Cupcakes z lemon curd i kremem na bazie mascarpone

przez Malwina
Babeczki z kremem cytrynowym

Dziś zapraszam Was na odrobinę słodyczy w postaci babeczek wypełnionych cytrynowym kremem. Samo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, jednak wcześniej należy przygotować nadzienie w postaci kremu cytrynowego. Najlepiej zrobić to dzień przed planowanym pieczeniem babeczek. Wyraźna cytrynowa nuta świetnie współgra z dodatkiem kokosu.Częstujcie się 🙂

Babeczki z lemon curd przepis

BABECZKI Z LEMON CURD

Składniki (na około 12 sztuk):
[źródło]

  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml mleka
  • lemon coconut curd 
  • krem: 250 g serka mascarpone, 180 g śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Mało ucieramy z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Na zmianę dodajemy mąkę i mleko w 2-3 partiach, miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką. Masę rozkładamy pomiędzy 12 silikonowych foremek (lub formy na muffiny wyłożonej papilotkami), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (patyczek wbity w upieczoną babeczkę będzie suchy). Babeczki studzimy, w każdej wycinamy wgłębienie przy pomocy nożyka, umieszczamy w nim krem cytrynowy. 

Czas przygotowania: 30 minut

Babeczki z kremem

Przygotowujemy krem z mascarpone: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ekstrakt. Mascarpone chwilkę miksujemy, następnie dodajemy do niego stopniowo kremówkę i mieszamy delikatnie łyżką lub krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera. Kremem ozdabiamy babeczki. Krem warto przygotować kilka godzin wcześniej i przed zdobieniem babeczek włożyć go do lodówki. 

Muffinki z lemon curd

Wypróbuj także cupcakes pomarańczowych.
12 komentarzy
0

12 komentarzy

Capacitier 09/02/2013 - 6:09 pm

Chcę taką jedną chociaż! ;D

Odpowiedz
kuchcikOla 09/02/2013 - 6:10 pm

fantastyczne! 🙂 lemon curd i mascarpone to połączenie musi być cudowne! 🙂

Odpowiedz
Ala. 09/02/2013 - 8:14 pm

na prawdę świetne połączenie! A ich widok aż zachęca do zjedzenia, aż sama mam ochotę zrobić takie i spróbować jak smakują 😀

http://www.lekkiekulinaria.blogspot.com

Odpowiedz
Anna Mazur 09/02/2013 - 8:48 pm

Wyglądają super, napewno wypróbuję:)

Odpowiedz
Justyna Bąk 09/02/2013 - 9:05 pm

pyszny pomysł, babeczki wyglądają apetycznie:)

Odpowiedz
Majana 09/02/2013 - 9:48 pm

Śliczne są te babeczki 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 10/02/2013 - 4:26 am

fajne te babeczki , z tym pysznym lemon curd na pewno smaczne ;d

Odpowiedz
Kamila 10/02/2013 - 7:51 am

Fantastyczny smak! Rewelacja!

Odpowiedz
gzik_i_pyry 10/02/2013 - 10:46 am

Urocze i bardzo fotogeniczne babeczki 🙂

Odpowiedz
Gosia 10/02/2013 - 12:38 pm

urocze maleństwa 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 10/02/2013 - 2:49 pm

Są takie piękne i z lemon curd, więc muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
gin 12/02/2013 - 5:46 pm

Prześliczne 🙂 Uwielbiam słodkości z lemon curd 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies