Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi i Wiosence przygotowanie wieprzowiny w karmelu wg przepisu restauracji Old Hanoi. Zgodziłam się bardzo chętnie, przepis wydał się interesujący a dodatkowo kusił fakt, że przepis ten Grumkowie przywieźli ze swojej wyprawy po Azji. Wieprzowina przyrządzona w ten sposób do tego stopnia posmakowała Połówkowi, że gotowałam ją już trzykrotnie. Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a Wiosence i Grumkom dziękuję za wspólną wirtualną wyprawę w świat azjatyckich smaków.
WIEPRZOWINA W KARMELU
(WIETNAM)
(WIETNAM)
Składniki (na 1 porcję):
- 250 g wieprzowiny (u mnie mięso szynka)
- 2 szalotki
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża laska cynamonu lub 2 mniejsze
- 1 łyżka śmietanki kokosowej
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- karmel: 1 łyżka cukru, 2 łyżki gorącej wody
Mięso kroimy w kostkę o boku 2,5 centymetra. Przygotowujemy karmel. W rondelku umieszczamy cukier i wodę, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i nabierze jasnobrązowej barwy (bądźcie cierpliwi, potrwa to chwilkę. Uważajcie, by nie przypalić karmelu). W drugim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy posiekane szalotki przez około 3 minuty. Dorzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron około 7 minut. Dodajemy sos rybny i cukier a następnie sos karmelowy. Gotujemy mieszając przez około 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Wyjmujemy cynamon, doprawiamy pieprzem, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
18 komentarzy
Pysznie:)
Cieszymy się, że kolejne nasze wspólne gotowanie zakończyło się pełnym sukcesem;-)
Dziękujemy za wspólną zabawę i polecamy się na przyszłość;-)
Wygląda genialnie, czuję że smakuje tak jak wygląda 🙂 Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂
Podoba mi się to danie, chętnie bym zjadła 🙂
coś innego super przepis pozdrawiam.
Fajne smaki! Pozdrawiam
Mniam 🙂 Czy mięso wychodzi bardzo słodkie, czy tylko ma karmelowy posmak?
Nie jest bardzo słodkie, ale ma słodkawy posmak. Zawsze możesz dodać mniej karmelu lub dodatkowo dodać do potrawy 1 papryczkę chili lub łyżeczkę sambal oelek, bt nadać daniu lekko pikantną nutę.
Cuda-nie-widy, raczej 😀
Lubię poznawać nowe smaki, pewnie była pyszna:)
wow!!! cudny przepis, zrobię na pewno bo lubimy i wieprza i karmel 🙂 kłopot tylko mam ze śmietanką, gdzie można ja kupić, podpowiesz???
Zastąp mleczkiem kokosowym 🙂
tak myślałam 🙂 buziaki i miłego weekendu 🙂
bardzo ciekawe danie 😉
ale pyszny pomysł na obiad, rewelacja jak dla mnie!
super pomysł to połączenie musi smakować niesamowicie:)
karmel z lyzki cukru na szklanke wody?
Nie, karmel z łyżki cukru i 2 łyżek wody. Wystarczy przeczytać przepis.