Torta al bianco d’uovo

przez Malwina
Torta al bianco d'uovo

 Ostatnio, co kilka dni robiłam kruche ciasto, w wyniku czego nagromadziłam sporą ilość białek.Urodziny Połówka były idealną okazją do ich wykorzystania. Ciasto, które dziś Wam prezentuję, podbiło serca moich bliskich. Najbardziej zachwyca w nim jego delikatna tekstura. Kiedy raz kolejny zapas białek mocno zacznie się powiększać, na pewno je upiekę. Razem ze mną to  dekadenckie ciasto upiekła Maggie. 

Torta al bianco d'uovo

TORTA AL BIANCO D’UOVO

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm*):
[źródło: Kuchnia nad Atlantykiem]

  • 8 białek
  • 125 g masła
  • 125 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • do posypania: wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukru, aż dobrze się spienią, powoli dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ekstrakt i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę masło i przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając szpatułką. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, posypujemy wiórkami lub płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto studzimy w blaszce na kratce. 
*moje ciasto było pieczone w tortownicy 26 cm

Torta al bianco d'uovo

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Madame Edith 17/06/2012 - 2:44 pm

Interesujące! Takiego ciasta jeszcze z pewnością nie jadłam. Zaciekawiło mnie bardzo 🙂

Serdecznie pozdrawiam,
Edith

Odpowiedz
Bon Appetit! 17/06/2012 - 3:23 pm

Ja również nie, ale nazwa ciasta bardzo znajoma. Może widziałam gdzieś przepis w jakiejś książce? Sama nie wiem!

Odpowiedz
Maggie 17/06/2012 - 4:36 pm

Ciesze sie bardzo, ze znalazlas ten przepis – ja rowniez na pewno bede do niego wracac! Swoja droga, znow przepis jeden, a dwa zupelnie rozne rezultaty. To sie nazywa magia gotowania 🙂

Odpowiedz
Kamila 17/06/2012 - 4:52 pm

Bardzo ciekawie wygląda, białka zamrożone 🙂

Odpowiedz
Samantha 17/06/2012 - 7:17 pm

Pyszne, znakomite ciasto 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
magda k. 17/06/2012 - 7:24 pm

bardzo apetyczne to ciasto, muszę wypróbować przepis 🙂

Odpowiedz
mnemonique 17/06/2012 - 8:07 pm

wszystkiego dobrego dla Połówka i mam nadzieję że mu smakowało. Wygląda świetnie, bardzo mi się podoba ta posypka kokosowa.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Malwina 18/06/2012 - 4:22 pm

Smakowało i to bardzo. On lubi tego typu ciasta:)

Odpowiedz
pasjonatka 17/06/2012 - 8:09 pm

tu tez pieknie wyglada ^^

Odpowiedz
asieja 17/06/2012 - 9:34 pm

dekadenckie..:-)

Odpowiedz
Aciri 18/06/2012 - 6:37 am

Wygląda bardzo zachęcająco:)

Odpowiedz
Barbara 18/06/2012 - 7:38 am

Wygląda smacznie i tak delikatnie. Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Grażyna 18/06/2012 - 7:44 am

Przepis zapisuję do wykorzystania 🙂

Odpowiedz
Evitaa 18/06/2012 - 1:08 pm

Cudne! Ciekawi mnie ta baza z samych białek. Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2012 - 2:36 pm

ehhh… wiesz Panno Malwinno… nie lubię Cie… za te przepisy… i za te pomysły… a ciasto połknełabym na raz… pozdrwiam T.K. 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/06/2012 - 4:22 pm

;-)))

Odpowiedz
k_ruk 18/06/2012 - 5:20 pm

Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wyglądem zachęca! Serdecznie pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
kuchenny bałagan 18/06/2012 - 7:24 pm

wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
cudawianki 26/06/2012 - 12:32 pm

Malwinnko, wszystko mi się podoba i sandwich z klopsikami (coś dla mojego Faceta) i ten torcik! (super na zużycie białek). zapisuję od Ciebie kolejne przepisy do spróbowania! :-))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies