Gulasz wieprzowy z papryką

przez Malwina
Gulasz wieprzowy z papryką

W chłodne zimowe dni chętniej przygotowujemy sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich jest z pewnością gulasz. Kolejnym zadaniem w ramach wspólnego gotowania było przygotowanie  właśnie gulaszu. Ja postawiłam na węgierski gulasz z dodatkiem świeżej papryki, przyprawiony kminkiem, słodką i ostrą papryką. Zerknijcie do reszty kucharzących i zobaczcie, jakimi przepisami się z Wami podzielili. Maggie, Shinju, Pelu, Chantel, Mirabelko, Paszczaku– dziękuję za wspólne gulaszowanie !

Gulasz  z papryką przepis

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 
(WĘGRY)

Składniki (na 2 porcje):

  • 450 g mięsa wieprzowego na gulasz (np. szynki, łopatki wieprzowej)
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 większa cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • 1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony nasion, posiekany*
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania: kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Mięso obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (dobrze sprawdzi się tu smalec gęsi), wrzucamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5-7 minut. Zdejmujemy na talerz. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty (w razie potrzeby dolewamy do rondla tłuszcz). Dodajemy z powrotem mięso, całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy kminek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidora. Gotujemy dalej jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie (lub dłużej, zależy to od użytego mięsa i naszych osobistych preferencji). Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu oczyszczone i pokrojone w grubszą kostkę papryki. Gdy gulasz będzie gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Jeśli chcecie możecie gulasz zagęścić. Możecie to zrobić robiąc na patelni zasmażkę z mąki lub dodając do gulaszu śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki (i rozprowadzoną wcześniej z gorącym płynem z gulaszu, tak by nie było grudek).

*zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i soczystych pomidorów, użyjcie przecieru pomidorowego (passata)

Gulasz wieprzowy przepis border=

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 20 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Gary Michy 15/02/2013 - 6:02 pm

Hmmm gulasz jak ja go uwielbiam!! 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/02/2013 - 7:49 pm

juz mi tu pachnie ;)))

Odpowiedz
Morelowe love. 15/02/2013 - 8:04 pm

O no to pomysł na kolejny obiadek, musi być pyszny! 😉

Odpowiedz
Justyna Bąk 15/02/2013 - 9:02 pm

bardzo apetycznie wygląda, ładnie podane:D

Odpowiedz
pasjonatka 16/02/2013 - 2:12 pm

chetnie bym zjadla 🙂

Odpowiedz
PUDERNICZKA 16/02/2013 - 4:17 pm

Uwielbiam ….

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2013 - 12:40 pm

Pieknie sie zapowiadal ten gulasz, jest tylko mala niescislosc, wegierskiego gulaszu nie robi sie z miesa wieprzowego, tylko wolowego, rowniez te przyprawy w proszku, raczej tam, nie wystepuja :)Nie wyobrazam sobie pasterzy, od ktorych wywodzi sie ten gulasz, targajacacyh ze soba worki przypraw 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/06/2013 - 10:45 am

Niestety z tym się nie zgodzę. Węgierskie gulasze przyrządzane są nie tylko z wołowiny, ale i z wieprzowiny, baraniny. Pierwsze gulasze, gotowane przez Madziarów nie przypominały w smaku i kolorze dzisiejszych gulaszy. W tym okresie na Węgrzech nie znano bowiem papryki, która w późniejszym czasie stała się jednym z podstawowych składników gulaszy węgierskich. Dopiero w XVII wieku papryka pojawiła się w gulaszu. I w gulaszu występuje zarówno papryka świeża, jak i suszona (w proszku).

Odpowiedz
Anonimowy 07/10/2013 - 12:02 pm

zrobiłam, pyyyycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2014 - 1:35 pm

Mięsko rozpływa się w ustach 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/01/2014 - 6:26 pm

🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2014 - 11:10 am

ten gulasz mąż dostał dzisiaj do pracy:)
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Krzysztof Kawka 07/04/2014 - 6:13 am

Wszystko ok, nie wiem tylko co tam robi ten stary pokrzywiony zardzewiały widelec na stole obok gulaszu;-) Mi zepsuło to apetyt 😛

Odpowiedz
Gosia 12/09/2014 - 1:46 pm

O matko matko! Jaki ten gulasz jest dobry!!! Palce lizać, polecam, warto to zrobić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/10/2014 - 4:10 pm

Gulasz wyszedł idealny! Podałam go bez śmietany, z plackami ziemniaczanymi, pokrojonym pomidorem i ogórkami kiszonymi 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2015 - 11:34 am

Ja zamiast zwykłego kminku dodałam kminek rzymski, bo go uwielbiam. Gulasz łatwy do zrobienia, proste składniki, ale pyszny!:) Takie dania lubie.

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2015 - 1:05 pm

Przed chwilką zrobiłam, pyszny!

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2015 - 10:19 am

Właśnie zrobiłam. Jest przepyszny.

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2016 - 5:20 pm

Właśnie robie.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odpowiedz
Anonimowy 06/12/2016 - 6:46 pm

Zrobiony zgodnie z przepisem… Rewelacja!!! Polecam 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies