W chłodne zimowe dni chętniej przygotowujemy sycące i rozgrzewające dania. Jednym z nich jest z pewnością gulasz. Kolejnym zadaniem w ramach wspólnego gotowania było przygotowanie właśnie gulaszu. Ja postawiłam na węgierski gulasz z dodatkiem świeżej papryki, przyprawiony kminkiem, słodką i ostrą papryką. Zerknijcie do reszty kucharzących i zobaczcie, jakimi przepisami się z Wami podzielili. Maggie, Shinju, Pelu, Chantel, Mirabelko, Paszczaku– dziękuję za wspólne gulaszowanie !
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ
(WĘGRY)
Składniki (na 2 porcje):
- 450 g mięsa wieprzowego na gulasz (np. szynki, łopatki wieprzowej)
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- 3 szklanki bulionu
- 1 większa cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- 1 duży pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony nasion, posiekany*
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- do podania: kwaśna śmietana (opcjonalnie)
Mięso obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (dobrze sprawdzi się tu smalec gęsi), wrzucamy mięso, przesmażamy ze wszystkich stron przez około 5-7 minut. Zdejmujemy na talerz. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty (w razie potrzeby dolewamy do rondla tłuszcz). Dodajemy z powrotem mięso, całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy przez 30 minut. Dodajemy kminek, słodką i ostrą paprykę oraz pomidora. Gotujemy dalej jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie (lub dłużej, zależy to od użytego mięsa i naszych osobistych preferencji). Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy do gulaszu oczyszczone i pokrojone w grubszą kostkę papryki. Gdy gulasz będzie gotowy doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami. Jeśli chcecie możecie gulasz zagęścić. Możecie to zrobić robiąc na patelni zasmażkę z mąki lub dodając do gulaszu śmietanę dokładnie wymieszaną z łyżką mąki (i rozprowadzoną wcześniej z gorącym płynem z gulaszu, tak by nie było grudek).
*zimą, kiedy nie mamy dostępu do smacznych i soczystych pomidorów, użyjcie przecieru pomidorowego (passata)
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 20 minut.
20 komentarzy
Hmmm gulasz jak ja go uwielbiam!! 🙂
juz mi tu pachnie ;)))
O no to pomysł na kolejny obiadek, musi być pyszny! 😉
bardzo apetycznie wygląda, ładnie podane:D
chetnie bym zjadla 🙂
Uwielbiam ….
Pieknie sie zapowiadal ten gulasz, jest tylko mala niescislosc, wegierskiego gulaszu nie robi sie z miesa wieprzowego, tylko wolowego, rowniez te przyprawy w proszku, raczej tam, nie wystepuja :)Nie wyobrazam sobie pasterzy, od ktorych wywodzi sie ten gulasz, targajacacyh ze soba worki przypraw 🙂
Niestety z tym się nie zgodzę. Węgierskie gulasze przyrządzane są nie tylko z wołowiny, ale i z wieprzowiny, baraniny. Pierwsze gulasze, gotowane przez Madziarów nie przypominały w smaku i kolorze dzisiejszych gulaszy. W tym okresie na Węgrzech nie znano bowiem papryki, która w późniejszym czasie stała się jednym z podstawowych składników gulaszy węgierskich. Dopiero w XVII wieku papryka pojawiła się w gulaszu. I w gulaszu występuje zarówno papryka świeża, jak i suszona (w proszku).
zrobiłam, pyyyycha 🙂
Mięsko rozpływa się w ustach 🙂
🙂
ten gulasz mąż dostał dzisiaj do pracy:)
pozdrawiam
Marta
Wszystko ok, nie wiem tylko co tam robi ten stary pokrzywiony zardzewiały widelec na stole obok gulaszu;-) Mi zepsuło to apetyt 😛
O matko matko! Jaki ten gulasz jest dobry!!! Palce lizać, polecam, warto to zrobić 🙂
Gulasz wyszedł idealny! Podałam go bez śmietany, z plackami ziemniaczanymi, pokrojonym pomidorem i ogórkami kiszonymi 🙂
Ja zamiast zwykłego kminku dodałam kminek rzymski, bo go uwielbiam. Gulasz łatwy do zrobienia, proste składniki, ale pyszny!:) Takie dania lubie.
Przed chwilką zrobiłam, pyszny!
Właśnie zrobiłam. Jest przepyszny.
Właśnie robie.Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zrobiony zgodnie z przepisem… Rewelacja!!! Polecam 🙂