Ciasto z ananasem i kokosem

przez Malwina
Ciasto z ananasem przepis

Pewne połączenia zawsze idealnie  komponują się ze sobą . Z pewnością należy do nich zestawienie ananasa z kokosem. Jeśli i Wy lubicie połączenie tych dwóch składników, koniecznie musicie wypróbować przepis na to ciasto. Jest proste w przygotowaniu i niedrogie, chyba nie ma osoby, która nie poradziłaby sobie z jego upieczeniem. 

Ciasto z ananasem z puszki

CIASTO Z ANANASEM I KOKOSEM
Składniki (na blachę 20cmx20cm)
  • puszka ananasa w zalewie
  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklanka wiórków kokosowych
Ananasa wyjmujemy z zalewy, kroimy w mniejsze kawałki. Odmierzamy 1/3 szklanki zalewy. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie miksujemy. Miksując dodajemy w 2 turach mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz sok z ananasa. Wsypujemy 3/4 szklanki wiórków, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy resztą wiórków, na wierzchu układamy kawałki ananasa (ja pokrojonego ananasa wymieszałam z ciastem i wiórkami przed przełożeniem do formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (bez termoobiegu). Ciasto jest upieczone, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy po wyciągnięciu.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Ciasto z kokosem i ananasem przepis

24 komentarze
1

Podobne posty:

24 komentarze

qualietta 14/02/2013 - 6:10 pm

Bardzo mi się podoba ten przepis, wart wypróbowania. Muszę tylko kupić wiórki kokosowe, ananasa już mam.

Odpowiedz
Inspirowane Smakiem 14/02/2013 - 6:19 pm

Dwa połączenia za którymi nie przepadam, ale przyznam, że teraz mam na nie ochote:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 14/02/2013 - 6:35 pm

pyszne puszyste ciasto tak jak lubię:)

Odpowiedz
Justin&Dorothy 14/02/2013 - 7:11 pm

Super wygląda, my też niedawno robiłysmy podobne ciasto. Kokos i ananasa to wspaniałe połączenie 🙂

Odpowiedz
Kamila 14/02/2013 - 8:05 pm

Fajne ciacho! Świetnie się prezentuje!

Odpowiedz
teenager ;) 15/02/2013 - 4:28 am

mmm ananas i kokos – świetne połączenie , tym bardziej w pysznym cieście ;d

Odpowiedz
Wiewióra 15/02/2013 - 6:26 am

bajecznie wygląda! wilgotne i aromatyczne 🙂 pycha!

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2013 - 8:45 am

o matko! masz takie zdjęcia, że aż mi ślinka cieknie 🙂 dodaję Cię do obserwowanych, koniecznie 🙂
(nie wiem czemu nie mogę dodawać niezależnych komentarzy, tylko odpowiedzi do cudzych komentarzy)

Odpowiedz
Gosia 15/02/2013 - 8:36 am

faktycznie proste 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/02/2013 - 9:10 am

To jak pina colada w formie ciasta!

Odpowiedz
Majana 15/02/2013 - 9:35 am

Ślicznie wygląda i smacznie 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/02/2013 - 10:20 pm

pinacolada zamknięta w kawałku ciasta 😉

Odpowiedz
Anonimowy 16/02/2013 - 8:07 am

zaraz zabieram sie do zrobienia tego ciacha:)

Odpowiedz
Anonimowy 17/02/2013 - 11:21 am

Pyszne! Zrobiłam wczoraj wieczorem ok. 18:00 było gotowe, a dzisiaj rano nie było już nawet małego kawałeczka!

Odpowiedz
Malwina 17/02/2013 - 1:35 pm

Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Jest nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu 🙂

Odpowiedz
gin 17/02/2013 - 7:13 pm

Wygląda bardzo smakowicie. Z pewnością przypadłoby do gustu mojej przyszłej Teściowej, bo ciasta z kokosem uwielbia 🙂

Odpowiedz
qualietta 18/02/2013 - 8:27 pm

Jak mówiłam, tak zrobiłam i upiekłam w niedzielę dla gości. Dodałam tylko do środka 1 starte jabłko, na które brakowało chętnego i nie chciałam, aby się zmarnowało.
Ciasto jest pyszne! Posmakowało wszystkim. Dzięki za super przepis. Wrócę do niego z pewnością.

Odpowiedz
Malwina 19/02/2013 - 11:07 am

Miło mi słyszeć, że ciasto Wam smakowało:)

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2013 - 9:30 pm

Wczoraj upiekłam to ciasto. Smakuje świetnie, chociaż mi nie urosło zbyt wysokie. Czyżby zbyt wilgotne cząstki ananasa były? Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu. Ale ciasto i tak już prawie całe znikło 🙂

Renata

Odpowiedz
Malwina 25/02/2013 - 8:30 am

Renatko, ono nie rośnie zbyt mocno, ale urosnąć powinno. Właśnie zmierzyłam swoją foremkę i ma ona jednak bok 20 cm, a nie 23cm. A w jakiej foremce piekłaś?

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2013 - 11:42 am

No tak, i sprawa się wyjaśniła: moja blaszka ma wymiary 32x22cm. Jest za duża. Dopisałam do listy zakupów mniejszą.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Renata

Odpowiedz
Malwina 25/02/2013 - 12:00 pm

32 cm to zdecydowanie za duża. Polecam zakupienie tej foremki 20×20 (ja kupiłam w tk maxx całkiem niedrogo)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 11/03/2013 - 10:16 pm

Ciasto jest pyszne! Co prawda, zrobiłam w większej blaszce, ale mimo tego że jest cieńsze i tak jest bardzo dobre 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/03/2013 - 8:58 am

Cieszę się, że przypadło Ci do gustu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies