Blondies z orzechami i karmelem

przez Malwina
Ciasto z orzechami i karmelem

Ta krajanka ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Maślany spód pachnący wanilią, chrupiące orzeszki ziemne, kawałki czekoladowych groszków, a wszystko zwieńczone sosem karmelowym z odrobiną soli morskiej. Prawdziwie niebiańskie blondies 🙂 Musicie je koniecznie spróbować, w końcu jedzenie niebiańskiego blondies to nie grzech. 
Ciasto z orzechami przepis
BLONDIES Z ORZECHAMI I KARMELEM

Składniki (na blachę 20x20cm):
[inspiracja]

  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzechów ziemnych, obranych z łupinek
  • karmel: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki kremówki (30%), 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli morskiej
  • groszki czekoladowe (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta zaczynamy od uprażenia orzechów: obrane z łupinek orzeszki układamy na blasze w równej warstwie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut. Dzięki temu orzechy nabiorą pięknego aromatu i głębszego smaku. Odstawiamy je do ostygnięcia. 
Przygotowujemy ciasto: masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt i jajko, miksujemy. Wsypujemy  mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto będzie gęste, w konsystencji troszkę przypomina masę na ciastka). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20-25 minut (u mnie 23 minuty). Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. 
Przygotowujemy karmel: w garnku z grubym dnem umieszczamy cukier i wodę, gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru, następnie delikatnie zwiększamy ogień i gotujemy dalej do momentu, aż masa nabierze bursztynowej barwy. W trakcie gotowania karmelu można go mieszać w razie potrzeby bujając rondelkiem. Gdy karmel osiągnie pożądaną barwę, zdejmujemy go natychmiast z palnika. Dodajemy płynny miód, mieszamy. Następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy kremówkę, ekstrakt, wsypujemy sól, mieszamy energicznie, tak, by nie było grudek (przy dodawaniu miodu, masła i kremówki masa zacznie lekko unosić się i pienić, trzeba to robić stosunkowo szybko i uważać, by się nie poparzyć). Karmel odkładamy na około 10 minut do ostygnięcia. Dodajemy do niego orzechy, mieszamy. Karmel z orzechami wylewamy na ostudzony spód ciasta, dodatkowo możemy go posypać groszkami czekoladowymi. Gdy masa karmelowa przestygnie, wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na minimum godzinę, by karmel stężał. Kroimy na 16 małych kwadratów i podajemy.

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

Ciasto z karmelem przepis
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Przypraw mnie 16/02/2013 - 6:24 pm

Kusisz kusisz w tym poście. I w Poście. Wielkim Poście.
Buziole
A.

Odpowiedz
Roz Airad 16/02/2013 - 8:10 pm

z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

Odpowiedz
Aneta Wojciechowska 16/02/2013 - 8:16 pm

obłędnie smakowite zdjęcia! aż chce się spróbować 🙂

Odpowiedz
Majana 16/02/2013 - 9:47 pm

Kuszące rzeczywiscie, apetyczne- oj bardzo!:)

Odpowiedz
Lovelykate 16/02/2013 - 9:57 pm

Wygląda cudownie! Myśleć o takich pysznościach o tej godzinie… 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/02/2013 - 11:43 pm

To chyba najbardziej urocza Blondies jaką widziałam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2013 - 10:38 am

Malwi Kochana jak można kusić takimi cudownosciami:) …. jak można i to tak jeszce przed obiadem:) …. wspaniałę blondies, zachwycające dla oka i w smaku zapewne też:) pozdrawiam

Odpowiedz
JestSmak 17/02/2013 - 10:41 am

Wspaniale wygląda!

Odpowiedz
AnnaA-G 17/02/2013 - 12:02 pm

Pysznie wygląda i tak zapewne smakuje:)

Odpowiedz
Zielaczek 17/02/2013 - 7:19 pm

Wspaniałe!

Odpowiedz
Karmel-itka. 18/02/2013 - 5:51 am

w poście i tak kusisz?
grzeszne blondyneczki!

Odpowiedz
Zdrowsza Kuchnia 18/02/2013 - 9:27 pm

Oj jak kusisz!

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2013 - 9:28 pm

Wczoraj wieczorem upiekłam blondies według tego przepisu. Pychota!!! Dziś już prawie nie ma 🙂

Odpowiedz
Malwina 20/02/2013 - 7:21 am

Bardzo mnie to cieszy. U nas też zniknęło w zastraszająco szybkim tempie.

Odpowiedz
Marta 22/02/2013 - 11:51 am

ale tu pyszności u Ciebie 🙂
ten karmel i orzechy to musi smakować bosko !
a dodatkowo świetnie wygląda

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies