Ostatnio, co kilka dni robiłam kruche ciasto, w wyniku czego nagromadziłam sporą ilość białek.Urodziny Połówka były idealną okazją do ich wykorzystania. Ciasto, które dziś Wam prezentuję, podbiło serca moich bliskich. Najbardziej zachwyca w nim jego delikatna tekstura. Kiedy raz kolejny zapas białek mocno zacznie się powiększać, na pewno je upiekę. Razem ze mną to dekadenckie ciasto upiekła Maggie.
TORTA AL BIANCO D’UOVO
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm*):
[źródło: Kuchnia nad Atlantykiem]
- 8 białek
- 125 g masła
- 125 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- do posypania: wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką otartą z cytryny. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukru, aż dobrze się spienią, powoli dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ekstrakt i chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy na zmianę masło i przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając szpatułką.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, posypujemy wiórkami lub płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto studzimy w blaszce na kratce.
*moje ciasto było pieczone w tortownicy 26 cm
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
19 komentarzy
Interesujące! Takiego ciasta jeszcze z pewnością nie jadłam. Zaciekawiło mnie bardzo 🙂
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Ja również nie, ale nazwa ciasta bardzo znajoma. Może widziałam gdzieś przepis w jakiejś książce? Sama nie wiem!
Ciesze sie bardzo, ze znalazlas ten przepis – ja rowniez na pewno bede do niego wracac! Swoja droga, znow przepis jeden, a dwa zupelnie rozne rezultaty. To sie nazywa magia gotowania 🙂
Bardzo ciekawie wygląda, białka zamrożone 🙂
Pyszne, znakomite ciasto 🙂 Pozdrawiam 🙂
bardzo apetyczne to ciasto, muszę wypróbować przepis 🙂
wszystkiego dobrego dla Połówka i mam nadzieję że mu smakowało. Wygląda świetnie, bardzo mi się podoba ta posypka kokosowa.
Pozdrawiam
Monika
Smakowało i to bardzo. On lubi tego typu ciasta:)
tu tez pieknie wyglada ^^
dekadenckie..:-)
Wygląda bardzo zachęcająco:)
Wygląda smacznie i tak delikatnie. Chętnie wypróbuję 🙂
Przepis zapisuję do wykorzystania 🙂
Cudne! Ciekawi mnie ta baza z samych białek. Wypróbuję 🙂
ehhh… wiesz Panno Malwinno… nie lubię Cie… za te przepisy… i za te pomysły… a ciasto połknełabym na raz… pozdrwiam T.K. 🙂
;-)))
Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale wyglądem zachęca! Serdecznie pozdrawiam! 🙂
wygląda przepysznie 🙂
Malwinnko, wszystko mi się podoba i sandwich z klopsikami (coś dla mojego Faceta) i ten torcik! (super na zużycie białek). zapisuję od Ciebie kolejne przepisy do spróbowania! :-))