Składniki (na około 12 sztuk):
[źródło]
- 125 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 60 g wiórków kokosowych
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml mleka
- lemon coconut curd
- krem: 250 g serka mascarpone, 180 g śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czas przygotowania: 30 minut
Przygotowujemy krem z mascarpone: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ekstrakt. Mascarpone chwilkę miksujemy, następnie dodajemy do niego stopniowo kremówkę i mieszamy delikatnie łyżką lub krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera. Kremem ozdabiamy babeczki. Krem warto przygotować kilka godzin wcześniej i przed zdobieniem babeczek włożyć go do lodówki.
12 komentarzy
Chcę taką jedną chociaż! ;D
fantastyczne! 🙂 lemon curd i mascarpone to połączenie musi być cudowne! 🙂
na prawdę świetne połączenie! A ich widok aż zachęca do zjedzenia, aż sama mam ochotę zrobić takie i spróbować jak smakują 😀
http://www.lekkiekulinaria.blogspot.com
Wyglądają super, napewno wypróbuję:)
pyszny pomysł, babeczki wyglądają apetycznie:)
Śliczne są te babeczki 🙂
fajne te babeczki , z tym pysznym lemon curd na pewno smaczne ;d
Fantastyczny smak! Rewelacja!
Urocze i bardzo fotogeniczne babeczki 🙂
urocze maleństwa 🙂
Są takie piękne i z lemon curd, więc muszą być pyszne 🙂
Prześliczne 🙂 Uwielbiam słodkości z lemon curd 🙂