Ogniste burrito z kurczakiem i pomidorami

przez Malwina

Kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu, najczęściej na stole ląduje burrito. Tym razem jest ono w wersji na prawdę ognistej, a wszystko to za sprawą świeżej papryczki bird’s eye. Kiedy pierwszy raz miałam do czynienia z tym małym szatanem, nie spodziewałam się zupełnie, że posiada aż tak wielką moc. Trzeba z nią wyjątkowo uważać. Jeśli tak, jak mój Połówek kochacie pikantne dania, na pewno bliżej się z nią zaprzyjaźnicie. 

Przepis dodaję do akcji Shinju- Hola Mexico oraz akcji Ani- Grill 2012. 
OGNISTE BURRITO Z KURCZAKIEM I POMIDORAMI (MEKSYK)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • średniej wielkości pierś z kurczaka (około 220 g)
  • pół małej cebuli, posiekanej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1/4 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 średniej wielkości pomidor , pokrojony w kostkę*
  • 1 świeża papryczka bird’s eye, drobno posiekana**
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g sera cheddar, startego na tarce
  • 2 pszenne tortille
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso, aż ładnie się zrumieni. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, czerwoną fasolę, kukurydzę, oregano, kumin, papryczkę bird’s eye i natkę pietruszki. Smażymy dalej około 5 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. Na każdej tortilli układamy na środku 1/4 sera, wykładamy połowę nadzienia i posypujemy 1/4 sera, zawijamy i grillujemy na patelni z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną. 
*jeśli pomidor ma dużo soku, pozbawiamy go pestek
** w wersji diabelnie pikantnej zostawiamy pestki. Możemy także użyć suszonej papryczki bird’s eye. 
36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

susel 16/05/2012 - 4:10 pm

Malwinko, czy byłabyś kiedyś taka dobra i wrzuciła zdjęcia "w trakcie" zwijania burrito i innych dań z tortillą? Zawsze mam problemy ile nadzienia dać, żeby nie było za dużo i dało się ładnie zwinąć, a jednocześnie nie zrobić placka z nadzieniem "co kot napłakał". U Ciebie zawsze wygląda perfekcyjnie ;>

Odpowiedz
Malwina 16/05/2012 - 4:25 pm

Susel- postaram się w najbliższym czasie przygotowywać posty z foto-instrukcją;) Dziękuję za sugestię

Odpowiedz
Jay 16/05/2013 - 10:39 am

placek sklada sie na paczuszke, z gory z dolu i z dwoch bokow…

Odpowiedz
mopswkuchni 16/05/2012 - 4:13 pm

Proponuję dodać też do mojej akcji grillowej 😉 Lubię takie smaki!

Odpowiedz
Nietylkopasta 16/05/2012 - 4:19 pm

to są zdecydowanie moje smaki. a do tego pikantne – uwielbiam!

Odpowiedz
Brenia 16/05/2012 - 4:40 pm

Lubię czasem zjeśc takie burrito!

Odpowiedz
Gosia 16/05/2012 - 4:44 pm

wygląda to pysznie, zdecydowanie moje smaki.. dołączam się też do prośby Susel 🙂

Odpowiedz
Usagi 16/05/2012 - 4:59 pm

Bookmarkuje i zrobię przy najbliższej okazji 🙂 To moje smaki 🙂

Odpowiedz
Dusia 16/05/2012 - 5:36 pm

ogień 🙂 burrito ostatnio po raz pierwszy jadłam 🙂

Odpowiedz
shinju 16/05/2012 - 6:34 pm

Wygląda super 🙂 Mojemu T. z pewnością przypadłaby do gustu ta papryczka 🙂

Odpowiedz
Nemi 16/05/2012 - 6:49 pm

Lubię pikantne dania:)Piszę się na taki obiad:)

Odpowiedz
AnnaA-G 16/05/2012 - 7:03 pm

Muszę zrobić:) pysznie wygląda:)

Odpowiedz
Olka 16/05/2012 - 7:09 pm

Jestem pewna, że pokochałabym smak Twojego burrito. Niestety Małżon pewnie obraziłby się za tą papryczkę bird's eye.

Odpowiedz
Madame Edith 16/05/2012 - 7:12 pm

Wspaniałe zdjęcie! Jest na pewno pyszne 🙂

Z pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Patyska 16/05/2012 - 7:29 pm

Ale wypas… 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 16/05/2012 - 7:46 pm

Wyglądają po prostu mistrzowsko !!! Wydawało mi się, że jestem najedzony – tak "wydawało" to dobre słowo 🙂

Odpowiedz
Kamila 16/05/2012 - 8:12 pm

Doskonałe, bardzo apetyczne!

Odpowiedz
Majana 16/05/2012 - 8:28 pm

Smakowicie Malwinko!:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/05/2012 - 9:04 pm

Dla takiego burito mogłabym zrobić wiele 🙂 Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam 🙁

Odpowiedz
Maggie 17/05/2012 - 6:22 am

O tak, papryczka bird's eye, choc mala i niepozorna, ma w sobie ogien. A ja ogien lubie, wiec to burrito mi sie bardzo podoba!

Odpowiedz
aga-aa 17/05/2012 - 6:45 am

ja poproszę w wersji mniej ognistej, bo mój żołądek może się obrazić i dać mi ejszcze bardziej popalić 😉

Odpowiedz
kuchenny bałagan 17/05/2012 - 7:13 am

jak ja lubię takie rzeczy, na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 17/05/2012 - 7:15 am

Jeśli takie ostre to nie dla mnie, ale mój M. pewnie dodałby 3 papryczki 😉 Muszę mu podsunąć ten przepis

Odpowiedz
Angie 17/05/2012 - 7:15 am

Wygląda rewelacyjnie!

Odpowiedz
olesia 17/05/2012 - 8:49 am

ale mi smaka narobilas .. swietne 🙂

Odpowiedz
Ola 17/05/2012 - 9:12 am

bardzo fajnie się prezentują!

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/05/2012 - 12:32 pm

ależ pięknie udaje Ci się to burrito zawinąć:) u mnie dużo mniej kształtne wychodza, el też pyszne:) ….a takie papryczki nie znam, ale poszperam w necie i jej poszukam:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Beatrice 17/05/2012 - 1:49 pm

Dawno nie robiłam, zrobiłam sobie smaka 🙂 z chęcią wykorzystam przepis 🙂
Pozdrawiam,
Beata

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 17/05/2012 - 4:09 pm

Cokolwiek, co ma w nazwie ogniste jest właśnie dla mnie 😀

Odpowiedz
MałgosiaZ 17/05/2012 - 6:31 pm

coś pysznego!

Odpowiedz
Biedr_ona 18/05/2012 - 9:12 am

Będę musiała sprawić sobie taką patelnię grillową by móc przygotować taką przekąskę między innymi 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Zielaczek 18/05/2012 - 3:18 pm

Na mojej liście rzeczy do zrobienia :). Mam tylko pytanie: gdzie można kupić tę papryczkę?

Odpowiedz
Malwina 18/05/2012 - 3:39 pm

Ja świeżą papryczkę dostałam od znajomych. Możesz użyć suszonej papryczki. Jest malutka i baardzoo ostra. Jeśli nie uda Ci się jej dostać użyj ogólnie dostępnej peperoncino 🙂

Odpowiedz
Anielskie Przysmaki 19/05/2012 - 7:38 am

Cudownie wygląda i aż ślinka napływa do ust : )

Odpowiedz
Marta 12/07/2012 - 9:02 am

Wygląda i zapewne smakuje obłędnie…

Odpowiedz
Neko Senpai 28/05/2017 - 7:07 am

tortille zmiękczam w mikrofali

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies