Pewne połączenia zawsze idealnie komponują się ze sobą . Z pewnością należy do nich zestawienie ananasa z kokosem. Jeśli i Wy lubicie połączenie tych dwóch składników, koniecznie musicie wypróbować przepis na to ciasto. Jest proste w przygotowaniu i niedrogie, chyba nie ma osoby, która nie poradziłaby sobie z jego upieczeniem.
CIASTO Z ANANASEM I KOKOSEM
Składniki (na blachę 20cmx20cm)
[źródło]
- puszka ananasa w zalewie
- 150 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka wiórków kokosowych
Ananasa wyjmujemy z zalewy, kroimy w mniejsze kawałki. Odmierzamy 1/3 szklanki zalewy. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie miksujemy. Miksując dodajemy w 2 turach mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz sok z ananasa. Wsypujemy 3/4 szklanki wiórków, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy resztą wiórków, na wierzchu układamy kawałki ananasa (ja pokrojonego ananasa wymieszałam z ciastem i wiórkami przed przełożeniem do formy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (bez termoobiegu). Ciasto jest upieczone, gdy patyczek wbity w ciasto jest suchy po wyciągnięciu.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
24 komentarze
Bardzo mi się podoba ten przepis, wart wypróbowania. Muszę tylko kupić wiórki kokosowe, ananasa już mam.
Dwa połączenia za którymi nie przepadam, ale przyznam, że teraz mam na nie ochote:)
pyszne puszyste ciasto tak jak lubię:)
Super wygląda, my też niedawno robiłysmy podobne ciasto. Kokos i ananasa to wspaniałe połączenie 🙂
Fajne ciacho! Świetnie się prezentuje!
mmm ananas i kokos – świetne połączenie , tym bardziej w pysznym cieście ;d
bajecznie wygląda! wilgotne i aromatyczne 🙂 pycha!
o matko! masz takie zdjęcia, że aż mi ślinka cieknie 🙂 dodaję Cię do obserwowanych, koniecznie 🙂
(nie wiem czemu nie mogę dodawać niezależnych komentarzy, tylko odpowiedzi do cudzych komentarzy)
faktycznie proste 🙂
To jak pina colada w formie ciasta!
Ślicznie wygląda i smacznie 🙂
pinacolada zamknięta w kawałku ciasta 😉
zaraz zabieram sie do zrobienia tego ciacha:)
Pyszne! Zrobiłam wczoraj wieczorem ok. 18:00 było gotowe, a dzisiaj rano nie było już nawet małego kawałeczka!
Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu. Jest nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu 🙂
Wygląda bardzo smakowicie. Z pewnością przypadłoby do gustu mojej przyszłej Teściowej, bo ciasta z kokosem uwielbia 🙂
Jak mówiłam, tak zrobiłam i upiekłam w niedzielę dla gości. Dodałam tylko do środka 1 starte jabłko, na które brakowało chętnego i nie chciałam, aby się zmarnowało.
Ciasto jest pyszne! Posmakowało wszystkim. Dzięki za super przepis. Wrócę do niego z pewnością.
Miło mi słyszeć, że ciasto Wam smakowało:)
Wczoraj upiekłam to ciasto. Smakuje świetnie, chociaż mi nie urosło zbyt wysokie. Czyżby zbyt wilgotne cząstki ananasa były? Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu. Ale ciasto i tak już prawie całe znikło 🙂
Renata
Renatko, ono nie rośnie zbyt mocno, ale urosnąć powinno. Właśnie zmierzyłam swoją foremkę i ma ona jednak bok 20 cm, a nie 23cm. A w jakiej foremce piekłaś?
No tak, i sprawa się wyjaśniła: moja blaszka ma wymiary 32x22cm. Jest za duża. Dopisałam do listy zakupów mniejszą.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Renata
32 cm to zdecydowanie za duża. Polecam zakupienie tej foremki 20×20 (ja kupiłam w tk maxx całkiem niedrogo)
pozdrawiam
Malwinna
Ciasto jest pyszne! Co prawda, zrobiłam w większej blaszce, ale mimo tego że jest cieńsze i tak jest bardzo dobre 🙂
Cieszę się, że przypadło Ci do gustu 🙂