. Ośmiorniczki wykładamy na talerz.

Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 1:35 pm Odpowiedz
Paulina 26/04/2013 - 4:32 pm

Przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem:)

250 g makaronu groszek (można użyć także makaronu orzo)
250 g wędliny z wędzonej piersi kurczaka
6 ogórków kiszonych
puszka kukurydzy
0,5 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz kolorowy

Makaron ugotuj wg, instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzuć ugotowany makaron, kukurydzę, pokrojoną w kostkę wędlinę oraz ogórki, a także porwaną w dłoniach natkę pietruszki. Dopraw majonezem zmieszanym z jogurtem, solą i pieprzem.

paulina-cabana@o2.pl, z tego maila wysyłam zdjęcia:D

Odpowiedz
Kasiella 27/04/2013 - 9:07 am

Kieszonki drobiowe nadziewane szpinakiem orzechami nerkowca i mozzarellą

2 duże piersi kurczaka
200 g świeżego szpinaku
kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
papryka czerwona świeża
garść orzechów nerkowca
sól, pieprz
świeża bazylia (4-5 listków)
łyżka masła
oliwa z oliwek

Pierś kurczaka dokładnie umyć, ubić lekko tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Nerkowce siekamy na drobno i prażymy na małym ogniu,paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę.Szpinak dokładnie wypłukać i osuszyć. Na rozgrzanej patelni z masłem wyłożyć szpinak, podusić chwilę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną bazylię, doprawić solą i pieprzem do smaku, dusić jeszcze przez chwilkę. Szpinak wyłożyć w kieszonki dodać w środek mozzarellę,paprykę i nerkowce, Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wyłożyć kieszonki.Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubiona surówką.

SmaczneGO

kasiella7@wp.pl

Odpowiedz
Malwina 27/04/2013 - 10:12 am

Kasiu, niestety nie mogę uznać Twojego zgłoszenia. Przepis nie zawiera przetworów drobiowych, tylko drób w postaci mięsa.

Odpowiedz
palikaaa 27/04/2013 - 10:06 am

Sałatka z wędzonym kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki :

200-300 g pomidorków koktajlowych-
pietruszka -listki
1/2-170g puszki kukurydzy
sałata masłowa
3 cebule dymki
około 2 ćwiartki z wędzonego kurczaka
sos czasnkowy -u mnie majonez z musztardą

Sałatę rwiemy na średnie strzępki ja pominełam jej białe części .I układamy do około 2 litrowej salaterki-miseczki.
Na sałatę układamy pomidorki przekrojone na pół.
Ćwiartki kurczaka obskubujemy z miesa(pomijając skórkę) ,kroimy w drobną kosteczkę i kładziemy na pomidorki oraz kukurydzę.
Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę i posypujemy sałatkę.
Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki.
Gotową sałatkę polewamy sosem

paulina-malinowska-1990@tlen.pl – z tego e-maila doślę zdjęcie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2013 - 10:07 am

SAŁATKA Z KABANOSEM
-3 kabanosy
-2 ogórki kiszone/ konserwowe
-ogórek świeży
-250 g makaronu kolorowego rurki
-1 papryka czerwona
-1 papryka żółta
-marynowane pieczarki
-sos koperkowy Knorr
-sól, pieprz
-odrobina oliwy do sosu

Wszystkie warzywa oraz kabanosy pokroić w kostkę. Makaron ugotować wg instrukcji. Połączyć składniki ze sobą. Podawać mocno schłodzone.

ola.kolodziejczuk@vp.pl

Odpowiedz
palikaaa 27/04/2013 - 10:17 am

Skrzydełka w ryżu
Potrzebujesz:

1 kg skrzydełek
2 szkl ryżu
3 cebule
Przyprawa do skrzydełek .:

Wszystkie poniższe składniki mieszamy przyprawy odmierzamy po około pól łyżeczki do 1 ..

bazylia
tymianek
oregano
estragon
słodka papryka
ostra pakryka
sól pieprz
350ml oleju
Wszystkie skrzydełka obtaczamy w zalewie z przyprawami.

Najlepiej będzie gdy mięso będzie w lodówce leżało przez całą noc a ostatecznie nie mniej niż 2 godziny.

Sos do ryżu:

ząbek czosnku (praska)
6 szkl. wody
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki Vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 kostki masła 2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu
Masło roztapiamy w garnku następnie dodajemy wodę i resztę składników sosu do ryżu .Podgrzewamy aż do złączenia się składników (nie gotujemy).
Surowy ryż wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego na niego kładziemy cebulę pokrojoną w cienkie talarki.
Następnie kładziemy skrzydełka z olejem i przyprawami.
Wszystko zalewamy sosem do ryżu .
Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 200* C i pieczemy przez godzinę

Odpowiedz
Anonimowy 27/04/2013 - 6:57 pm

"Kurka z klasą w zielonym ogrodzie"

Szynka drobiowa kilka plasterków
rukola
pomidorki koktajlowe 5-6 sztuk
łyżka słoneczniku

jajko
2 łyżki octu winnego

sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
Szczypta soli i odrobina pieprzu do smaku

Najpierw przygotowujemy jajko w koszulce:do miseczki wbijamy jajko,a do garnka wlewamy wodę i dodajemy ocet. Kiedy woda będzie mocno wrzeć wlewamy powoli jajko i zagarniamy łyżką. Gotujemy przez około 1,5 min.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Plasterki szynki kroimy na długie ale cienki paseczki i podsmażamy chwilkę.
Na dużym talerzu rozkładamy rukolę, na środek jajko w koszulce i paseczki szynki, wokół przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko posypujemy słonecznikiem.
Przygotowujemy sos mieszjąc dokładnie podane składniki i polewamy tuż przed podaniem:)
ty_moj_dziubasku@op.pl

Odpowiedz
Sylwia Ładyga 27/04/2013 - 8:04 pm

" Wiosenny bukiet "

Składniki:

– sałata zwykła – 1 sz
– sałata karbowana – 1 szt
– pomidorki koktajlowe – 5 szt
– polędwica z piersi kurczaka – 200 g
– ser żółty – 100 g
– rzodkiewka – 5 szt
– cytryna
– sól
– pieprz kolorowy
– oliwa

Sposób przyrządzenia:

Umytą sałatę układamy w " bukiet na talerzu ".
Wędlinę i ser zwijamy w ruloniki.
Układamy na sałacie.
Dodajemy pomidorki koktajlowe i pokrojoną ozdobnie rzodkiewkę.
Polewamy odrobiną oliwy i posypujemy przyprawami.

Zdjęcia oczywiście wysyłam 🙂
ostranaslodko@wp.pl

Odpowiedz
Polaca Mala 27/04/2013 - 10:38 pm

Hej!!!
Polecam mój wynalazek, który chodził za mną tydzień 🙂

Ingrediencje:

1/2 ząbka czosnku
1 malutka cebulka
ok. 100g dyni
ok. 250g polędwicy z indyka (może być pierś)
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 garście suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki, podgrzybki, itp.)
ok. 3 łyżek białego wina
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
kminek mielony
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Czary:

Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
Posiekać czosnek i cebulkę. Odlać wodę z grzybów, odsączyć. Pokroić grzyby na malutkie kawałeczki. Mięso pokroić na małe kawałki. Dynię obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Rozpuścić masło na patelni, rzucić czosnek z cebulką, podsmażyć kilka sekund, dodać grzyby, zalać łyżką wina, podsmażyć kilka sekund.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Lekko posolić. Dodać mięso. Doprawić kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wg uznania.
Dusić na patelni, podlewając resztą wina i wodą z grzybów i sokiem z cytryny do czasu, aż mięso się usmaży, a dynia zmięknie. Kukurydzę dodać pod koniec duszenia.

*Ja swoje danie przygotowałam w nocy i jadłam na 2 dzień (w ten sposób aromaty się "przegryzły").
**Ilość składników można modyfikować wg uznania [ja zawsze gotuję na oko :)].
***Można wcinać samo, ale proponuję podawać wymieszane z kasza kuskus.
Ser feta, mozarella, orzechy włoskie lub prażony słonecznik również mogłyby stanowić ciekawy dodatek :).

Pozdrawiam!
Polaca Mala

(polaca.mala.blog@gmail.com)

Odpowiedz
Polaca Mala 27/04/2013 - 10:39 pm

Hej!!!
Polecam mój wynalazek, który chodził za mną tydzień 🙂

Ingrediencje:

1/2 ząbka czosnku
1 malutka cebulka
ok. 100g dyni
ok. 250g polędwicy z indyka (może być pierś)
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 garście suszonych grzybów (borowiki, prawdziwki, podgrzybki, itp.)
ok. 3 łyżek białego wina
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
kminek mielony
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Czary:

Grzyby namoczyć w wodzie przez kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
Posiekać czosnek i cebulkę. Odlać wodę z grzybów, odsączyć. Pokroić grzyby na malutkie kawałeczki. Mięso pokroić na małe kawałki. Dynię obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Rozpuścić masło na patelni, rzucić czosnek z cebulką, podsmażyć kilka sekund, dodać grzyby, zalać łyżką wina, podsmażyć kilka sekund.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię. Lekko posolić. Dodać mięso. Doprawić kminkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wg uznania.
Dusić na patelni, podlewając resztą wina i wodą z grzybów i sokiem z cytryny do czasu, aż mięso się usmaży, a dynia zmięknie. Kukurydzę dodać pod koniec duszenia.

*Ja swoje danie przygotowałam w nocy i jadłam na 2 dzień (w ten sposób aromaty się "przegryzły").
**Ilość składników można modyfikować wg uznania [ja zawsze gotuję na oko :)].
***Można wcinać samo, ale proponuję podawać wymieszane z kasza kuskus.
Ser feta, mozarella, orzechy włoskie lub prażony słonecznik również mogłyby stanowić ciekawy dodatek :).

Pozdrawiam!
Polaca Mala

(polaca.mala.blog@gmail.com)

Odpowiedz
Paulina Styś 28/04/2013 - 2:58 pm

Hot dog lekki jak piórko

Składniki na porcję:

– Pełnoziarnista podłużna bułka
– Parówka drobiowa
– Świeże warzywa (u mnie sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka)

– Surówka z białej kapusty:
– Biała kapusta – 1/4 średniej główki
– Marchew – sztuka
– Cebula – 1/2 małej sztuki
– Jogurt naturalny – łyżka
– Musztarda – łyżka
– Przyprawy do smaku: sól, pieprz

– Sos pomidorowy (opcjonalnie):
– Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
– Oliwa z oliwek – łyżeczka
– Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła

Sposób przygotowania:

– Przygotowujemy surówkę: kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy musztardę i przyprawy – mieszamy z warzywami.
– Przygotowujemy sos pomidorowy – mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
– Teraz pozostaje nam już danie główne a więc ZDROWY i smaczny hot – dog 🙂 Do bułki wkładamy zagrzaną parówkę i stroimy jak największą ilością świeżych warzyw i surówki 🙂

e-mail: cojescnet@gmail.com

Odpowiedz
Paulina Styś 28/04/2013 - 3:02 pm

Zapiekane koszyczki śniadaniowe:

Składniki na jeden koszyczek:

– Chleb pełnoziarnisty – dwie kromki
– Polędwica drobiowa – dwa mniejsze lub jeden większy plasterek
– Pomidor – plasterek
– Ser żółty – plasterek
– Jajo – sztuka
– Szczypiorek
– Olej rzepakowy (do wysmarowania kokilek)
– Sól, słodka papryka

Sposób przygotowania:

– Kokilkę smarujemy olejem rzepakowym.
– Spód wykładamy polędwicą tak, aby obejmowała również brzegi naczynia.
– Następnie układamy warstwami chlebek (okrojony do odpowiedniej wielkości), plasterek pomidora, ser żółty i kromkę chleba.
– Na wierzch rozbijamy małe jajo, które posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku.
– Koszyczki zapiekamy w temp. 180˚ C przez ok. 10 minut (lepiej jednak kontrolować stopień ścięcia jajka).

e-mail: cojescnet@gmail.com

Odpowiedz
Sylwia Ładyga 29/04/2013 - 6:12 am

" Wiosenny pantofel "

Składniki :
– pół świeżej , chrupiącej weki pszennej
– sałata zwykła
– sałata karbowana
– polędwica drobiowa – 100 g
– rzodkiewka – 2 szt
– mini kolby kukurydzy – 3 szt
– świeża bazylia
– szczypiorek

Sposób przyrządzenia :

Wekę kroimy na pół.
Ścinamy górę i wydrążamy wnętrze tworząc " pantofelek ".
Wędlinę zwijamy w ruloniki.
Razem z sałatą układamy na buciku.
Rzodkiewkę ozdobnie nacinamy / rozsuwamy.
Dekorujemy bucika rzodkiewką , bazylią , kukurydzą i świeżym szczypiorkiem.

Takie danie zachwyci nie tylko dzieci , ale i dorosłych!

Pozdrawiam
Sylwia

ostranaslodko@wp.pl

Odpowiedz
Paulina 29/04/2013 - 1:15 pm

Sałatka z roszponką i kabanosem

Składniki:

opakowanie sałaty roszponki
250 g pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek zielony
100 g drobiowych kabanosów
1 mała czerwona cebula
2 łyżki ziaren słonecznika

dressing:

1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka octu balsamicznego
2, 5 łyżki oliwy
sól, pieprz

I co dalej?:

Sałatę roszponkę umyj pod bieżącą wodą i osusz. Dodaj do niej pokrojone na pół pomidorki, ogórka bez skórki pokrojonego w kostkę oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kabanosy pokrój na drobne plasterki i dodaj do sałatki. Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

W słoiczku zmieszaj ocet z solą i pieprzem. Dodaj musztardę i oliwek. Słoiczek zakręć szczelnie i wstrząśnij nim mocno, aż stworzy się gładka emulsja o jednolitej barwie.

Sałatkę polej dressingiem przed samym podaniem.

paulina-caban@o2.pl– z tego maila podsyłam zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2013 - 2:08 pm

"Lekki omlet z polędwicą z indyka, pomidorem i zielonym akcentem"

polędwica z indyka
pomidor
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypiorek albo świeże liście bazyli
mielona słodka czerwona papryka
szczypta soli i pieprz

Wędlinę kroimy na paseczki, pomidora na plasterki.
Przygotowujemy omlet: Oddzielamy białka od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, potem nie wyłączając miksera dodajemy po 1 żółtku, a następnie dalej miksując dodajemy powoli mąkę.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, układamy na niej paseczki wędliny, plasterki pomidora i pokrojony szczypiorek(jeśli chcemy wersję wiosenną) albo liście bazylii(gdy tęsknimy za latem). Na te wszystkie składniki ostrożnie wylewamy masę na omlet sypiemy dużą ilością słodkiej mielonej papryki, solą i pieprzem do smaku. Zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką(bez tego nie będzie bardzo puchaty). Smażymy na złoto z obu stron i zjadamy jeszcze ciepły.
Polecam Ola
a.hosaniak@op.pl

Odpowiedz
Szybkie gotowanie 29/04/2013 - 3:18 pm

Frittata z filetem z piersi indyka i kiełkami

1 jajo
80 g fileta z piersi indyka (pokrojonego w grube plastry)
1/2 szklanki dowolnych kiełków
6 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (lub gryczanej)
4 łyżki mleka/ wody
sól, pieprz,
inne przyprawy wg uznania
odrobina oliwy do smażenia

Jajko rozmieszać z mąką, dodać posiekane kiełki, przyprawy. Mieszać, dodając stopniowo mleko lub wodę. Na koniec dodać pokrojony w kawałki filet z indyka. Po połączeniu składników masę wlać na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnię. Po przypieczeniu spodu można wstawić na kilka minut do piekarnika (jeśli mamy odpowiednią patelnię) lub przewrócić na drugą stronę i przysmażyć.
e-mail:nietracczasunagotowanie@gmail.com
zdjęcie wysłane na maila:)

Odpowiedz
Szybkie gotowanie 29/04/2013 - 4:41 pm

Użyłam wędliny: filetu z piersi z indyka (pierwszy na liście na stronie kampanii)

Odpowiedz
Malwina 29/04/2013 - 4:17 pm

Czytajcie proszę uważnie zasady konkursu. Do konkursu zgłaszamy przepisy z wykorzystaniem przetworów drobiowych (kiełbaski, parówki, wędliny, pasztety, kurczak wędzony itp.), a NIE z dodatkiem mięsa w postaci surowego kurczaka czy indyka.

Odpowiedz
Nulek 29/04/2013 - 9:22 pm

Makaron z CARPACCIO Z INDYKA, mozzarellą i oliwkami

Jeśli w jakiejś potrawie pojawia się połączenie mozzarelli, wędzonego mięsa – w tym wypadku carpaccio z indyka, choć może to być też np. łosoś wędzony, oliwek i czosnku, to jest niemal pewne, że ja tę potrawę pokocham. 😀
W końcu – przez żołądek do serca, czyż nie? 😉

Składniki:

300 g makaronu (rurki)
100 g carpaccio z indyka
100 g oliwek (odsączonych z zalewy)
1 opakowanie sera mozzarella (kulki odsączone z zalewy)
kilka plastrów żółtego sera
2 łyżki sosu czosnkowego lub śmietany
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, pietruszka, lubczyk
odrobina masła do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej lekko wodzie.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Połowę makaronu wykładamy do naczynia żaroodpornego, na tę warstwę wykładamy podzielonego na małe kawałki indyka (carpaccio) i pokrojone drobno oliwki. Doprawiamy.
Wykładamy do naczynia resztę makaronu.

Sery kroimy lub rwiemy na małe kawałki, mieszamy z sosem czosnkowym i przyprawami, a następnie wykładamy na makaron.
Zapiekamy 10-15 minut, aż makaron zacznie się przyrumieniać. W trakcie zapiekania (z włączonym termoobiegiem na zmianę z grillem) możemy lekko przemieszać potrawę.

Smacznego! 🙂
anulawawrzyniak@gmail.com

Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 12:10 pm

Lekkie leczo z parówkami

Składniki:
* 5 długich parówek
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 1 marchewka
* 2 pomidory
* 2 ząbki czosnku (pominęłam)
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* olej do smażenia
* sól, pieprz do smaku
* 2 łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki papryki ostrej (pominęłam)
* ulubione zioła (majeranek, bazylia, oregano lub zioła prowansalskie)

Wszystkie warzywa myjemy i jeśli to konieczne obieramy.
Parówki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, papryki w niewielkie paseczki, marchewkę oraz czosnek na plasterki. Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem na 20 sekund i zdejmujemy skórkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy do niej czosnek i krótko smażymy. Następnie dodajemy marchewkę oraz parówki, smażymy kilka minut, dodajemy paprykę, smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy wszystko pod przykryciem około 20 minut. Jeżeli to konieczne można dodać odrobinę wody.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i zioła, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Wszystko dusimy przez 20 minut.
Podajemy gorące.

Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 1:35 pm Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 12:14 pm

Roladki z cukinią

Składniki:
* 4 cienkie parówki
* 1 cukinia
* łyżeczka curry
* sól, pieprz do smaku

Cukinię dokładnie myjemy. Przy pomocy obieraczki do warzyw lub nożyka do sera kroimy bardzo długie i cienkie plastry cukinii. Parówki kroimy na kawałki długości równej szerokości cukinii i delikatnie zawijamy. Spinamy wykałaczką i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie roladki znajdą się w naczyniu do pieczenia delikatnie solimy wierzch. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można jeść na ciepło ale dobrze smakuje również na zimno. Danie jest wilgotne, lekkie i bardzo smaczne.

Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 1:35 pm Odpowiedz
Iza 30/04/2013 - 1:34 pm

Myszki lekkie jak piórko

Składniki:
* parówki
* ser żółty
* marchew
* wykałaczki

Przy pomocy wykałaczek konstruujemy myszkę z podanych składników.
http://img22.otofotki.pl/obrazki/po832_aas01.jpg
http://img22.otofotki.pl/obrazki/qd383_aas02.jpg
http://img22.otofotki.pl/obrazki/dz881_aas03.jpg

Kuchniaizy@op.pl

Odpowiedz
Anonimowy 30/04/2013 - 6:43 pm

SAŁATKA CZTEROSKŁADNIKOWA
Składniki:
• 1 brokuł średniej wielkości
• ok. 10 plastrów szynki z piersi indyczej
• 2 łyżki płatków migdałowych
• 150 g sera typu feta (pół kostki)
Do sosu:
2 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Szynkę z piersi indyczej kroimy
w paseczki. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę.
Wszystkie składniku sosu łączymy ze sobą, doprawiając do smaku.
Na półmisek wykładamy kolejno: brokuł, ser feta, szynkę. Polewamy sosem, na koniec posypujemy prażonymi migdałami.
Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!!!

martyna_68@interia.pl

Odpowiedz
Ewelosa 01/05/2013 - 8:17 am

Cześć Malwinko:)

To i ja zagram a co ;P

Puszysty a'la omlet na śniadanie

Składniki:
1 jajko
300 ml mleka
mąki do zagęszczenia
3-4 białka
sól, odrobina curry, czosnek granulowany

warzywa jakie lubimy u mnie były dwa warianty:

zestaw 1
– szpinak baby młody, pomidor czerwony, szynka drobiowa , ser żółty

zestaw 2
– szpinak baby młody, cukinia, pomidor żółty, szynka drobiowa, ser pleśniowy

Z jajka, mleka i mąki robimy takie gęste ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego przyprawy i ubita pianę z białek.

Warzywa i szynkę lekko podsmażamy na patelni i dodajemy do ciasta.

Wylewamy ciasto na gorącą patelnię i smażymy około 4 minuty.
Następnie zsuwamy delikatnie na talerz i obracając lekko talerz obracamy ponownie na patelnię- to najlepszy sposób obracania omletów.

Teraz dajemy na górę sery i pieczemy następne 4 minuty.
Podajemy z sosem ostrygowym.
Wariantów możemy stworzyć masę wszystko zależy od naszej lodówki i rzeczy w niej ukrytych.

A tutaj efekt końcowy 😉
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,28,27,w,000130

serdecznie pozdrawiam
Ewelina

a i bym zapomniała 😀 mój meil ewelosa@wp.pl

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2013 - 11:08 am

ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z WĘDLINĄ DROBIOWĄ

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• ok. 10 plastrów szynki z piersi indyczej
• kulka mozzarelli
• 1 papryka
• mała cebulka
• 3 ząbki czosnku
• kilka listków świeżej bazylii
• ok. 3 plastrów sera żółtego
• 2 łyżki ketchupu
• 2 łyżki oliwy
• Sól, pieprz
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z przeciśniętym lub posiekanym czosnkiem. Gdy ostygnie wymieszać z pokrojoną w kostkę szynką, mozzarellą i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane listki bazylii.
Rozwinąć ciasto, posmarować ketchupem, wyłożyć przygotowane nadzienie. Zwinąć w rulon od dłuższego boku i mocno docisnąć. Pokroić na plastry o szerokości 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez 20-25 min.

martyna_68@interia.pl

Odpowiedz
ewa76 02/05/2013 - 1:55 pm

PASZTETOWE 1-masztowce kapitana Myszki

Składniki:
– pasztet z indyka
– konfitura żurawinowa
– ser feta
– papryka, ogórek, rzodkiewka
– jajko gotowane
– zielona pietruszka, cebula
– sól, pieprz
– wykałaczki

Jest to bardzo smaczna przekąska, lekka, pachnąca wiosną a przede wszystkim bardzo dobry sposób na małego niejadka.
Życzę dużo radości przy komponowaniu przysmaków kapitana Myszki 
Ewa

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 02/05/2013 - 5:00 pm

Pieczara

Składniki:

4 duże pieczarki
200 g filetu z piersi indyka
1 mała cebula czerwona
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól morska gruboziarnista, pieprz cytrynowy, suszona kolendra, suszony imbir, płatki chilii
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pieczarki umyć i obrać ze skóry. Odciąć nóżki. Delikatnie przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek z kapeluszy, zostawiając cienki brzeg. Trzeba robić to delikatnie i z cierpliwością, by pieczarki się nie połamały. Nóżki i wydrążony środek pieczarek drobno pokroić. Cebule pokroić w pióra, a czosnek przecisnąć przez praskę. Filet z piersi z indyka pokroić w równą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Najpierw przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać filet z piersi z indyka. Gdy całość będzie zrumieniona dodać pieczarki. Posolić. Całość dusić, aż odparuje cała woda, a pieczarki się zarumienią. Na koniec przyprawić wg smaku i preferencji ostrości. W tym czasie można przygotować kapelusze pieczarek. Ja zawsze przed zapiekaniem blanszuje je w osolonej wrzącej wodzie ok. 3 min. A dopiero później zapiekam. Jednak spokojnie ten krok można pominąć. Gdy farsz jest gotowy blachę wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć na nim kapelusze pieczarek. Wypełniać je farszem, delikatnie uciskając, by zmieściło się go jak najwięcej. Piec 25 – 30 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopniu. Podawać gorące.

halina_26@onet.pl

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 02/05/2013 - 5:00 pm

Oko opatrzności

Czyli roladki z cukinii, szynki i domowego serka.

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
10 plasterków szynki konserwowej z piersi indyczej
100 g białego sera półtłustego
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
100 g zielonego ogórka
kilka kropel soku z cytryny
przyprawy: sól morska, biały pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy obieraczki wykroić 10 długich i bardzo cienkich pasków, wzdłuż całej długości cukinii. Każdy plasterek szynki konserwowej z piersi indyczej przekroić wzdłuż na trzy części. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na niej cukinię, z każdej strony ok. 30 s, aż zmięknie i nabierze koloru. Ostudzić.
Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Na desce, czy blacie stołu rozłożyć cukinię. Każdą z nich smarować cienką warstwą serka, na to kłaść jeden plasterek szynki. Rolować z małe ruloniki. Wbijać wykałaczkę, która wszystko trzyma.
Podawać jako przystawkę.

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 02/05/2013 - 5:00 pm

Sałatka ze ślimakami

Ślimaki, to ruloniki z szynki z piersi z indyka, zawijane z serkiem.

Składniki:

250 g mieszanki sałat (rukola, roszponka, cykoria, lodowa)
1 pomidor
5 plasterków szynki z piersi z indyka
5 łyżek oliwy z oliwek
kilka kropel octu balsamicznego
mieszanka ziół: koperek, pietruszka, kolendra, czosnek i cebula granulowana, sól, pieprz cytrynowy
100 g białego sera półtłustego
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
100 g zielonego ogórka
kilka kropel soku z cytryny
przyprawy: sól morska, biały pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Oliwę, ocet balsamiczny i mieszankę ziół umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać.
Czosnek obrać, umieścić w wysokim naczyniu. Ogórka obrać i pokroić na mniejsze cząstki, dodać do czosnku. Ser, wymieszać z jogurtem naturalnym. Dodać do czosnku i ogórka. Przyprawić obficie solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Plasterki szynki z piersi indyka posmarować cienką warstwą przygotowanego serka. Zwijać ciasno w ruloniki. Ostrym nożem pokroić w małe ślimaczki.
Na talerze rozłożyć sałatę, posypać pokrojonym pomidorem. Ułożyć na nich ślimaczki z szynki. Całość skropić dresingiem z oliwy, przypraw i octu balsamicznego.

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 02/05/2013 - 5:01 pm

Tost

Tosty zazwyczaj robię nie z chleba tostowego, a ze zwykłego pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości. Taki recykling 🙂 Zwykły, pszenny chleb świetnie smakuje jako tost, wystarczy połączyć go z ciekawymi smakami. Pomysł na tost z pasztetem zrodził się przypadkiem, gdy jedynie on był w lodówce, a głód doskwierał. Pasztet w tej formie okazał się strzałem w dziesiątkę. Poniżej przepis na wersję trochę urozmaiconą, bardzo smaczną.

Składniki:

2 kromki chleba pszennego
100 g koziego ser (2 grube plastry)
2 grube plastry pasztetu francuskiego
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Z chleba odkroić końcówki, by kromki nabrały kształtu prostokąta. Przekroić na pół. Na każdy z nich ułożyć plaster koziego sera i plaster pasztetu francuskiego. Przykryć drugą kromką. Posmarować z wierzchu masłem. Piec w tosterze, aż do uzyskania złotego koloru i odpowiadającej chrupkości. Można podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem wraz z pomidorkami cherry.

Odpowiedz
Halina Trzęsiok 02/05/2013 - 5:01 pm

Potrawka z kabanosa

Składniki:

2 szt. kabanosów z kurczaka
4 szt. pieczarek
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula żółta
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów w puszce
oliwa z oliwek
przyprawy: sól morska, pieprz czarny, bazylia, majeranek, słodka papryka
makaron razowy

Przygotowanie:

Kabanosy z kurczaka pokroić w grube plastry. Cukinię, pieczarki umyć, obrać i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucać kolejno i chwilę smażyć. Cebulę i czosnek, kabanosy, pieczarki i paprykę. Wszystko razem smażyć 7 min. Dodać cukinię. Zalać pomidorami z puszki. Doprawić przyprawami. Dusić pod przykryciem 10 min. W tym czasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Podawać razem.

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2013 - 3:29 pm

Sałatka z wędzonym kurczakiem

350 g wędzonego kurczaka
125 g kukurydzy z puszki
125 g fasoli czerwonej z puszki
5 jajek ugotowanych na twardo
3-4 ogórki kiszony
1 łyżeczka natki piertuszki
4 łyżki majonezu

Pierś kurczaka,jajka i ogórki pokroić w kostkę.Dodać przepłukana fasolę czerwona i kukurydzę oraz natkę pietruszki,dokładnie wymieszać z majonezem.Podawać z chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi.

jurlitka4@interia.eu

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2013 - 3:37 pm

Parówki z serem zapiekane w cieście francuskim

1 opakowanie ciasta francuskiego
8 małych sztuk parówek drobiowych
8 plastrów sera żółtego gouda
3 łyżki keczupu

Ciasto posmarować keczupem i podzielić na osiem równych kawałków.Każdą parówkę zawinąć w plaster sera a potem w kawałek ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok 20 minut az ciasto dobrze się zarumieni.

jurlitka4@interia.eu

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2013 - 4:04 pm

Sałatka z kurczakiem i pęczakiem 🙂
-1 opakowanie mixu sałat z roszponką
-150 g kaszy pęczak
-jeden filet z kurczaka
-kilka kawałków sera grana padano
-pół pomarańczy
-winegret cytrynowy (pół cytryny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku)

Pęczak gotujemy, kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoty kolor, pomarańcze obieramy ze skórki i białych błonek. Przygotowujemy winegret. Mieszamy składniki, polewamy winegretem i cieszymy się ze zdrowej pęczakowo- kurczakowej sałatki która jest świetna na obiad.
Paulina, salsa132@wp.pl

Odpowiedz
Ola 04/05/2013 - 1:50 pm

Sałatka z piersią kurczaka, owocami, ziarnami z dressingiem pomarańczowym
Składniki:
50 g rukoli
10 pomidorów koktajlowych
80 g wędzonej piersi kurczaka (lub piersi gotowanej)
1 mały kiść czerwonych winogron
1/2 pomarańczy
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)

Rukolę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, połówki winogron i pomidorów oraz pomarańczę pokrojoną na cząstki. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Ziarnami słonecznika posypać sałatkę. Składniki dressingu połączyć. Polać sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu.

olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześle na maila)

Odpowiedz
Ola 04/05/2013 - 1:55 pm

Kolorowa półkula z koreczkami
Składniki:
30 dag kabanosów
1 duża czerwona papryka
1 słoik cebulek perłowych lub złocistych (170 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik ogórków do koreczków (370 g po odsączeniu z zalewy)
1 słoik oliwek zielonych z papryką lub czarnych (200g po odsączeniu z zalewy)
ok. 40 dag sera gouda
Ponadto:1 kształtna biała kapusta (waga ok. 2,5 kg)
wykałaczki
folia aluminiowa

Kapustę dzielimy na równe połówki. Jedną połówkę owijamy folią aluminiową. Paprykę i ser kroimy w kostkę. Kabanosa dzielimy na talarki. Pozostałe składniki odsączamy z zalewy. Składniki nabijamy na przemian na wykałaczki, pozostawiając trochę pustej przestrzeni z obu stron wykałaczek. Gotowe koreczki wbijamy ściśle jeden koło drugiego w kapustę.

olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

Odpowiedz
Ola 04/05/2013 - 1:57 pm

Wiosenna sałatka z jajkiem i szynką z sosem chrzanowym
Składniki:
100 g mixu sałat (z sałatą rzymską, endywią, cykorią)
2 jajka na twardo
1/4 ogórka wężowego
4 rzodkiewki
1 gruby plaster szynki z indyka
1 dymka ze szczypiorem
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżeczki majonezu
1 1/2 łyżeczki chrzanu
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatę ułożyć na talerzu. Jajko pokroić na ósemki, rzodkiewki i ogórka na półplasterki, szynkę w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Dodać posiekaną dymkę. Składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!

Rady: Jeśli sałatka ma być bardziej dietetyczna można pominąć majonez w sosie.
Dla wyostrzenia smaku można dodać do sałatki mieszankę pikantnych kiełków.

olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

Odpowiedz
Ola 04/05/2013 - 2:01 pm

Sałatka z szynką i rukolą
Składniki:
2 garście rukoli
4 duże rzodkiewki
1 łyżka marynowanych cebulek
1 łyżka zielonych oliwek
10 pomidorów koktajlowych
3 plasterki szynki drobiowej
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżego tymianku
kilka listków świeżego majeranku
oliwa z oliwek
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Rukolę ułożyć na talerzu. Rzodkiewki pokroić w słupki. Pomidorki przekroić na połówki. Oliwki pokroić w plasterki, szynkę pociąć w paski. Dodać cebuli oraz świeże zioła. Skropić oliwą, doprawić do smaku. Podawać zaraz po przygotowaniu.
olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

Odpowiedz
Ola 04/05/2013 - 2:05 pm

Szaszłyki mięsno-warzywne
Składniki:
2 duże papryki
25 dag pieczarek
2 czerwone cebule
1 cebula zwykła
1/2 kg kiełbasy drobiowej
20 dag wędzonego boczku
1 młoda cukinia
Marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oregano (w sezonie świeżego)
1 łyżeczka tymianku (w sezonie świeżego)
2 ząbki czosnku
sól lub domowa vegeta (według upodobań)
ziele angielskie
liść laurowy

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Papryki oczyszczamy z nasion i białych części. Cukinię, paprykę, kiełbasę, boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę dzielimy na ósemki lub piórka, pieczarkom odcinamy ogonki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie nacieramy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy przez chwilę w wodzie (jeśli używamy drewnianych). Zapobiegnie to przypalaniu się końcówek. Na każdy patyczek nadziewamy po kolei składniki. Przygotowane szaszłyki pieczemy na grillu (na aluminiowej tacce!) do zrumienienia lub w piekarniku w 170 stopniach na funkcji grill z termoobiegiem przez 30-40 minut.

olusia23@poczta.onet.pl (zdjęcie prześlę na maila)

Odpowiedz
agf 04/05/2013 - 8:36 pm

Drobiowe ślimaczki z zielonym pesto

To doskonała potrawa nadająca się do zjedzenia na zimno jako samodzielna przekąska czy jako dodatek do miski sałat. Można je przygotować także jako danie obiadowe, idealnie komponuje się np. z ryżem basmati gotowanym z dodatkiem szafranu.

Ślimaczki:
Pierś z kurczaka tniemy na plastry, rozbijamy.
Smarujemy zielonym pesto (ja używam gotowego, koniecznie z parmezanem).
Zwijamy w ruloniki i okręcamy folią spożywczą. Odkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Wyjmujemy z folii i kroimy na wąskie ok. 1,5 cm. "plastry" i nadziewamy łączeniami na patyczki do szaszłyków.
Polewamy oliwą i pieczemy krótko w piekarniku np. na opcji grill.

a.filipowska@poczta.onet.pl

Odpowiedz
agf 04/05/2013 - 8:55 pm

Ciabatta na ciepło

Doskonałe na lunch, szybka kolację albo pyszne śniadanie:

bułka ciabatta
sałata rukola
zielone pesto
mozarella
pomidorki koktajlowe
2 plastry szynki z indyka

Plastry indyka przez chwilę podgrzewamy na elektrycznym grillu, kładziemy na rozciętej na pół ciabatcie, bułkę smarujemy pesto, kładziemy plastry mozarelli i 2-3 pocięte na pół pomidorki. Składamy i podpiekamy na grillu elektrycznym. Jak będzie ciepła bułka, a ser miękki wyjmujemy i dokładamy do środka rukolę.

a.filipowska@poczta.onet.pl

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2013 - 9:52 pm

Serowa pierś.

Pierś z kurczaczka rozcinamy na dwie części. Jedną część posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem, bazylią i kładziemy plaster żółtego sera a drugą część smarujemy grubo serkiem topionym, układamy czerwoną paprykę i posypujemy cytrynowym pieprzem.
Obie części łączymy ze sobą, posypujemy mąką kukurydzianą, spinamy wykałaczkami i kładziemy na rozgrzaną oliwę z oliwek.

Bardzo pyszne, aromatyczne i soczyste mięsko.
Podałam z ziemniakami piure z prażoną cebulką i z kapustą pekińską w sosie majonezowo – jogurtowym.

Oliwia Świątkowska
oliwka_c-n@wp.pl

Odpowiedz
Anonimowy 04/05/2013 - 9:54 pm

Kurczakowe love!

U mnie kurczak w majeranku z ziemniakami, surówką z białej kapusty oraz paprykowy sos z czubrycą.

Kurczaka myjemy, nacieramy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i suszoną pietruszką. Wstawiamy do lodówki na 2 godzinki, następnie pakujemy mięso do rękawa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 90 minut.

W garnku gotujemy 300 ml wody, paprykę i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę pieprzu, soli oraz łyżkę czubrycy. Gdy ziemniak stanie się miękki dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i miksujemy. Powstaje aksamitny, bardzo ostry sos.

Białą kapustę, cebulę i marchew siekamy. Dodajemy łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy trochę mleka i masła – tłuczemy!

oliwka_c-n@wp.pl

Odpowiedz
Iza 05/05/2013 - 8:43 am

Babeczki idealne na śniadanie

Składniki:
* 6 plastrów wędliny, ja użyłam cienko pokrojonego fileta z indyka
* 3 jajka
* słony ser z kminkiem, użyłam litewskiego, można użyć fety lub innego słonego sera
* pomidorki koktajlowe
* sól (uwaga ser jest słony)
* pieprz ziołowy
* zioła prowansalskie

Plasterki wędliny układamy na wysmarowanej masłem formie do muffinek. Jajka mieszamy w miseczce, dodajemy pokruszony ser oraz przyprawy i wlewamy na nasze foremki z wędliny. Na wierzch układamy na pół przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Przed wyjęciem z foremek należy odczekać kilka minut.

Odpowiedz
Iza 05/05/2013 - 8:49 am

Szybkie hot dogi, idealne na majówkę i w podróż

Składniki:
* 30 g świeżych drożdży
* 0,5 szklanki mleka
* 350 g mąki
* 2 łyżki gęstej śmietany
* 0,5 kostki margaryny
* szczypta soli i cukru
* parówki

Do miski przesiewamy mąkę, na to kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier, pół szklanki ciepłego mleka, śmietanę i pokrojoną w kosteczki margarynę. Wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Z niego za pomocą wałka robimy placek o grubości 5 mm. Kroimy go na prostokąty takiej wielkości, aby w każdy dało się zawinąć parówkę. Ja moje parówki pokroiłam na pół żeby było ich więcej i były mniejsze. Zawijamy parówki w ciasto, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy na wierzchu jajkiem. Piec około 25 minut.

Odpowiedz
violet lila 05/05/2013 - 1:25 pm

Zdrowe i zarazem sycące tortille z grillowaną piersią kurczaka

– pierś z kurczaka,
– mielona,słodka papryka,
– imbir mielony,
– sól,
– pieprz,
– 2 tortille
– garść sałaty (mix najlepiej),
– 100 g jogurtu naturalnego,
– mały ząbek czosnku,
– nieduży pomidor bez nasion,
– ser cheddar

Pierś z kurczaka należy pokroić w paski i obsypać przyprawami. Pozostawić do zamarynowania. Kawałki piersi grillować (u mnie na patelni grillowej). Posiekać lub przepuścić przez praskę czosnek i wymieszać z jogurtem naturalnym. Na tortilli rozłożyć sałaty, pokrojonego na kawałki pomidora, pokrojony cheddar. Na koniec ułożyć kawałki kurczaka i polać sosem czosnkowo-jogurtowym. Tortille zawinąć i grillować z dwóch stron do momentu rozpuszczenia się sera.

Sycące, pyszne, a zarazem lekkie i zdrowe danie zwłaszcza jeśli użyje się tortilli z mąki pełnoziarnistej. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Polecam 🙂

violet78lila@gmail.com

Odpowiedz
mgosia 05/05/2013 - 5:55 pm

A może potrawa z wątróbki drobiowej?

Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
2 twarde jabłka
rodzynki
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Wątróbkę oczyścić, oprószyć mąką i usmażyć. Rodzynki dobrze wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. Dodać jabłka pokrojone w ósemki, dusić. Dodać rodzynki. Można podlać troszkę wodą, żeby powstał fajny sosik. Pod koniec doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku.

Jest to bardzo smaczna alternatywa tradycyjnej wątróbki. Smakuje również tym, którzy za nią nie przepadają.
mgosiak@gmail.com

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2013 - 7:30 pm

Lekka wiosenna jajecznica z kiełbaską drobiową i domową bagietką

Składniki

– 4 plastry kiełbasy drobiowej;
– pół papryki czerwonej;
– 4 jajka (z wolnego wybiegu);
– domowa chrupiąca bagietka;
– sól;
– pieprz;
– 2 łyżki oliwy z oliwek;
– szczypior.

Sposób przygotowania

Kiełbasę i paprykę pokroić w paski. Wrzucić na patelnię na podgrzaną oliwę. Rozbić jajka i zawartość wylewać na patelnię. Dodać trochę soli oraz pieprzu i mieszać, aż do momentu ścięcia się jajek. Gotową jajecznicę przełożyć na talerzyk, posypać pokrojonym szczypiorem i podawać z bagietką, najlepiej domową, jeszcze ciepłą i chrupiącą.

KasiekK
kontakt@magielkuchenny.pl

Odpowiedz
alice139 05/05/2013 - 7:39 pm

Drodzy Panowie i drogie Panie,
moja kuchnia jest prawdziwie domowa niesłychanie.
Gdyż różnego rodzaju drób hoduję,
i łaciatą krówkę pielęgnuję.
A więc wszystko domowe, świeże i naturalne,
a mleczko od krowy wprost idealne.
Potrawy głównie na parze przyrządzam,
praktycznie w naszym domu ja kuchnią zarządzam.
Uwielbiam w kuchni eksperymentować,
A później swymi „ dziełami” się delektować.
Potrawy z drobiu z przyprawami komponuję,
I rewelacyjne (tak mówią odbiorcy) połączenia uzyskuję.
Na słodko np. cynamon czy imbir dodaje
Kurczak ostro-słodki powstaje.
Z owoców do kurczaka fajnie ananas, liczi i gruszka pasuje,
Ohh ale wtedy kurczak z gruszką i rodzynkami smakuje.
Niezwykłego smaku drobiu także kardamon dodaje,
Dlatego kurczak z kardamonem i marchewką moim ulubionym daniem się staje.
Na ostro to oczywiście dodatek tabasco,
Smażenie na małym tłuszczu preferuję,
Bo przecież drób i nie tylko naturalny smak uzyskuje.
To danie z parowaru , swoim aromatem kusi
swoim smakiem każdego gościa wzrusza i "dusi".
Najpierw składniki podam,
a potem przygotowanie dodam.
500 g piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu
2 marchewki
50 g masła
1 łyżeczka cukru (opcja)
sól i pieprz
Pierś z kurczaka smaruję oliwą i przyprawami posypuję,
marchewki w plasterki kroję.
Na folię aluminiową masło umieszczam,
kurczaka solą , cukrem i pieprzem rozpieszczam.
Zawijam w sakiewki i wkładam do parowaru,
przez 25 minut czaru czaru.
Jego przygotowanie nie sprawia mi wiele trudności,
jest rodzinna frajda i dużo przyjemności.
Lubię gotować i jestem otwarta na nowe smaki,
Nowości uwielbiają głównie moje dzieciaki.
Muszę kończyć te kuchenne rozważania,
Z którymi chętnie się podzieliłam bez wahania.
Właśnie mąż wrócił z pracy,
A wiec niosę Mu dzisiaj na tacy,
Z marchewką i kardamonem kurczaka,
W kuchni dla mnie przyjemna jest praca.

Odpowiedz
alice139 05/05/2013 - 7:50 pm

Drodzy Panowie i drogie Panie,
moja kuchnia jest prawdziwie domowa niesłychanie.
Gdyż różnego rodzaju drób hoduję,
i łaciatą krówkę pielęgnuję.
A więc wszystko domowe, świeże i naturalne,
a mleczko od krowy wprost idealne.
Potrawy głównie na parze przyrządzam,
praktycznie w naszym domu ja kuchnią zarządzam.
Uwielbiam w kuchni eksperymentować,
A później swymi „ dziełami” się delektować.
Potrawy z drobiu z przyprawami komponuję,
I rewelacyjne (tak mówią odbiorcy) połączenia uzyskuję.
Na słodko np. cynamon czy imbir dodaje
Kurczak ostro-słodki powstaje.
Z owoców do kurczaka fajnie ananas, liczi i gruszka pasuje,
Ohh ale wtedy kurczak z gruszką i rodzynkami smakuje.
Niezwykłego smaku drobiu także kardamon dodaje,
Dlatego KURCZAK Z KARDAMONEM I MARCHEWKĄ moim ulubionym daniem się staje.
Danie z parowaru swoim aromatem kusi,
Każdego gościa swoim smakiem „udusi”.
Najpierw składniki podam,
A potem przygotowanie dodam.
500 g piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu
2 marchewki
50 g masła
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Pierś z kurczaka smaruję oliwą i przyprawami posypuje,
Marchewkę w plasterki kroję,
Następnie na folię aluminiową masło umieszczam,
Solą, cukrem i pieprzem kurczaka rozpieszczam.
Zawiijam w sakiewki i wkładam do parowaru ,
Przez 25 minut czaru czaru.
Muszę kończyć te kuchenne rozważania,
Z którymi chętnie się podzieliłam bez wahania.
Właśnie mąż wrócił z pracy,
A wiec niosę Mu dzisiaj na tacy,
Z marchewką i kardamonem kurczaka,
W kuchni dla mnie przyjemna jest praca.

alice139@interia.pl

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2013 - 8:27 pm

Wiatr w żagle!

Składniki:

-awokado
-musztarda francuska
-mix kiełków
-pomidor
-polędwica drobiowa (3 plasterki)
-kukurydza z puszki
-przyprawy do smaku

Wykonanie:
Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, następnie nadziewamy kiełkami, musztarda francuską, kukurydzą i pomidorem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na patyczki szaszłykowe nadziewamy plastry polędwicy tak by powstały żagle.
Smacznego!

Monika, gubalina@o2.pl

Odpowiedz
shinju 05/05/2013 - 9:57 pm

Szynkowe sakiewki z twarożkiem

15 cienkich plastrów gotowanej piersi kurczaka
200 g twarogu półtłustego
10-12 rzodkiewek
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
szczypiorek

Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną oraz startymi drobno rzodkiewkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym plasterku szynki na środku układamy łyżkę twarożku. Brzegi szynki zbieramy w jedno miejsce nad nadzieniem, związujemy szczypiorkiem tworząc małą sakiewkę.

shinju1(małpa)wp.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies