Wieprzowina w karmelu

przez Malwina
Wieprzowina w karmelu

Jakiś czas temu Andrzej i Irenka zaproponowali mi i Wiosence przygotowanie wieprzowiny w karmelu wg przepisu restauracji Old Hanoi. Zgodziłam się bardzo chętnie, przepis wydał się interesujący a dodatkowo kusił fakt, że przepis ten Grumkowie przywieźli ze swojej wyprawy po Azji. Wieprzowina przyrządzona w ten sposób do tego stopnia posmakowała Połówkowi, że gotowałam ją już trzykrotnie. Serdecznie zachęcam Was do wypróbowania przepisu, a Wiosence i Grumkom dziękuję za wspólną wirtualną wyprawę w świat azjatyckich smaków. 

Wieprzowina po wietnamsku

WIEPRZOWINA W KARMELU
 (WIETNAM)

Składniki (na 1 porcję):

  • 250 g wieprzowiny (u mnie mięso szynka)
  • 2 szalotki
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 duża laska cynamonu lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • karmel: 1 łyżka cukru,  2 łyżki gorącej wody
Mięso kroimy w kostkę o boku 2,5 centymetra. Przygotowujemy karmel. W rondelku umieszczamy cukier i wodę, podgrzewamy aż cukier się rozpuści i nabierze jasnobrązowej barwy (bądźcie cierpliwi, potrwa to chwilkę. Uważajcie, by nie przypalić karmelu). W drugim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy posiekane szalotki przez około 3 minuty. Dorzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron około 7 minut. Dodajemy sos rybny i cukier a następnie sos karmelowy. Gotujemy mieszając przez około 5 minut. Wlewamy wodę, dodajemy cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę lub do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Wyjmujemy cynamon, doprawiamy pieprzem, wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Wieprzowina z karmelem

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

wiosenka27 09/02/2013 - 5:02 am

Pysznie:)

Odpowiedz
grumko 09/02/2013 - 5:14 am

Cieszymy się, że kolejne nasze wspólne gotowanie zakończyło się pełnym sukcesem;-)
Dziękujemy za wspólną zabawę i polecamy się na przyszłość;-)

Odpowiedz
Paulina 09/02/2013 - 5:31 am

Wygląda genialnie, czuję że smakuje tak jak wygląda 🙂 Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
Capacitier 09/02/2013 - 6:15 am

Podoba mi się to danie, chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2013 - 6:34 am

coś innego super przepis pozdrawiam.

Odpowiedz
Kamila 09/02/2013 - 7:46 am

Fajne smaki! Pozdrawiam

Odpowiedz
Monique 09/02/2013 - 8:12 am

Mniam 🙂 Czy mięso wychodzi bardzo słodkie, czy tylko ma karmelowy posmak?

Odpowiedz
Malwina 09/02/2013 - 9:00 am

Nie jest bardzo słodkie, ale ma słodkawy posmak. Zawsze możesz dodać mniej karmelu lub dodatkowo dodać do potrawy 1 papryczkę chili lub łyżeczkę sambal oelek, bt nadać daniu lekko pikantną nutę.

Odpowiedz
Aurora 09/02/2013 - 8:58 am

Cuda-nie-widy, raczej 😀

Odpowiedz
Kruszynka 09/02/2013 - 10:35 am

Lubię poznawać nowe smaki, pewnie była pyszna:)

Odpowiedz
Wiewióra 09/02/2013 - 10:53 am

wow!!! cudny przepis, zrobię na pewno bo lubimy i wieprza i karmel 🙂 kłopot tylko mam ze śmietanką, gdzie można ja kupić, podpowiesz???

Odpowiedz
Malwina 09/02/2013 - 11:15 am

Zastąp mleczkiem kokosowym 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 09/02/2013 - 1:22 pm

tak myślałam 🙂 buziaki i miłego weekendu 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 09/02/2013 - 12:45 pm

bardzo ciekawe danie 😉

Odpowiedz
Justyna Bąk 09/02/2013 - 1:40 pm

ale pyszny pomysł na obiad, rewelacja jak dla mnie!

Odpowiedz
Magda111 09/02/2013 - 4:55 pm

super pomysł to połączenie musi smakować niesamowicie:)

Odpowiedz
Anonimowy 09/11/2013 - 1:20 am

karmel z lyzki cukru na szklanke wody?

Odpowiedz
Malwina 09/11/2013 - 7:58 am

Nie, karmel z łyżki cukru i 2 łyżek wody. Wystarczy przeczytać przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies