Masoor Dal

przez Malwina

Dziś chciałabym Wam zaprezentować kolejny dal (i tu pytanie bo spotykam się z trzema wersjami- dal, daal, dhal- która jest najbardziej wierna tradycji?). Jest to jedna z moich ulubionych wariacji na temat soczewicy czerwonej i z powodzeniem mogę polecić to danie wielbicielom kuchni indyjskiej i nie tylko. Z góry Was przepraszam za krótki wpis, mam jednak dużo pracy związanej ze studiami, co ogranicza zupełnie mój czas wolny. 
Przepis dodaję do akcji Z widelcem po Azji prowadzonej przez Irenę i Andrzeja.




MASOOR DAL (INDIE)


Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi ze strony indianfoodforever]
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 3/4 łyżeczki garam masala
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • mała cebula drobno pokrojona
  • ząbek czosnku posiekany
  • kawałek świeżego imbiru startego na tarce
  • 1 papryczka jalapeno posiekana
  • 1 duży pomidor bez skórki posiekany
  • pół pęczka świeżej kolendry (zastąpiłam natką pietruszki)
  • sól

Soczewicę zalewamy wodą (około centymetr powyżej jej powierzchni), dodajemy sól, 1/4 łyżeczki garam masala i 1/4 łyżeczki kurkumy. Gotujemy około 15-20 minut w razie potrzeby podlewając wodą (ma osiągnąć konsystencję gęstego kremu). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy 3 minuty. Wrzucamy jalapeno, imbir i czosnek, smażymy chwilę, po czym dodajemy pozostałą kurkumę i garam masala. Cały czas mieszamy uważając aby zawartość patelni nie przypaliła się. Dodajemy pomidora i kolendrę, gotujemy do momentu aż pomidor zmięknie. Łączymy zawartość patelni z soczewicą, wykładamy i posypujemy kolendrą.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Moja Kawiarenka 20/01/2011 - 5:04 pm

To akurat nie jest moje podwórko, ale przeczytałem z wielkim zainteresowaniem.

Odpowiedz
kornik 20/01/2011 - 7:32 pm

Co tu dużo pisać… pyszności!

Odpowiedz
Kasia 20/01/2011 - 7:34 pm

Kuchnia indyjska w taką pogodę jest na topie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/01/2011 - 7:48 pm

Bardzo lubię tego typu dania. No i idealne byłoby dla mojej Cioci, która na stałe zbratała się z taką kulturą… 😉

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Majana 20/01/2011 - 9:43 pm

Piękne danie Malwinko:) I śliczne zdjęcia:)

Odpowiedz
Mm_ajka 20/01/2011 - 10:23 pm

Och cudnie sie zapowiada to danie, to zdecydowanie moje ulubione smaki:)
Pozdrawiam!

Odpowiedz
bastamb 21/01/2011 - 6:30 am

…a ja jakoś nie przepadam za soczewicą…może nie umie dobrze zrobić?….ale smacznie wygląda…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
kikimora 21/01/2011 - 7:01 am

Zdecydowanie MOJE podwórko 🙂

Odpowiedz
EVE 21/01/2011 - 7:31 am

takie dobroci to ja mogę codziennie wcinać!
mimo, że mięsożerny ze mnie typ :)))

znalazłam świeżą trawę cytrynową, szczegóły w mailu

pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Monica 21/01/2011 - 9:33 am

Bardzo apetycznie to wygląda 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 21/01/2011 - 1:17 pm

Powodzenia na sesji. A wpis wcale nie taki krótki, a jakże apetyczny 🙂

Odpowiedz
Kinga 21/01/2011 - 2:12 pm

malwino, zmartwię Cię, bo na dal, czy dhal, mówi się też dahl :). Wszystkie poprawne.A są to dania z soczewicy, groszku, fasoli – krótko mówiąc ze strączkowych. Bardzo ciekawe przyprawy, w takiej wersji jeszcze soczewicy nie robiłam i z chęcią wypróbuję. Pozdr. Kinga

Odpowiedz
Malwina 21/01/2011 - 2:20 pm

Kingo- dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. A danie Ci polecam, jedno z moich ulubionych;)

Odpowiedz
aga 21/01/2011 - 4:19 pm

takich indyjskich smakow to bym chetnie poprobowala:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/01/2011 - 4:51 pm

hmm… interesujące są dal'e, dhal'e, czy jak im tam.
wszystkie takie smakowite…

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2011 - 8:28 pm

zawsze i wszędzie!

Odpowiedz
Nemi 31/01/2011 - 3:34 pm

Czarujesz Kobieto, czarujesz w tej kuchni! Zdjęcie jest tak apetyczne, że mam ochotę ugryźć monitor;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies